Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Olasz Anna: ˝Ki kellett sírnom magamból˝

Már Európa- és világbajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát Olasz Anna, aki a kazanyi vizes vb-n a hat magyar dobogós egyike volt, ősztől mégis úgy tekint majd magára, mintha semmit nem ért volna el. A Haász SZUE szegedi versenyzője így motiválja magát, miután 10 km-es nyílt vízi úszásban újra lemaradt az olimpiáról. A 25 km-es siker mellett a kvótakudarc okairól és feldolgozásáról, valamint litván válogatott párjáról is beszélgettünk a sportolóval.
Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Verrasztó Dávid, Olasz Anna. Felfogta, milyen nevek közé került?

– Időm sem jutott még nyugodtan leülni és átérezni a világbajnoki érem jelentőségét. Talán csak akkor fogom fel igazán, ha visszatérek Amerikába. Nem gondoltam volna, hogy bármikor is ilyen klasszisokkal egy lapon emlegetnek.

– Ahogy végigsétált az uszodában, hallottam az edzéssel végző gyerekek suttogását a háta mögött: ő Olasz Anna a vébéről.

– Hihetetlen az ismertség is, de csak nyaranta kell kezelnem, az Egyesült Államokban már más a helyzet. Jobb is így, mert amikor visszatérek oda, a nulláról tudom felépíteni magam a következő szezonra. Mivel ott nem kerül szóba, nincs is bennem az érzés, hogy Európa- és világbajnoki ezüstérmes vagyok. Elölről kell kezdenem mindent, mintha még nem értem volna el semmit. Így tudom motiválni magam.

– Így kellett tennie azután is, hogy újra lemaradt az olimpiáról?

– Mondhatjuk, de előtte másfél napig ki kellett sírnom magamból a bánatot. Rosszul kellett éreznem magam, hogy továbbléphessek. A párom, az edzőm és állandó válogatott szobatársam, Kiss Nikoletta helyszíni segítségét ezúton is köszönöm, hiszen egyrészt lelki támogatást adtak, másrészt ők egy szót sem ejtettek az olimpiáról. Így volt jó. A szegedi mentáltrénerem, Fekete György többéves munkájának gyümölcse is, hogy ezt a helyzetet kezelni tudtam. Pedig közvetlenül a vébé előtt sem hoztam fel, hogy mi lesz, ha nem tudok kijutni Rióba. Fel sem merült bennem, hogy nem sikerül.

– Miért alakult mégis másként?

– Nem tudom, de egyben biztos vagyok: semmire és senkire nem foghatom. Komoly hibát nem vétettem, szabálytalanság nem akadályozott, a szükséges munkát pedig elvégeztem. Valamiért így kellett történnie. Az jobban fáj, hogy a szabályok miatt olyan versenyzők is ott lesznek a riói mezőnyben, akik csak a létszámot töltik. Később megtudtam, hogy néhány külföldi bíró próbált is lobbizni, hogy például a brazilok plusz egy kvótája helyett inkább adják nekem a lehetőséget, de nem jártak sikerrel. A szabály az szabály.

Nyári éremkollekció. Balra a világbajnokságon, jobbra a világkupán szerzett ezüstmedálja. Fotó: Karnok Csaba
Nyári éremkollekció. Balra a világbajnokságon, jobbra a világkupán szerzett ezüstmedálja. Fotó: Karnok Csaba


– A 25 km-es verseny alakulása sokatmondónak tűnt, hiszen a mezőny két legjobb fiatalja óriási előnyt alakított ki.

– Örülnék, ha a következő években kiemelkednénk a mezőnyből. Az még engem is meglepett, hogy Ana Marcela Cunhával olyan tempót diktáltunk, amit a férfimezőnyből is csak páran bírtak.

– Miután hazaérkezett, a Kazanyban feltűnő litván párjáról is sokat faggatták?

– Annyira, hogy ha tudna magyarul, csodálkozva olvasná a cikkeket. Más temperamentumú, mint én, visszahúzódóbb típus, de a munkához való hozzáállásban és motivációban ugyanazt valljuk. Nyugodt ember, nem agyalja túl a dolgokat, és mivel én ezzel ellentétben hajlamos vagyok izgulni, nagyon jó hatással van rám.

– Neki hogy sikerült a világbajnokság?

– Úgy szerezték meg váltóban az utolsó olimpiai indulást érő helyet, hogy szabálytalan váltás miatt a magyarokat is kizárták az előttük végzett válogatottakból. Pont az ellenkezője történt vele, mint velem. Valamiért ezeknek a kvótáknak így kellett alakulniuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged 2011-GA: csak a győzelem

A labdarúgó NB II harmadik fordulójában ma 17.30-tól Kisvárdán játszik bajnokit a Szeged 2011-Grosics Akadémia együttese. Tovább olvasom