Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Olimpia: 1 év múlva fellobban a láng

Napra pontosan egy év múlva veszi kezdetét a nyári olimpiai játékok Rio de Janeiróban. A Csongrád megyéhez köthető versenyzők közül hárman már biztosan szerepelnek az ötkarikás játékokon, a következő hónapokban pedig beindul a kvalifikációs nagyüzem, így sok megyei sportoló vívhatja még ki az indulási jogot. Összeszedtük, hogy kik esélyesek erre.
 Ők már Biztos ott lesznek rióban

34 magyar sportoló már kiharcolta az indulási jogot.
Kvótás sportolók: Csonka Zsófia, Sidi Péter, Szabián Norbert, Tobai-Sike Renáta (mind sportlövészet), Risztov Éva (úszás), Berecz Zsombor, Tomai Balázs (mind vitorlázás).
Olimpiai A szintes sportolók: Baji Balázs (gátfutás), Helebrandt Máté (gyaloglás), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Madarász Viktória (gyaloglás), Márton Anita (súlylökés), Papp Krisztina (maratoni futás), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Srp Miklós (gyaloglás), Szabó Barbara (magasugrás), Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Grátz Benjamin, György Réka, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Kenderesi Tamás, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn (mind úszás).

Kvóta, kvalifikáció, selejtező, válogató, A szintes sportolók, világranglista-helyezés, szabadkártya. Ezek a szavak egyre sűrűbben lesznek olvashatók rovatunkban, ugyanis több mint tízezer sportoló álma teljesülhet a 2016-os riói nyári olimpiára való kijutással. Beindul a kvalifikációs nagyüzem, hiszen napra pontosan egy év múlva lesz az ötkarikás játékok megnyitója a Maracana stadionban.

Az augusztus 5-étől 22-éig tartó eseményen 31 sportágban 306 aranyérmet osztanak ki. Mi, magyarok is harcolunk a medálokért, hiszen komoly hagyományokkal rendelkezünk az ötkarikás játékokon. Elég csak arra gondolni, hogy az 1920-as és 1984-es kivételével az összesen szerepeltünk. Történelmi szempontból pedig előbbi hiányzás a legfájóbb, hiszen Budapest pályázott is a rendezésre, ráadásul az előzetes szavazáson az élen végzett, de a világháború vesztesei közé tartozva ott sem lehetett az eseményen. Hazánk az olimpia történetének legeredményesebb olyan nemzete, amely még nem volt rendező ország.

Nem véletlen, hogy a 2024-es rendezésre pályázunk, de ne szaladjunk előre: nézzük, hogy a riói olimpián kikért szoríthatunk a Csongrád megyeiek közül.

A magyarok legtöbb érmet hozó sportja a vívás, ebben nem vagyunk érdekeltek, de a második úszásban és a harmadik helyen álló kajak-kenuban annál inkább. A kazanyi vizes világbajnokságon a
hódmezővásárhelyi–mártélyi származású olimpiai bajnok, Risztov Éva kiharcolta az indulást 10 kilométeres nyílt vízi úszásban, a Haász SZUE mögötte célba érő sportolója, Olasz Anna viszont épp lemaradt erről.

A szegedi egyesületet még így is képviselheti úszó, hiszen Novoszáth Melinda azon dolgozik, hogy az olimpiai A szintes időt elérje, valamint szerb színekben Farkas Tamás is ott lehet a nyílt vízi viadalon. Az EDF-DÉMÁSZ Szeged két kajakosa, Kárász Anna és Nádas Bence, valamint olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila is kijutott a kvalifikációs világbajnokságra, Milánóban ők szerezhetnek kvótát. Az evező szakosztályból Matyasovszki Dániel lehet ott Rióban, ezt az augusztus végi franciaországi vb-n biztosíthatja be.

Jövőre Rióban láthatjuk az olimpia jelképét. 2016. augsuztus 5-én a Maracana stadionban lesz az ötkarikás játékok megnyitója. Fotó: MTI
Jövőre Rióban láthatjuk az olimpia jelképét. 2016. augsuztus 5-én a Maracana stadionban lesz az ötkarikás játékok megnyitója. Fotó: MTI

A sportok királynője, az atlétika kapcsán a szegedi Márton Anita neve merül fel, az Európa-bajnok súlylökő az A szint teljesítésével már kvalifikálta is magát, súlyemelésben pedig a Szegedi Lelkesedés SK olimpikonja, Nagy Péter indulása borítékolható. Banda Árpád, az UTC tehetsége is bizakodó lehet, akinek köszönhetően 36 év után újra lenne magyar férfi íjász olimpián, de ez csak a jövő évi Eb-n dől el. A hódmezővásárhelyi BMX-krosszos, Bujáki Bence kvalifikációs időszaka jövő tavasszal zárul, közel ezer versenyző közül a legjobb 32 között kell végeznie.

Csapatsportokban komoly lehet a Csongrád megyei kötődésű névsor, hiszen a MOL-Pick Szeged magyarjai és légiós kézilabdázói több nemzet színében képviselhetik a csapatot. Egy biztos: az új igazolás, a brazil Thiagus Petrus a Pánamerikai Játékok győzteseként ott lesz Rióban. A vb-re ki sem jutó magyar férficsapat már csak az Eb-szereplés kapcsán bizakodhat kvótában, a nőknél pedig a szegedi Bognár-Bódi Bernadett lehet ott a kvalifikációs tornán, ez a decemberi vb-n a legjobb hétbe kerülve válna biztossá.

A kazanyi vb-döntős szereplés a férfi vízilabdacsapatnak biztos kvótát jelentene. A Tiszavirág Szeged Diapolo tehetsége, Manhercz Krisztián még küzdhet a válogatottságért, míg a női pólósoknál a Hungerit- Szentesi VK-t a vb-n is képviselő Bujka Barbara és Bolonyai Flóra pályázik erre legnagyobb eséllyel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Junior Sport: nincs párjuk a homokon

Három korosztályban rendezték meg a strandlabdarúgó országos bajnokság korosztályos döntőit a hétvégén Siófokon. Tovább olvasom