Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Orbán: a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni

A profi labdarúgásra nem szabad, az iskolai sportra, az utánpótlás-nevelésre viszont kell költségvetési pénzt költeni Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint.
A politikus ezt azon a csütörtöki egyeztetésen mondta, melyen az NB I-es csapatok vezetői vettek részt - a magyar szövetség egyik megüresedett elnökségi tagsági helyére pályázó - Garancsi Istvánnak, a Videoton FC tulajdonosának meghívására a felcsúti Puskás Akadémiához tartozó alcsútdobozi Sport Hotelben. Orbánt a klubvezetők hívták meg a tárgyalásra.

- A mi kormányunk 1998 és 2002 között sok támogatást adott a labdarúgásnak, a tapasztalatok alapján van, ami nem volt sikeres, van, ami folytatható. Az biztos, hogy a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni - mondta Orbán Viktor az MTI-nek.

- Amire viszont kell, az az iskolai sport, az utánpótlás-nevelés, és nem csak a labdarúgásban, kellenek kézilabda-akadémiák, vívóközpontok és így tovább. A következő kormány az új generációk, a fiatalok egészségét, oktatását elsőrangú, ha úgy tetszik, klebelsbergi fontosságú kérdésnek tekinti majd, ezért oktatásra, kultúrára, sportra mindig lesz pénz! Mert a pénz olyan, mint az idő, arra jut, amire akarjuk, hogy jusson.

Orbán az MLSZ-ben Kisteleki István elnök lemondásával előállt helyzetről is beszélt. Szerinte "olyan MLSZ-re lenne szükség, amely képes komoly és fontos programokat kidolgozni és végrehajtani, mert ha ilyen lesz, akkor az állam partner lesz például abban, hogy a sokszor méltatlan állapotban lévő falusi és amatőrpályák, öltözők megújuljanak, vagy újrainduljanak az iskolai bajnokságok".

- A jelenlegi helyzetben olyan MLSZ-elnökre lenne szükség, akinek nem növeli a tekintélyét az, hogy ő lesz a szövetség vezetője, az MLSZ tekintélyét viszont nagyban növeli, hogy ő az elnök. De hogy az elnökségnek le kellene-e mondania, hogy pontosan miként zajlik az újrakezdés, ezekben a kérdésekben a politika nem lépheti át a mozgásterének a határait - mondta Orbán.

A stadionrekonstrukció kapcsán megjegyezte, arra bíztatja a labdarúgás vezetőit, hogy nagy rendezvényekben gondolkodjanak, hozzanak Magyarországra jelentős eseményeket, mert az ilyenek mindig elősegítik, hogy fejlődjenek a létesítmények. Hozzátette: "Debrecen városa például megdolgozott érte, régen kiérdemelte, hogy a kormány a partnere legyen egy új stadion megépítésében".

- Nézem az Afrikai Nemzetek Kupája mérkőzéseit, amelyek Angolában zajlanak. Ezeket az afrikai stadionokat és egyes magyar pályákat látva felvetődik a kérdés, hogy Angola tartozik-e a harmadik világhoz, avagy Magyarország - jellemezte a magyar stadionok helyzetét Orbán.

A futballhuliganizmus kapcsán úgy válaszolt újságírói kérdésre, hogy "a szükséges jogszabályok tervezetét a Fidesz elkészítette, és várja a választások eredményét, hogy megváltoztathassa a törvényeket".

Orbán Viktor január 5-én a Magyar Olimpiai Bizottsággal is egyeztetett, s akkor kijelentette, hogy a következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania.

Olvasóink írták

 • 7. maradando 2010. január 29. 00:11
  „4.tótkomlosi.
  Méltoztatnád elolvasni a fő cím alatti 2 sort !
  A 8-év alatt kialakult vagyonvesztő "amnézia"-át nem fogja felváltani az "amnesztia"!
  Inkább az utánpótlás,mint a(pénzlenyúló) profizmus támogatása.
  De ha fekete fehér tévéhez szoktattak a kedvenc pártjaid,:soha nem fogod színesben látni a jövőt amit az új kormány szerettne elérni. Ne légy megalkuvó,csak alkalmazkodó ! Meglátod: többen fognak kedvelni téged !”
 • 6. LendvaiCenzor 2010. január 28. 23:28
  „Hát, kedves Gréczy Zsolt, én sehol sem látom azt a fejlődést 2002 és 2010 között, amelynek lennie kéne, ha az ember belép egy elit klubba, történetesen az EU-ba. Minden szinten visszafejlődés történt. Egymillió munkanélküli, aki meg dolgozik, mennyiért is?

  De térjünk vissza a konkrétumokra: az MLSZ-elnökről és az Angoláról szóló duma igencsak jó duma. Remélem, sokan követik Kisteleki példáját, őeszdéeszessége megértette, hogy neki itten már nem osztanak lapot, remélhetőleg minden eszdéeszes megérti, hogy most még, ha nagy sikkasztásokat nem követtek el, még normálisan el tudnak húzni némi végkielégítéssel, amúgy meg a Viktor irgalmazzon nekik.”
 • 5. Gazficko 2010. január 28. 23:13
  „tótkomlosi az se mind1,hogy görbe sörény, vagy sörbe görény.

  A nepszava.hu-n megjelent cikk is érdekes:

  2010.01.25. | 07:13:32

  "Az orbáni aranykorban dudva és muhar lepte be a területet"
  Ilyen volt, ilyen lett
  Hivatalosan is megkezdődött a kampány. Bár Orbán Viktor azt mondta, ők március közepén kezdenek, ehelyett külföldről "lenyúlt" jelszavaik már most olvashatók, gyalázkodó szórólapjaik pedig megjelentek majd´ minden vidéki postaládában. Például azt írják a plakátra, hogy "együtt". De kikkel? Akiket lehazaárulóztak? Vagy elég lesz az ország "megmentéséhez" a Fidesz 2006 óta egyáltalán nem gyarapodott szavazótábora? Pedig úgy nehéz lesz "együtt", hogy az említett szórólapokon azt állítják: tönkretették Magyarországot. Persze, meg is van nevesítve, hogy kik tették: mindenhol a volt és a jelenlegi kormányfő neve, illetve az adott körzet szocialista politikusának neve szerepel.
  Mindez fényesen bizonyítja, hogy a kormánypárt készül "minden idők legmocskosabb kampányára" és nem a Fidesz. Gondolom, érdemes lenne olyan kiállítást rendezni - országosan és helyben -, amely fotókon mutatja be, milyen volt ugyanaz a terület 2002 tavaszán - és milyen most. Csak az állítólagos tönkretétel bizonyítása végett. Egy ország képedne el, ha látná, milyen volt Magyarország út- és csatornahálózata, ahogyan Orbán Viktor átadta az országot, és milyen most. Egy térkép, néhány rövid narancssárga csík, és sok hosszú piros. (Lehetne piros-kék is, ha az SZDSZ nem tagadta volna meg a hét közös esztendőt. A maradék része a teljes nyolcat... Emiatt aztán most vagy az MDF-fel valahogy, vagy sehogy...) Bizonyára sokan megnéznék, hogy a 2002, de különösen 2006 óta több tízmilliárdért felújított debreceni, szegedi, kaposvári, győri, egri, miskolci, békéscsabai, nyíregyházi, székesfehérvári, szekszárdi, pécsi stb.stb. városközpont ilyen volt az Orbán-kormány idején - és ilyen most. Hogy az új szolnoki főiskola helyén préri állt, a Tűzoltó utcai új SOTE-központ helyén lepukkant bérház. Hogy az orbáni aranykorban ugyancsak dudva és muhar lepte be azt a területet, ahol most járóbeteg-ellátó központ épül több olyan országrészben, ahol negyven kilométeres körzetben nem volt orvosi rendelő sem.

  Mondhat bárki bármit: Magyarország példátlan ütemben fejlődött 2002 és 2010 között. Itt azért megjegyezném, hogy mindabból, amit Gyurcsány Ferenc a 2006-os kampányban, az Új Magyarország-programban ígért, az háromnegyed részben vagy már megvalósult, vagy jelenleg épül. Ha a Fidesz nyer, nyárra kiderül: van-e ezermilliárdos azonnali adó- és járulékcsökkentés. Van-e visszaadott tizenharmadik havi nyugdíj. Ezek az ígéretek ugyanis elhangzottak. Mint ahogy 1998-ban is ígértek 400 százalékos egészségügyi béremelést, de nem nőtt. Csak az infláció nyolc százalékkal.

  És ha megint nem tartja be a Fidesz az ígéreteit, ahogy tizenkét éve se tette, jön-e az Orbán takarodj-kórus? És ha igen, abból mi következik majd? Hogy a baloldal nem akar békességet az országban, ráadásul ők jobb, ha nem beszélnek? Vagy amit a Fidesznek szabad volt ellenzékben, azt szabad-e majd a baloldalnak? Legyenek inkább úri fiúk és méltányos ellenzék, hogy válságban nem lehet adót csökkenteni, vagy jöjjön a jeges lehelet a tarkóra? És ha lesz szidalmazó kórus, mit csinál a karhatalom?

  Gréczy Zsolt, a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója”
 • 4. tótkomlósi 2010. január 28. 20:06
  „nemrég pont ő mondta, hogy a sportot fejleszteni kell.
  nem mindegy, hogy amnézia vagy amnesztia....”
 • 3. studyfy 2010. január 28. 19:42
  „" A mi kormányunk 1998 és 2002 között sok támogatást adott a labdarúgásnak," Valóban, komoly beléptetőt vásárolt több száz millióért, ami azóta is raktárban van, ha valami meg van még belőle.”
 • 2. achilleus 2010. január 28. 19:25
  „1. hozzászólás N.P. 2010.01.28. 19:14
  Nekem is Dzsudzsák jutott eszembe, csak egy kicsit más összefüggésben.
  Amúgy az angol nyelvvel - szemben némely politikusokkal - nincs sok gondja:
  http://www.youtube.com/watch?v=8-i9MKpsr_k&NR=1&feature=fvwp
  És egy kis szórakozás: http://www.youtube.com/watch?v=uiH5Ot93OJE”
 • 1. N.P. 2010. január 28. 19:14
  „Vajon mit szól ehhez Dzsudzsák???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Grasshoppers volt játékosát teszteli a KTE

Két játékos érkezett tesztelésre a labdarúgó Soproni Ligában szereplő Kecskemét együtteséhez –… Tovább olvasom