Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Orvos András, a magyar súlyemelősikerek kovácsa

Tizenhét évig volt a magyar súlyemelő-válogatott szövetségi kapitánya a 2001-ben elhunyt, szőregi születésű Orvos András, aki működése alatt tevékeny részt vállalt az eddigi két magyar olimpiai aranyérem megszületéséből is.
Ritka és különleges dolog az, ha valaki sportolóként, majd később sportvezetőként is emlékezeteset tud alkotni pályafutása során. Orvos Andrásra, az 1925. október 11-én Szőregen született válogatott súlyemelőre mindkét megállapítás igaz, hiszen versenyzőként félnehézsúlyban főiskolai vb-ezüstig (1949, Budapest), sportvezetőként a válogatott szövetségi kapitányi posztjáig vitte.

Orvos András birkózóként kezdett az SZVSE-ben, kiváló adottságaira azonban felfigyelt Farkas István, a szegedi súlyemelősport atyja, aki rábeszélte a sportágváltásra. 1948-ig Szegeden tanult bele a súlyemelésbe, ami olyannyira jól sikerült neki, hogy tagja lehetett a londoni olimpiára készülő válogatott keretének (fia, ifj. Orvos András később szintén válogatott, sőt magyar bajnok súlyemelő lett).

Bár a csapatba végül nem került be, Budapestre igazolt, ahol a Lokomotív és a Testvériség színeiben 1968-ig versenyzett. Ekkor kinevezték szövetségi kapitánynak, posztját 1985-ig, 17 éven keresztül töltötte be.

Orvos András Aján Tamással együtt vehette át 1999-ben a MOB érdemérmét.  Fotó: DM/DV
Orvos András Aján Tamással együtt vehette át 1999-ben a MOB érdemérmét.
Fotó: DM/DV

– A magyar súlyemelés aranykora volt az az időszak, Bandi bácsi vezetésével az eddigi húsz magyar olimpiai éremből tizenhárom ekkor született, benne a két aranyunkkal, Földi Imre 1972-es és Baczakó Péter 1980-as sikerével – emlékezett Orvos Andrásra Ördögh István, a Szegedi Lelkesedés SK súlyemelő szakosztályának vezetője. Nemcsak az olimpián, a vb-ken és Eb-ken is jól ment versenyzőinek, akik regnálása alatt összesen 270 érmet nyertek a világversenyeken.

Házon belül

Orvos András 1944-ben mai nevén a Déri Miksa Ipari Szakközépiskolában végezte el középiskolai tanulmányait. Az intézményben egyébként is hatalmasak a nehézatlétika hagyományai, Orvos mellett a világbajnok Benedek János, a vb-3. és Eb-2. Dobó Lajos, valamint Ördögh István is itt végzett.

– Minden évben legalább kétszer Szegedre látogatott, sokáig egykori mesterét, Farkas Istvánt járt meglátogatni. Azzal is bizonyította szegediségét, hogy a válogatottnál eltöltött időszakában a szintén szegedi Balázs Mihályt tette meg kapitánynak – mondta Ördögh.

Közhely, de mindene a súlyemelés volt, olyannyira, hogy alig bírta elviselni, ha valaki nem tette oda magát teljesen az edzéseken, edzőtáborokban.

– Szigorú ember volt, de kiváló pedagógiai érzékkel rendelkezett. Mindennél előbbrevaló volt számára a szeretett sportága, sokszor még azért is neheztelt, ha valaki a tanulmányai miatt járt kevesebbet az edzésekre – emlékezett.

Munkásságát 1999-ben a Magyar Olimpiai Bizottság érdeméremmel ismerte el, halálát követően a súlyemelő-szövetség a felnőtt országos bajnokságot Orvos András-emlékversenynek nevezte el. Hosszú betegeskedés után 2001. február 27-én hunyt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden a B33 Tour versenysorozat - nevezz te is!

A budapesti nyitány után Szegeden rendezik meg a tíz állomásból álló OTP Junior B33 Tour 2011 versenysorozat 2. fordulóját. Tovább olvasom