Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Osztrákként úszott magyar csúcsot Máté Hunor

Csongrád - Az olimpián osztrák színekben induló csongrádi fiatalember azt mondta, gyermekkori álma valósult meg azáltal, hogy megdöntötte Güttler Károly 1993 óta fennálló rekordját.
Máté Hunor a magyar indulókat – Gyurta Dánielt és Bodor Richárdot – maga mögé utasítva úszott osztrák csúcsot és nem hivatalos magyar rekordot a pekingi olimpián. A csongrádi fiatalember tizenévesen Szentesen, az utóbbi években pedig az Egyesült Államokban készült arra, hogy bekerüljön a neve a sportlexikonokba – és szombaton, Pekingben sikerült is neki. A száz méter mell egyik selejtezőfutamát 1:00.93-as időeredménnyel nyerte meg, s ezzel megdöntötte Güttler Károly 1993 óta fennálló magyar csúcsát. Üröm az örömben, hogy mivel osztrák színekben versenyez a nyári játékokon, csak a sógorok évkönyvében érdemelt ki bejegyzést teljesítményével, magyar csúcsdöntése nem hivatalos marad.

– Gyerekkori álmom valósult meg azáltal, hogy megdöntöttem Güttler Karcsi rekordját. Az időeredményemmel saját elvárásaimat is felülmúltam – nyilatkozta Hunor az egyik hazai internetes portálnak.

Az olimpián osztrák színekben induló Máté Hunor azt mondta, gyermekkori álma valósult meg. Fotó: DV
Az olimpián osztrák színekben induló Máté Hunor azt mondta, gyermekkori álma valósult meg. Fotó: DV

– Csupán pár percet tudtunk beszélni a verseny után. Nagyon örült, hogy ilyen jót úszott – nyilatkozta lapunknak édesanyja, Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész, aki természetesen korán kelt hétvégén, hogy élőben követhesse figyelemmel fia olimpiai bemutatkozását. – Talán jobb időt is tudott volna menni, ha erősebb a futamának a mezőnye, de cseppet sem vagyunk elégedetlenek – mondta a boldog anyuka, aki elárulta: mióta Hunor kikerült Amerikába, az alabamai egyetemre, itthonról nem hívták nemzetközi versenyekre, a szövetség nem favorizálta. Ezért is jött kapóra az ausztriai felkérés. Az idén huszonöt éves sportoló 2006-ban egy osztrák klubhoz igazolt, ahol 2007-ben felajánlották neki az osztrák válogatottságot, és ő elfogadta. Kettős állampolgárként, de már osztrák versenyzőként harcolta ki az olimpiai szereplés jogát.

Máté Hunor ma magyar idő szerint délután fél 2-kor 200 méteres mellúszásban versenyez. – Nem avatott be bennünket, hogy milyen elvárásokat támasztott magával szemben. Annyi bizonyos, hogy jó erőben van, és az is bizakodásra ad okot, hogy egyszer már felülmúlta saját magát – tette hozzá Lantos Györgyi.

200-on középdöntőbe kerülhet

Az alabamai egyetemen képzőművésznek tanuló Máté Hunor számára csak néhány századmásodpercen múlott, hogy nem került be a szám olimpiai középdöntőjének 16-os mezőnyébe. – Kétszázon sikerülhet neki, hiszen ugyanazokkal lesz versenyben – mondta lapunknak Kádár Róbert. A most már Ausztriában dolgozó szentesi úszóedző a pekingi játékokat megelőző egy hónapban személyesen vezényelte Hunor edzéseit. Szerényen megjegyezte, hogy az amerikai kollégájának edzésterve alapján készültek. – Hunor hihetetlenül boldog, hogy magyar csúcsot úszott. Az elmúlt 2-3 évben csak ez lebegett a szeme előtt, ezért dolgozott nagyon keményen. Most ezt a nagyszerű eredményt megfejelheti azzal, hogy 200 méteren is középdöntőbe jut. Ez a célja, és képes is elérni.

Olvasóink írták

 • 7. a gipsz 2008. augusztus 15. 22:09
  „Gratulálunk!!!
  Sajnos Csongrádról, meg az országból sokaknak el kell menni, hogy ne húzza le a hínár, és ne nyelje el a mocsár, hogy csak a vízes dolgoknál maradjunk.”
 • 6. Kuci 2008. augusztus 12. 17:57
  „Grt. Mindegy milyen szinekben nyert , az a lényeg teljesült az álma . S sajnos mind tudjuk , hogy miért nem láthatjuk Magyar szinekben ezt a tehetséges sportolót ( a hazai élsport körül ami történik ) Grt . mégegyszer sok sikert s jó egészsget a további eredményekhez .!!!!”
 • 5. apuka1 2008. augusztus 12. 10:24
  „Hölgyek és Urak!
  Nem a válogatási elvekkel van a baj, mert mielőtt Hunor "osztrákká" vált volna, objektív okokból nem fért a csapatba. A probléma ott van, hogy Magyarországon kizárólag két klubbot támogatnak (Jövő és Kőbánya). Egy úszónak kb. 12 éves kortól profivá kell válnia, erre csak a fenti két klubban van lehetőség. Így leszükül a kiválasztása azokra, akik Pest megfelelő részén laknak, vagy a szülők megtehetik, hogy oda költöznek. Ezért sok gyereknek csak egyetemista korában van arra lehetősége, hogy profi klubban edzen. Akkor pedig már nem biztos, hogy magyar egyesületet választ, nálunk ugyanis "úszó" középiskola van, de "úszó" egyetem nincs.
  És ez csak az úszás, ami ma a legjobb anyagi helyzetben lévő magyar sportág.”
 • 4. Ferenczi Gábor 2008. augusztus 12. 09:34
  „Gratulálok Hunornak!
  Szinte hihetetlen, hogy valaha versenyeztem ellene!
  Elég szomorú, hogy akiket neveztek a magyar válogatottban erre a számra azok Hunor mögé kerültek! Pontosan az van amit SDI írt, hogy az kerül be a válogatottba aki közel van a tűzhöz és nem az aki tehetséges és szorgalmas!
  Szívből drukkolok Hunornak! Hajrá!”
 • 3. deszki 2008. augusztus 12. 08:46
  „Ha Osztákká lett, hogy úszott magyar csúcsot !!
  Elcsúszik Európa. Szerbek, magyarokká lesznek, a Magyarok osztrákokká...”
 • 2. SDI 2008. augusztus 12. 08:13
  „Lexihu:
  Igen, ebben az országban me, a teljesítmény számít, hanem az, hogy kinek az ismerőse vagy...
  Meg lehetne nézni, hogy azok az emberek, akik sokszoros világbajnokságot nyertek, miért is nincsenek favorizálva? Miért is nincs pénzbeli elismerésük? - Szerintem egy világbajnokság is felér egy olimpiával...”
 • 1. Lexihu 2008. augusztus 12. 05:24
  „Gratulálok!
  Csak azt nem értem, hogy a magyarokhoz miért nem fért be? Gondolom tisztába voltak vele, hogy milyen időket úszik. Vagy itt is az számít, hogy ki- kinek az ismerőse?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollandia kipipálva - értékelés dr. Tóth Gyulával

Ijesztő kezdés után feljavult védekezéssel legyőzte a holland válogatottat a szentesi Szremkó… Tovább olvasom