Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Öt pályázó a szegedi vk-csapatba

A szolnoki rangsoroló kajakos és kenus sík vízi, gyorsasági verseny után három szegedi, Janics Natasa, Vajda Attila és Fürdök Gábor jó eséllyel pályázik, de Sík Márton és Makai Tibor is bízhat abban, hogy bekerül a szövetségi kapitány, Storcz Botond szegedi Mol-világkupa-keretébe.
Három számban nevezett, kettőben elindult, és egyben ért el értékelt eredményt. Az EDF Démász-Szegedi VE háromszoros olimpiai bajnoka, Janics Natasa Szolnokon tervezte a rajtot K1 200, 500 és 5000 méteren, ám 200 méteren egy márkázott kis vaj tömege, azaz tíz dekagramm miatt megfosztották elsőségétől, 500 méteren lenyűgöző volt, 5000 méteren pedig már nem indult el.

– Egészen jól ment az ötszáz méteres futam, az volt a lényeg, hogy fáradjak el, és ez sikerült is. Tavaly csak ötödik voltam ezen a viadalon, ezért komolyabban vettem a versenyt. Most nyugodtabban készültem, sokat dolgoztunk és beszélgettünk edzőmmel, Kovács Lászlóval, egyeztettük, ami jó és ami rossz, és talán ezért is sikerült jó pályát mennem. Viszont nem esett jól, hogy elvették a sprintszám elsőségét, de nem magyarázkodom, ez történt az én hibám miatt. A rangsoroló végén szerettem volna megnézni, mit tudok ötezren, de a hétvégén sokat versenyeztem, az ötszázas finálé után egy kicsit rosszul éreztem magam a hidegtől, ezért kértem az edzőmet, ha nem muszáj, ne kelljen mennem a leghosszabb távon. Ő beleegyezett, hiszen tudjuk, lesz még válogató ebben a számban is, ráérek majd ott gyakorolni – értékelte saját produkcióját Janics.

Janicshoz hasonlóan a szintén olimpiai bajnok Vajda Attila ugyancsak három számban rajtolt, és ő mindháromban értékelhető teljesítményt nyújtott.

Janics Natasa ötszáz méteren magabiztosan nyert a szolnoki rangsorolón. Fotó: Magyar Kajak-kenu szövetség/Tumbász Hédi
Janics Natasa ötszáz méteren magabiztosan nyert a szolnoki rangsorolón.
Fotó: Magyar Kajak-kenu szövetség/Tumbász Hédi

– Kétszáz méteren húzós középfutamból jutottam másodikként a döntőbe, majd a fináléban is második lettem. A rajtnál sajnos beragadtam, de aztán felkapaszkodtam. A táv túl rövid ahhoz, hogy ilyen hibákat kövessek el, ezért aztán meg kell tanulnom rajtolni, és akkor nem lehet gond. Az ötszázas győzelem viszont egyértelmű volt – mondta a szolnoki zord időjárás miatt húzódással bajlódó Vajda. – Megint egy olyan év, amelynek az elején nem győzök Szolnokon, de inkább ez legyen, és később nyerjek a világversenyeken, minthogy fordítva alakuljon. Azon dolgozunk a jövőben, hogy ez jobb legyen.

Fürdök Gábor ugyan jó esélyekkel indult ötezren, ám nem ért célba, mert egy ütközésénél erőset kormányzott, ekkor azonban megrándult a válla, így inkább befejezte a futamot.

Igazgatói szemmel

A szolnoki rangsoroló versenyt a helyszínen tekintette meg az EDF Démász-Szegedi VE igazgatója, Petrovics Kálmán, aki így vélekedett sportolói teljesítményéről: – Nem értékelem sikeresnek a rangsorolót, tudtam, hogy nem dől el semmi, de azért ennél jobb produkcióra számítottam. Ám tavaly ugyanebben a fázisban hasonlóan szerepeltek a férfi kajakosaink, mégis három világbajnoki résztvevőnk volt, szóval semmi sincs lefutva. Erőfelmérésnek, helyzetpozícionálásnak jó volt, ehhez képest lehetnek Világkupa-indulóink és olyanok, akik már csak a válogatóra fókuszálhatnak. Az előbbi kategóriába tartozik Janics Natasa és Vajda Attila, akik egyértelműen a klub vezérei, aztán reményeim szerint Fürdök Gábor, Makai Tibor és Sík Márton is, míg az utóbbiba Gyökös Lajos, Csamangó Attila, Petrovics Máté és Bozsik Gábor sorolható. Szerintem Janics akár négy számban is, K1 500 és 200, K4 500 és K2 200, Vajda C1 1000 és 500 méteren, Makai és Fürdök az egyik ezren induló négyesben, Sík pedig a paksi Borossal K2 200 méteren kaphat szerepet. Természetesen mint házigazda fontos a világkupán való szereplés, de ne feledjük, a válogatók döntenek az Eb- és vb-indulókról.

Olvasóink írták

  • 1. Szurkoló 2010. május 18. 20:39
    „Íme a hivatalos VK-keret:
    http://www.kajakkenusport.hu/files/dokumentumok/2010_szeged_vk_teljes_keret.pdf

    Hajrá szegediek, hajrá magyarok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reflektor, 2010. 05. 18.

Tovább olvasom