Sport

2019.05.12. 12:01

Ötödször BL-győztes a Győr! Final 4 döntő: Rosztov-Don - Győri Audi ETO 24-25 - fotók a mérkőzésről és az ünneplésről

Izgalmas meccsen egyetlen góllal megnyerte a döntőt a Győri Audi ETO KC, így ötödször is BL-győztesek a győri lányok.

kisalfold.hu

A Győri Audi ETO nyolcadik alkalommal játszott BL-döntőt, és sorozatban harmadszor nyert. Hasonló remek szériára legutóbb az osztrák Hypo Niederösterreich volt képes, amely 1992 és 1995 között négyszer győzött. A Rosztov tavaly volt először elődöntős, és az idei volt az első fináléja.

Női kézilabda BL - A szurkolók, a bemelegítés és a döntő nyitánya. Fotók: Mészáros Mátyás

Győri Audi ETO KC - Rosztov-Don (orosz) 25-24 (15-11)


Gólszerzők: Amorim 7, Görbicz 6, Bódi, Brattset, Oftedal 3-3, Hansen, Kristiansen, Groot 1-1, illetve Abbingh 7, Makajeva, Managarova 5-5, Vjahirjeva 3, Kuznyecova 2, Szeny, Bobrovnyikova 1-1


_%Danyi Gábor%_: – Nagyon boldog vagyok, nem is tudom, mit kell mondani ilyen helyzetben. Örülök, hogy veretlenül lettünk elsők, de szerintem ez nem annyira fontos. Az viszont igen, hogy egy magyar edzővel tudott BL-t nyerni a csapat, ennek van üzenetértéke. Köszönöm a lehetőséget és büszke vagyok arra, amit a csapattal együtt elértünk.


_%Ambros Martín%_: – Az első félidő második felében elveszítettük a fejünket, a kontrollt. Kicsit fegyelmezetlenek is voltunk. Négy-öt gól előny egy ilyen csapatnak, ilyen atmoszférában nagyon nagy, de nem adtuk fel, felemelt fejjel jöhettünk le a pályáról.


Nycke Groot: – Vissza kell néznem a jelenetet, amiért a piros lapot kaptam, de bevallom, éreztem, hogy butaságot csináltam. Nehéz volt kintről nézni a folytatást, de nagyon örültem, hogy a lányok megcsinálták, s ismét BL-győztesek vagyunk.


Amandine Leynaud: – Óriásit küzdöttünk, úgy gondolom, összességében végig kézben tartottuk a találkozót. A vége izgalmasra sikeredett, de a lényeg, hogy győztünk. Ilyen év után mit mondhatnék, háromból három címet nyertünk, soha rosszabbat.


Görbicz Anita: – Az ötödiket megnyerni ugyanolyan érzés, mint az elsőt, de azért mégsem ugyanaz öt BL-cím, mint egy. Hullámzó volt a játék, de azt éreztük bent, hogy nem lehet baj, ilyen közegben meg kell lennie az újabb sikernek. Fantasztikus a csapategységünk, s azt gondolom, ez egy ilyen meccsen, amikor egy gól dönt, fontos tényező. Ambros csapata ellen nem volt különleges, olyan volt, mint a többi ellenféllel szemben. Az érzelmeket kikapcsolta mindenki a döntőre.


Eduarda Amorim: – Mentálisan és fizikálisan is sokat kivett mindenkiből ez a két nap. A döntőben voltunk a pokolban és a mennyben is, s bár szoros volt a vége, szerencsére nyerni tudtunk. Örülök, hogy már öt BL-aranyérmem van, most az motivál, hogy meglegyen a hatodik.

A BL-győztes csapat névsora: Afentáler Sára, Eduarda Amorim, Bódi Bernadett, Kari Brattset, Fodor Csenge, Görbicz Anita, Kari Aalvik Grimsbö, Cornelia Nycke Groot, Anne Mette Hansen, Kiss Éva, Jana Knedliková, Veronica Kristiansen, Kürthi Laura, Amandine Leynaud, Nora Mörk, Stine Oftedal, Pál Tamara, Crina Pintea, Puhalák Szidónia, Tomori Zsuzsanna, Varga Emőke. Vezetőedző: Danyi Gábor, edző: Zdravko Zovko.


A mérkőzés összefoglalója

A győriek keretéből hiányzott a cseh jobbszélső Jana Knedliková, akinek a lovaglóizma a szombati elődöntőben sérült meg. Az oroszoknál a beálló Majja Petrova és a brazil irányító Ana Paula Rodrigues nem játszott. A 2016-os olimpia és a tavaly decemberi Európa-bajnokság legjobb játékosának is megválasztott Anna Vjahirjeva vezérletével támadásban és védekezésben is jól kezdett a Rosztov, amely a 12. percben vezetett először két góllal (7-5).

Női kézilabda BL Final 4 - Rosztov-Don - Győri Audi ETO 24-25. Fotók: Mészáros Mátyás


Az ETO hibáit kihasználva a hat olimpiai bajnokkal felálló oroszok gyors ellenakciókat vezettek, védekezésben pedig hatos falat alkalmaztak, amelynek nem találta az ellenszerét a némileg statikusan támadó címvédő. Danyi Gábor vezetőedző időt kért, majd kapust cserélt, és a francia Amandine Leynaud-t a norvég Kari Aalvik Grimsbö váltotta. A folytatásban mindkét kapu előtt sokkal hatékonyabbnak bizonyult csapata, és egy 7-1-es sorozattal zárta le az első félidőt (15-11).


A második felvonás elején felváltva születtek a gólok, majd a lengyel játékvezetők a 37. percben egy súlyosnak minősített szabálytalanság miatt végleg kiállították a győriek holland irányítóját, Nycke Grootot. A karmesteri pálcát a norvég Stine Oftedal vette a kezébe, és részben neki is volt köszönhető, hogy csapata előnye sokáig nem csökkent. A hajrára fordulva azonban Kszenija Makajeva és a holland Lois Abbingh találataival két gólra felzárkózott a Rosztov, eközben a két csapat játékosai és a szurkolók is sokat bosszankodtak a bírók tevékenysége miatt.

Ötödször is BL-győztes a Győri Audi ETO KC! - Az ünneplés pillanatai. Fotók: Mészáros Mátyás


Az oroszok a kulcsfontosságú pillanatokban többször is hibáztak, a Győr viszont az utolsó percekben képtelen volt kapuba találni, így 37 másodperccel a vége előtt Abbingh büntetőjével a Rosztov már csak egy gólra volt a címvédőtől, sőt, végül az egyenlítésért is támadhatott, de nem járt sikerrel. A két csapat hetedszer találkozott egymással, a Győr mérlege két vereség és immár öt győzelem a Rosztov ellen. A győri játékosok közül Eduarda Amorim és Görbicz Anita mind az öt BL-győzelemnek részese volt.


Online tudósításunk:

17:56

Knedlikova megsérült, így Danyi Gábor nem számíthat a szélsőre a döntőben.

1. perc

Amorim góljával zárul a meccs első támadása. 0-1.

2. perc

Jön az egyenlítés. Vjakirjeva góljára azonnal góllal felel Brattset. 1-2.

3. perc

Szélsőgóllal, Managarova révén egyenlítenek ismét az oroszok. Gyorsan jön a válasz Amorimtól. 2-3. Beállóból egyenlít ismét az orosz együttes. 3-3. Makejeva a gólja után két percre leül a kispadra, mert kiállítják.

4. perc

Bódi lövését védi a kapus. A kapus nélkül támadó oroszok a meccs során először vezehtéshez jutnak Vjakirjeva góljával. 4-3.

5. perc

Belemenés az ETO-nál. Leynaud védi Sen ziccerét, Brattset pedig gyors akció végén egyenlít. 4-4.

6. perc

Kapufát dob a Rosztov, aztán Kristiansen is a felső levet találja el. Makejeva lövése viszont már a hálóban landol. 5-4.

7. perc

Groot lövése után a kapufáról pattan a labda a kapuba. 5-5.

8. perc

Megint előny az oroszoknál, Vjakirjeva talpról, test mellől bombáz a kapuba. 6-5.

9. perc

Amorim lövése nem jó. 

10. perc

Támadóhiba a Rosztovnál. Szedojkina szemmel védi Amorim lövését, szinte szó szerint. 

11. perc

Groot sárgát kap. Leynaud véd, de marad a labda az oroszoknál. Danyi Gábor is kap egy sárgát a lengyel játékvezetőktől.

12. perc

Hiába ront támadásban a Rosztov, az ETO is hibázik, a lerohanás végén Managarova eredményes. 7-5.

13. perc

Martin is kap egy sárgát. Görbicz értékesíti a megítélt hetest. 7-6. Elveszik a labdát az oroszoktól a bírók. Bódi szerez gólt a jobb szélről. 7-7.

14. perc

Megint vezetnek az oroszok, Abbingh először talál a kapuba. 8-7. Lépéshiba Grootnál. Oftedal védekezik remekül, nincs újabb orosz gól. 

15. perc

Passzívból, a sáncról pattan Abbingh lövése a kapuba. 9-7. Jön Grimsbö, hátha neki nagyobb szerencséje lesz.

16. perc

Amorim lövése nem jó, aztán szabálytalankodik, és kiküldik két percre. Abbingh lövése elszáll a kapu melllett. Hansen jön az ETO-ban. 

17. perc

Passzívban az ETO, Danyi Gábor időt kér. Görbicz lő a kapuba. 9-8

18. perc

Jól jött ki az ETO a kiállításból. Azonban jön a következő emberhátrány, Hansent küldik ki a lengyel bírók.

19. perc

A háló tetejére esik Kuznyecova ejtése. Üres a győri kapu, de az egyenlítésért támadhatnak Brattseték.

20. perc

Passzívból lő kapu mellé Groot. Sen talpról belövi a bal alsóba. 10-8. Kiegészül az ETO. 

21. perc

Hetest harcol ki Oftedal. Pessoa jön Görbicz büntetőjéhez, de nincs ellenszere. 10-9.

22. perc

Hiba a győri támadásban, de sikerül remek védekezéssel orvosolni a hibát. Bódi a jó védekezés után gólt is lő. 10-10.

23. perc

Ismét gól nélkül ér véget a Rosztov-Don támadása. 

24. perc

Oftedal harcol ki ismét büntetőt. Bobrivnyikovát kiállítják. Jön a harmadik orosz kapus, Görbicz neki is bedobja a hetest. Újra vezet az ETO! 10-11.

25. perc

Managarova egyenlít, Oftedal válaszol rá azonnal. 11-12.

26. perc

Letelik a győri emberelőny, és jó a győri sánc. Újra hátrányba kerülnek az oroszok, Borscsenko rángatja meg Amorimot. Három emberrel a nyakán Amorim gólt dob. 11-13.

27. perc

Görbicz veszi célba a félpályáról az üres kaput, a kapus azonban vissza tud érni.

28. perc

Ambros Martin kér most időt. Az időkérés után Amorim szerez labdát, és ő már betalál az üresen tátongó rosztovi kapuba. 11-14.

29. perc

Vjakrirjeva lövését hárítja Grimsbö. Pinteát ölelgetik a védők, ezért nem fér a labdához. Amorimot lerántják, az mehet tovább... 

30. perc

A túloldalon Oftedallal szemben szabálytalankodnak, jöhet az ETO. Bódi lövi az újabb győri gólt. 11-15. Kozsokart ki is állítják két percre. Így ér véget az első félidő.

31. perc

Folytatódik a meccs. Rossz a rosztovi passz. Amorim hetest harcol ki, Görbicz a felső léc segítségével dobja be a büntetőt. 11-16.

32. perc

Kuznyecova szerez szép gólt. 12-16. Amorim szép góllal válaszol rá. 12-17.

33. perc

Makejeva a kapufát találja el egy jó bejátszás után. 

34. perc

Amorimot ismét kiállítják két percre. Videón is megnézik az esetet a lengyel játékvezetők, de nem szigorítanak az ítéleten.

35. perc

Abingh lövése a kapufáról kijön, Kuznyecova viszont belövi a helyzetét. 13-17. Oftedal remek gólt szerez. 13-18.

36. perc

Grimsbö szerez labdát. A támadásba hiba csúszik, Groot szabálytalansága kiállítást ér. Méghozzá piroslapost. 

37. perc

Abbingh bedobja a hetest Kiss Évának. 14-18. Nem jó a győri támadás, Abbingh lövését védi Grimsbö.

38. perc

Makejeva gólt szerez, Oftedal válaszol rá. 15-19.

39. perc

Grimsbö elkapta a fonalat, Managarova ziccerét védi lábbal. 

40. perc

Amorim lövése nem jó. Belemenés a túloldalon Bratsettel szemben. 

41. perc

Makejeva fordul be, és dob gólt. Hansen felel rá gyors góllal. 16-20.

42. perc

Kristiansen cikázik át az orosz védelmen, és első gólját lövi. 16-21.

43. perc

Makejeva eredményes ismét. 17-21. Brattset fordul be a bejátszással. 17-22.

44. perc

Jobb szélről jön az újabb rosztovi gól, Managarova lövésébe beleérni tud csak Grimsbö, hárítani nem. 18-22.

45. perc

Belülvédekezés miatt jár hétméteres a Rosztovnak. Kiss Éva áll Abbingh és a kapu közé. A gólt nem tudja megakadályozni. 19-22.

46. perc

Passzívból lő Görbicz, Pessoa véd. 

47. perc

Görbicz szerez labdát. 

48. perc

Pintea ellen fújnak. Érthetetlen, mert ellene szabálytalankodtak. 

49. perc

Vjakirjeva lövése nem jó. A túloldalon Tomori harcol ki büntetőt. Görbicz belövi. 19-23.

50. perc

Abbingh nagy gólt dob messziről. A felső léc is vele volt. 20-23. Amorim szép góljával ismét négy a különbség. 20-24.

51. perc

Orosz időkérés. Martin közbenjárására, videózás után Görbiczet kiállítják két percre. Ejtett gól Bobrovnyikovától. 21-24.

52. perc

Elhibázott ETO-támadás után Makejeva a kapufát találja el. 

53. perc

Amorim lövése Pessoa lábai között csorog a kapuba. 21-25.

54. perc

Passzívból a jobb szélről a túloldalra passzolnak az oroszok, Bódi figyeli ki a szándékot. 

55. perc

Görbicz lövését védi Pessoa. Kuznyecova a kapufát találja el. Tomorit küldik ki két percre.

56. perc

Pinteát vetkőztetik középen ketten, csak szabaddobás jár érte. Managarova eredményes a túloldalon. 22-25.

57. perc

Kétperces kiállítás Makejevának, hetest dobhat az ETO. Görbicz lövését kirúgja Szedojkina, a labda viszont marad a győrieknél. Bódinak nem jó a passz.

58. perc

Martin kikéri az utolsó idejét is.

59. perc

Abbingh kilenc méterről lő gólt. 23-25. Szabálytalan csere miatt videóznak ismét. Az oroszok újabb emberhátrányba keverednek, Pessoa korábban ment vissza a kelleténél. Görbicz lövését védi a kapus. 

60. perc

Büntetőhöz jutnak az oroszok. Vjakirjeva ráesik a csuklójára. Ismét videóznak a bírók, ez egy ilyen nap. 37 másodperccel a vége előtt harmadszor is kiküldik Amorimot, vagyis ő is végleg kiáll. Abbingh bedobja a hetest. 24-25. 17 másodperccel a vége előtt Danyi Gábor időt kér. Oftedal megindul, mellé dobja. Még egyet támadhatnak az oroszok, Abbingh lövését védi Grimsbö. Aztán a duda megszólal: ismét BL-győztes a Győri Audi ETO!

A fergeteges hangulatban telt elődöntőt követően Eduarda Amorim, Görbicz Anita és Danyi Gábor vezetőedző nyilatkozott a csapat hivatalos honlapjának:

 


 

Vasárnap késő délután tehát jön a folytatás, Győri Audi ETO KC - Rosztov-Don, 18 óra


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!