Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ötszázas kérdés: Janics, Kovács vagy Benedek lehet a nyerő?

A hét végén a szegedi Maty-éren rendezik a kajakosok és kenusok második válogatóját, amely egyben országos bajnokság is. A legnagyobb figyelem – ahogy ez az első válogatón is volt – a Janics–Kovács párharcot kíséri 500 méter egyesben.
A helyzet 2004 nyarát idézi. A helyszín Szeged volt, az esemény pedig ugyanúgy, mint most, a második válogató, egyben országos bajnokság. Még a dátum is majdnem ugyanaz: akkor június 11–13., most június 8–10.

Három esztendeje a női kajakosok 500 m-es egyes számának döntőjében a hármas pályán Kovács Katalin (MTK), az ötösön pedig Janics Natasa (Démász-Szegedi VE) várta a startot. Óriási csata volt, az előzetes várakozások alapján ha csak kicsivel is, de a futam Kovács sikerét ígérte. A kicsi megvolt – az MTK 21-szeres világbajnokának győzelme elmaradt. Mert Janics az első, szolnoki válogató után a Maty-éren is megverte Kovácsot. Másodszor csak hat cm-rel. Éppen elég volt ez a pici. Majd edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin vállán zokogott.

Na, ez utóbbi biztos nem ismétlődik meg. Az ismert okok miatt Fábiánné és Janics már külön pályákon dolgozik. Az edző Szolnokon, a kétszeres olimpiai bajnok Szegeden. Ám az e hétvégi viadal hasonló izgalmakat tartogat, mint 2004-ben. Akkor az olimpiai indulás volt a tét, most még „csak" az Eb-rajt. Ám hazánk női kajaksportjának erősségét ismerve garantálható, aki ebben a számban a magyar színeket képviseli, az az Eb-n várhatóan dobogón lesz. És ez automatikus vb-indulást eredményez.

2002 óta öt–kettő Kovácsnak

Hogy miért éppen az 500 m-es táv az érdekes a női szakágban? Mert mindhárom kategóriában – egyes, páros, négyes – olimpiai szám. A Janics–Kovács egyes csata 2002-ben kezdődött. Hazai vizeken a különböző válogatókon 2002 óta eddig hétszer csaptak össze ezen a távon – ötször Kovács nyert. Akadt egy olyan Janics-siker is, amelynél Kovács, és volt olyan Kovács-elsőség, amelynél Janics nem indult.
Nézzük részletesen! 2002, I. válogató: 1. Kovács, 4. Janics, II. vál.: 1. Kovács, 5. Janics. 2003, I. vál.: 1. Kovács, 4. Janics. II. vál.: 1. Kovács, 3. Janics. 2004, I. vál.: 1. Janics, 2. Kovács, II. vál.: 1. Janics, 2. Kovács. 2005, I. vál.: 1. Kovács (Janics nem indult). 2006, II. vál.: 1. Janics (Kovács nem indult). 2007, I. vál.: 1. Kovács, 2. Janics. II. vál.: ?

Messzire kalandoztunk az aktuális eseményektől. Egyelőre még előttünk a hét vége. Az idei ob, egyben a második válogató. Amelyen tehát ismét lesz Kovács–Janics párharc. Az első válogatón Kovács nyert. Most Janics visszavághat. És még ott van Benedek Dalma is. Ez a trió pályázik egyetlen helyre 500 m egyesben.

Janics tegnap csak délelőtt vett részt „kötelező" edzésen. A kenus szakember, Vécsi Viktor az elkövetkező napokra már nem írt elő Janics és az olimpiai harmadik Vajda Attila számára semmi extrát.
– Mindketten profik, tökéletesen tudják, mire van szükségük két nappal a verseny előtt – vélte Vécsi.

A beérkezett nevezéseket látva van ok az elképedésre: Fábiánné női csapatából mindössze Kovács, Benedek és Paksy Tímea indul a Maty-éren. Kovács csak 500 m-es egyesben, Benedek az 500 m egyes mellett Paksyval K2 500 m-en is. Azaz az Eb-indulást már kiharcolt négyesek nem lesznek ott az ob-n. Így például a hét végén nem startol Patyi Melinda, Kozák Danusia, vagy éppen a Démász-Szegedből Keresztesi Alexandra.

– Eddig sem szóltam bele Kati néni munkájába, és ezután sem fogok, de ez a döntése hátrányosan érinti a klubot – mondta Petrovics Kálmán, a Démász-Szegedi VE igazgatója. – Az ob egyben fontos pontszerző viadal, amely beleszámít az egyesületek országos versenyébe is.

A szakember még megjegyezte, érdekes megkeresés érkezett a Domino-Honvéd edzőjétől, Csipes Ferenctől. Az egykori olimpiai első szerette volna, ha lánya, Tamara párost indul Janiccsal.
– Az ötlet jó, és később akár ki is lehet próbálni. Ám most Natasa számára az 500 m egyes mindennél fontosabb – tette hozzá Petrovics.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikapcsolás

Kikapcsolták a Körkapcsolást. Újból kapott egy nagy pofont a magyar sport. Évtizedek alatt népszerű… Tovább olvasom