Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Pisont ˝király˝ intelmei

Labdarúgás, Szeged - Két megyei játékossal, a vásárhelyi Kecskés Ákossal és a kisteleki Zsótér Donáttal edzőtáborozott a héten Szegeden az U19-es magyar labdarúgó-válogatott. Csütörtökön a csapat utolsó edzését néztük végig a Felső Tisza-parti stadionban.
Három napon át Szegeden készült az U19-es magyar futballválogatott, amely péntektől Szabadkán vesz részt egy hatcsapatos nemzetközi tornán. Délután Izreal, szombaton Belgium ellen játszik Pisont István szövetségi edző csapata, hétfőn pedig a helyosztó következik. Csütörtök délelőtt a csapat utolsó szegedi tréningjét néztük végig a Felső Tisza-parti stadionban, külön figyelmet fordítva a keret két megyei labdarúgójára, a hódmezővásárhelyi Kecskés Ákosra és a kisteleki Zsótér Donátra.

9 óra 57 perc

Begurult a csapat busza a parkolóba. A játékosok már átöltözve érkeztek a Novotel hotelből, csak a cipőjüket kellett lecserélni az edzés előtt. Fontos megjegyezni, hogy ez az U19-es válogatott nem az a csapat, amelyik nemrég a hazai rendezésű Eb-n szerepelt – a korosztályváltás után az említett együttes már az U20-as vb-re készül, Pisont István egy évvel fiatalabb gárdája viszont az Eb-selejtezőkre hangol.

10 óra 4 perc

Elkezdődik az edzés. Pisont a kezdőkörben magyaráz a 18 mezőnyjátékosnak és a két kapusnak, majd levezényli a bemelegítést. Semmi ördöngösséget nem láttunk, passzolgatás, térd- és sarokemelés, majd cicázás a program. Pisont István egyébként a magyar profi futball környékén található megosztó személyek között – pocakja ellenére is – valóban példakép lehet a játékosok számára: gádorosi romagyerekként felnő- ve jutott el 31 válogatottságig, játszott Belgiumban, Németországban és Izraelben, háromszoros magyar és háromszoros izraeli bajnok. Nem véletlenül volt a kispesti szurkolók egyik kedvenc rigmusa a „Pisont István a legnagyobb király!".

10 óra 22 perc

Különböző iramú állóképesség-fejlesztő feladatok váltják egymást. Zsótér vezeti az egyik bolyt, Kecskés zárja a másikat. Szinte mint a tornasorban, hiszen előbbi az egyik legalacsonyabb a keretben, utóbbi a legmagasabb. A két srácnak egyébként jól jött a szegedi edzőtábor, kedden ugyanis hazamehettek a családhoz – különösen az Olaszországban szereplő Kecskés életében számít ez ritkaságnak.

10 óra 29 perc

˝Átszökkensz, megindulsz, 70- 80 százalék elég˝ – jön az utasítás az erőnléti feladatokhoz, amelyek remek hangulatban zajlottak. Zsótér az egyik hangadó: az NB I-es Dunaújváros játékosa egy jó poénért nem megy a szomszédba. Amikor viszont csapattársa hibázott, egyből megkomolyodott, látszott rajta, hogy bosszantja a rontás.

Zsótér és barátja, a labda. Fotó: Schmidt Andrea
Zsótér és barátja, a labda. Fotó: Schmidt Andrea

10 óra 53 perc

Kecskés Ákos apukája jelenik meg a lelátón. Büszkén mutatja fiát a vele érkező férfinak, majd telefonjának és az internetnek köszönhetően az edzés egy részét videós formában is leközvetíti az olaszországi Bergamóban Ákossal élő anyukának, Rácz Ildikónak. A pályán közben a labdatartást gyakorolják: „Szűkíts!" – kiáltotta Pisont, majd el is magyarázta a kérését.

A SZEOL pályán edzett a magyar U19-es válogatott. Fotó: Schmidt Andrea (Galéria)

10 óra 58 perc

A támadásokat, kapura lövéseket próbálgatja a csapat. „Nem baj, az élére esett" – jön a megyei fociból is jól ismert fricska egy rossz fejes után. A közhely itt is érvényes: a fiatal futballistáknak az edzésre is „be van lőve" a hajuk. Egy évvel idősebb társaikat sokat bántották az Eb kapcsán a hajviselet miatt, ám gondoljunk bele: jobban játszanának, ha mondjuk egy fésűvel vagy egy zselével kevesebbet használnának? Nem valószínű...

Pisont István Kecskés Ákosnak is elmagyarázta a gyakorlatokat. Fotó: Schmidt Andrea
Pisont István Kecskés Ákosnak is elmagyarázta a gyakorlatokat. Fotó: Schmidt Andrea

11 óra 15 perc

Szabadrúgás-variációk. „Miért kell ide állni?" – kérdezi Pisont az öt és felesen belül. „Hogy zavarjuk a kapus mozgásterét" – jön a válasz. A zárás megint csak hasonló, mint a legtöbb megyei klubnál, nem mintha ez baj lenne: előbb szabadrúgásból, majd tizenegyesből próbálkozik mindenki. Aki nem talál kaput, annak tíz fekvőtámasz a büntetése – nagy gólból többet láttunk, mint karhajlításból.

11 óra 31 perc

Véget ért az edzés, a csapat egyből felszállt a buszra, a tusolás a szállodában történt, majd délután útnak indultak Szabadka felé. Pisont edzőt a szegedi tapasztalatokról kérdeztük.
– Legutóbb a hírhedt Szeged–Vasas osztályozón jártam a stadionban, és bár igaz, hogy sokat nem változott azóta, a pályára nem lehetett panaszunk. Donátról és Ákosról csak jókat mondhatok, évek óta dolgozok velük. A képességük megvan hozzá, hogy kiváló játékossá váljanak, rajtuk múlik, meddig jutnak el – fogalmazott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a megyenégy

A Csongrád megyei labdarúgó-bajnokságok közül utoljára a megyei IV. osztály startol ezen a hétvégén.… Tovább olvasom