Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Pistrui László véleménye a kézilabdacsapatot érintő vádakról

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata vasárnap a Bajnokok Ligájában sikerrel vette a harmadik akadályt is: a Velenje és a Szarajevó után a Bresztet is legyőzte (24–22-re) a Vladan Matics edző által felkészített gárda.
Nemcsak a mérkőzés előtt, hanem utána is állandó beszédtéma volt vezetők és játékosok között a köztelevízióban kilenc napja elhangzott, a Pickre nézve nem hízelgő vélemény.

Pistrui László elnökségi tag szerint ez a sikeres szereplés sem tudja elfelejtetni, semmissé nyilvánítani a Bosna Sarajevo elleni győztes mérkőzés után a köztelevízióban Egri Viktor szájából elhangzott lefitymáló véleményt. Miszerint a Pick Szeged elhanyagolja az utánpótlás-nevelést, csak külföldi kézilabdásokat igazol, azt a néhány magyart pedig az említett mérkőzésen 48 percig csak a kispadon ültetik. Pistrui László kérésére helyt adtunk gondolatai közzétételére:

– Mélységesen felháborított az a kommentár, amely a csapat október hetediki teljesítményét értékelte. De ezzel szerencsére nem vagyok egyedül, hiszen nagyon sokan hívnak azóta is telefonon, biztatnak, ne hagyjuk annyiban a dolgot. Előrebocsátom: tiszteletben tartjuk az újságírói szabad véleménynyilvánítást. Azt azonban zárójelben megjegyzem: nem hiszem, hogy a sporthírek alkalmas olyan nagy horderejű megállapítás világgá kürtölésére, amely nem csupán egyetlen, hanem számtalan sportágat érint nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában. Azt is megértem, hogy minden sportszerető szívügyének tekinti a hazai sportot, de ez nem lehet oka annak, hogy túlzásokba essen.

A Pick egyfajta mércét képvisel a hazai kézilabdában. Aki nálunk magára ölti a mezünket, attól nemzetiségtől függetlenül elvárjuk, hogy a város, az ország, a szponzorok, a közönség elvárását teljesítse, s természetesen a csapat sikeréért mindent megtegyen, és tudása legjavát adja. Így aztán teljesen mindegy, hogy hány nációból áll össze a csapatunk, ők mindig a mi mezünkben játszanak és nekünk szállítják a sikereket. A világ sportjában általánossá vált, s ez még inkább kiszélesedett az EU-ba történő belépésünkkel, hogy az élvonalba tartozó csapatok eredményorientáltak. Legelőször is a tudás, a felkészültség és nem a nemzetiség alapján válogatják ki a játékosokat, s ezt tesszük mi is. Azért is sántít a tévékommentátor véleménye, mert nem igazán vette figyelembe a térség sajátosságát.

Szeged határváros jellegéből fakad, hogy sok nemzetiség él itt együtt. Így a Bajnokok Ligájában mi nem csupán Szeged városának csapataként, hanem egyben magyar együttesként szerepelünk. Véleményem igazolására akár említhetem Puljezevics Nenad esetét, aki választott új hazájának válogatott mezében mindent megtett a németországi világbajnokságon a magyar sikerért. De előhozakodhatok Krivokapics Miloraddal is, akinek anyai ágon valamennyi le- és felmenője magyarul beszél és magyarnak vallja magát, annak ellenére, hogy a Vajdaságban él. Éppen ezen igazságok közvélemény elé tárására kértem lehetőséget véleményem nyilvánosságra hozatalára. Vasárnap a TS főszerkesztőjének kezdeményezésére Egri Viktorral vitára ülök le a köztelevízióban.

Biztos vagyok abban, hogy minden szegedi, aki szereti a csapatot, ugyanezt a véleményt vallja. Azt is tudom, mindenki szeretné, hogy minél több magyar játékos szerepeljen a hazai csapatokban, de azt is vallom, hogy bármilyen nemzetiségű legyen is a kézilabdásunk, ugyanúgy küzd, hajt a sikerért, mintha magyar lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedik helyen végzett a Szeviép-Szeged

A tartalékos Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata negyedik helyen végzett a soproni Krasznai-kupán. Tovább olvasom