Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Portörő, a fejelőkirály

Új sorozatot kezdtünk a sportoldalon: minden héten egy egykori legendás sportolót mutatunk be, aki már sajnos nincs közöttünk. A negyedik részben a Szegedre Gyuláról került, többszörös B válogatott labdarúgóra, a 2004-ben 71 évesen elhunyt Portörő Gáborra emlékezünk.
Korának egyik legjobb középhátvédje volt az 1933-ban született egykori legendás labdarúgó, Portörő Gábor. Nemcsak megnyerő külseje, rikítóan szőke hajkoronája miatt volt üde színfoltja a SZEAC mérkőzéseinek, hanem remek játéka miatt is.

A szegedi együttesbe 1957 nyarán került a Gyulából. Új csapattársaival azonnal baráti viszonyt alakított ki, így a kapus Mészáros Károllyal is.

– Az a legérdekesebb, hogy bár Gabi fenomenálisan fejelt, mégsem volt ruganyos – emlékezett Karcsi bácsi. – Pompás volt az ütemérzéke, meg aztán egy kis csibészségért sem ment a szomszédba, a kézi munkát szinte tökélyre fejlesztette... Mivel ragyogóan helyezkedett, alig veszített fejpárbajt. Korának egyik legjobb középhátvédje volt, pedig egyáltalán nem volt gyors, és a rúgótechnikában is akadtak szép számmal jobbak nála. Egyszer viccesen mondtam is neki: Gabi! Messzebbre fejeled a labdát, mint rúgod!

Portörő Gábor 1957 és 1963 között 133 NB I-es meccsen szerepelt a SZEAC színeiben, ez idő alatt 9 gól fűződik a nevéhez.

– Az ötven évvel ezelőtti eseményekre már nem emlékszem pontosan, de az élénken megmaradt bennem, hogy Gabinak különösen az Újpest ellen ment remekül a futball – folytatta Mészáros Károly. – A lilákkal szemben általában áthatolhatatlan volt. Szeretett behátrálni, meg nem mondom, hányszor taposta le a lábamat. Természetesen nem haragudtam rá, ilyenkor annyit mondtam csak neki, a pedikűrösömnél hagyott összeget behajtom tőled...
 
Korának egyik legjobb középhátvédje volt az 1933-ban született egykori legendás labdarúgó, Portörő Gábor.
Korának egyik legjobb középhátvédje volt az 1933-ban született egykori legendás labdarúgó, Portörő Gábor.

Mészáros és Portörő a civil életben sem tudott elszakadni egymástól: Karcsi bácsi a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem gazdasági igazgatóságán a főnöke volt.

– Vagány, nagy dumás srác volt, de a melóban nem ismert pardont, a rábízott feladatot mindig időben és pontosan elvégezte. Sokszor voltunk közös társaságban, ilyenkor nagyszerűen érezte magát, vendégszerető volt, aki imádott és tudott is főzni. Nagyon hiányzik...
Portörő Gábor, miután felhagyott az aktív labdarúgással, nem fordított hátat „szerelmének". Edző lett, a szegedi utánpótlásvonalon alkotott nagyot. Leghíresebb tanítványa az NB I-es Pápa jelenlegi vezetőedzője, az Újpesttel két bajnoki mellett egy-egy mk- és Szuperkupa-aranyat nyerő Véber György volt.

– Rengeteget köszönhetek az „Öregnek", 13-tól 19 éves koromig volt az edzőm – elevenítette fel a múltat az egykori 3-szor magyar válogatott középpályás. – Remek kis gárdát hozott össze, Major Lacival, Nagylaki Kálmánnal, Pikó Lacival, Kovács Tibivel és a többiekkel előbb megnyertük az országos serdülőbajnokságot, majd a magyar ifikupát is. A melóban nem ismert kegyelmet, de emiatt soha nem „fújtunk rá", kivételes humorérzéke mindig „megvédte" a haragunktól. Néhányszor azonban nem bírtunk magunkkal, előfordult, hogy a legendás kék színű Trabantját felemeltük, és eldugtuk a Felső Tisza-parti stadionban, de olyan is megtörtént, hogy télen betemettük hóval. A kocsijára nagyon háklis volt, ilyenkor persze nem maradt el a retorzió. Sok mindent tanultam tőle, ha egyet kellene kiragadni, akkor a labdarúgás iránti alázatot emelném ki. Nagyon szerettem...

Olvasóink írták

  • 1. majus1 2010. november 18. 13:58
    „Felejthetetlen!
    Aki a 80-as, 90-es években volt a szegedi foci utánpótlásban az soha sem felejti el.
    Gabi bácsi mindíg velünk vagy!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taylor&Nash Universitas Szeged: 18 gólos kupafőpróba

Könnyedén, magabiztosan győzött a pénteki magyarkupa-elődöntőre készülő Taylor&Nash Universitas Szeged a a Héraklész II. ellen. Tovább olvasom