Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Puskás: Nem tesznek elbizakodottá a kezdeti sikerek

1943. december 21-én a Képes Sport (V. évfolyam 51. szám) először közöl hosszabb interjút Puskás Ferenccel. A Kispest labdarúgója ekkor még csak 16 éves.
Az Aranycsapat. Fotó: Dr. Simon Ákos albumából
Puskás Öcsi szőke, nyurga srác. 16 éves. A Hofherr és Schrantz gyár esztergályosinasa, a Kispest legfrissebb felfedezettje. Amikor három héttel ezelőtt a Kispest vezetőségének nagy gondja volt a csatársor összeállításával, mert a legjobbak nem állhattak csatasorba, akkor került a csapatba a még ifjúsági sorban lévő Puskás gyerek. Így mondja el sportkarrierjének történetét:

– Mindenem a futball. Már hároméves koromban a KAC-pályán kergettem a bőrlasztit. Előbb a kölyökcsapat, majd az ificsapat tagja lettem, ahol édesapám volt akkoriban az edző és az ő keze alatt ismertem meg a futball minden csínját-bínját. Három héttel ezelőtt legjobb csatáraink sérülése miatt kerültem be a nagyok közé.

– Milyen érzés volt a nagyok közt játszani az első csapatban? – kérdezzük.

– Kicsit bizony izgultam, amikor én is Egresiékkel együtt küzdöttem a csatársorban, méghozzá a NAC ellen; de mikor láttam, hogy kezd menni a dolog, visszatért az önbizalmam. Azóta már játszottam a profikkal a kolozsváriak ellen is és sikerült egy gólt is lőnöm. Remélem, továbbra is jól szerepelek és a vezetőség is elégedett velem.
– Nem olyan biztos az – szólt közbe Puskás papa. – Különösen arra figyelmeztettem a kölyköt, hogy ne bízza el magát és... ne legyen beképzelt az interjútól.

– Mit szólt a fia sikeréhez? – kérdezzük Puskás-papát.

– Sok baj volt eleinte a fiammal. Különösen a kapulövések terén akadtak hibák. De aztán belejött Öcsi és jólesett látnom a fejlődését. Sajnos a nagyok között még nem láttam a fiamat játszani, mert én a Wekerletelepi-SC mestere vagyok és csapatom mérkőzésein kell jelen lennem.
– Régi futballcsaládból származunk. Édesapám is játszott már – folytatja Puskás papa. – Én Purczeld néven kergettem a labdát a Mávag-ban, a Vasasban és Kispesten. 36 éves koromban hagytam abba a játékot és azóta edzősködöm.

– Mit szólt Puskás-mama a gyerek karrierjéhez? – kérdezzük a gyerek édesanyját.

– Eleinte gyakran elvertem a kölyköt, mert sok cipőt rúgott szét. Aztán már kénytelen voltam beleegyezni, mert a férjem helyeselte a dolgot.
– Nem bízom el magam a kezdeti sikerektől és remélem, hogy állandó tagja lehetek majd a nagycsapatnak.

Így adta élete első nagyobb nyilatkozatát a „futballcsillag".

Köszönet Barok Istvánnak és Bagaméry Lászlónak a cikkhez nyújtott segítségükért

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtört, de optimista Fekete László

Megviselte a sérülése, de optimistán tekint a jövőbe Fekete László, a Ferroép-Szeged vb-harmadik… Tovább olvasom