Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg?

Andjelkovics vagy Eklemovics sziporkáiról már senki sem beszél. Történjen bármi, a 2008-as férfi kézilabda magyarkupa-döntő a magas színvonalú játék ellenére az indulatok és a sportszerűtlen jelenetek miatt marad emlékezetes.
Az érzelmek viharában a Magyar Kézilabda-szövetség Fegyelmi Bizottsága ma délelőtt fél 11-re beidézte Vladan Maticsot, Bajusz Sándort, Ratko Djurkovicsot és Vladimir Oszmajicsot, míg a veszprémiek közül Pérez Carlosnak, valamint Gál Gyulának kell megjelennie a testület előtt.

Minden csoda három napig tart. Az örök érvényű alapigazság talán a hétvégi Pick Szeged–MKB Veszprém kézilabda-háború kapcsán is megállná a helyét, amennyiben a két csapat a szombaton kezdődő bajnoki döntőben nem feszülne újra egymásnak. Az újabb csata közeledtével azonban továbbra is a „ki kit provokált?" és a „ki kit ütött meg?" kérdések röpködnek, a vádaskodások közepette pedig a szurkolók üzengetései egyre durvább kereteket öltenek.

Félő, hogy a kupadöntőhöz hasonlóan a finálé első felvonása sem a játékról szól majd.

– Csütörtökre egyeztető beszélgetésre hívtam a veszprémi és a szegedi klub vezetőit, mert nem lehet más a célunk, mint hogy az aranyéremért zajló küzdelem ugyanabban a csodálatos hangulatban folyjon, mint az elmúlt években – mondta Sinka László, a Magyar Kézilabda-szövetség főtitkára. – A vasárnapi események méltatlanok voltak a két csapat tudásához és ahhoz az előkelő pozícióhoz, amelyet a világ kézilabdázásában betöltenek.

A főtitkár saját bevallása szerint boldog ember lenne, ha tudná, mitől mérgesedett el így a helyzet, ugyanakkor úgy fogalmazott, a két együttes játékosaitól joggal várható el, hogy jobban védjék a sportág népszerűségét. Miközben a külföldi játékvezetők foglalkoztatása szóba sem került, a helyszínválasztást körültekintőbben kell mérlegelni.

– A jövőben sokkal alaposabban át kell gondolnunk, hogy hol rendezzük a kupadöntőket, és azoknak is igazat adok, akik úgy vélik, hogy Balatonfüred nem számít semleges helyszínnek – folytatta a sportvezető. – A vasárnapi mérkőzés után ezrével kaptuk az aggódó leveleket, kis híján összeomlott a számítógépes rendszerünk. Hatalmas öngólt rúgtunk, és a jelenlegi állapotokon mielőbb változtatnunk kell. Óriási szerencsénk, hogy a zűrzavarban nem történt komolyabb sérülés.

A szombati mérkőzés előtt azért biztató jelek is akadnak. Remport Csaba, a veszprémi fan club elnöke a veszpremkfc.hu honlapon egy felhívást tett közzé, melyben sportszerű buzdításra kéri az MKB híveit.

Ilyés (balról) és Puljezevics a bajnoki döntőben ismét farkasszemet nézhet egymással. Fotó: Schmidt Andrea
Ilyés (balról) és Puljezevics a bajnoki döntőben ismét farkasszemet nézhet egymással.
Fotó: Schmidt Andrea

– Büszke vagyok a csapatomra, jól viselte a kupadöntő megpróbáltatásait. Úgy gondom, a pályára nem illő dolgokat minden körülmények között el kell ítélni, függetlenül attól, hogy szegedi vagy veszprémi játékos követi-e el. Az elvakult emberekkel persze nehéz mit kezdeni, így én is csak reménykedem abban, hogy a döntő békésen zajlik majd – vélekedett Remport.

A bakonyi bírálatok egyik célpontja a Pick kapusa, Puljezevics Nenad. A szegedi hálóőr a meccs után odasétált a veszprémi szurkolók elé, és hosszasan mutatta nekik a mezét. A „nem bánta-e meg, ami történt?" kérdésre „Puki" felettébb határozottan válaszolt:

– Egyáltalán nem. A kapu mögül valaki már a bemelegítés alatt egyfolytában azt ordította, hogy a k...a anyámat. Érti? Nekem, a magyar válogatott kapusának kiabáltak ilyet. Azért mentem oda, mert nem hiszem, hogy nekem ezt szó nélkül el kell tűrnöm. Egyébként nincs itt nagy gond, ami a meccs után történt, benne van a játékban. Mi Veszprémben a bajnoki döntőn is csak a kézilabdával akarunk foglalkozni.

Miután a vasárnapi fináléban piros lappal kiállított Jevgenyij Lusnyikovot a Fegyelmi Bizottság tegnap felmentette, a veszprémiek védekező specialistája ott lehet a szombati bajnoki döntőben. A testület ma újra összeül, és a meghallgatásra a Pick Szeged vezetői videózással hangolódtak.

– Játékosainkat alaposan gyanúsítható tettlegességgel vádolják, ezért alaposan felkészülünk a várható eseményekre – mondta Lele Ambrus, a Pick Szeged ügyvezető elnöke. – Szeretnénk bebizonyítani, hogy a provokáció nem a mi oldalunkról kezdődött.

A műsor hamarosan folytatódik. Ne menjenek messzire!

A németek így csinálják

Ami idehaza a Szeged–Veszprém derbi, az a Bundesligában a Kiel–Flensburg ütközet. A két ősi rivális találkozóit rendre pattanásig feszült légkörben rendezik, ám arrafelé a puskaporos hangulat csupán a meccs lefújásáig tart. – Szinte hihetetlen, ahogyan ezekre a rangadókra az egyébként hűvös és kimért észak-német mentalitás teljesen megváltozik – mondta érdeklődésünkre Newerla Zita, a Flensburg sajtószóvivője. – Természetesen itt is akadnak problémás figurák, akik időnként elveszítik a fejüket. A mi csapatunkban Johnny Jensenre kell különösen ügyelni, a Kielben pedig Christian Zeitz az ügyeletes bajkeverő, ám valamennyien tisztában vannak azzal, hogy a szövetség minden egyes balhét súlyos szankciókkal büntet. Még szerencse, hogy a sok skandináv légiós miatt a játékosok többsége jóban van egymással, és a meccs után rögtön szent a béke.

Olvasóink írták

 • 9. jack bauer 2008. április 24. 11:56
  „Én Gált is eltiltottam volna. Ő a legnagyobb szarkeverő!”
 • 8. Andris31 2008. április 23. 22:04
  „Szégyen, hogy a szövetség is a Veszprém oldalára billeg. A pályán
  történtekért a két birót kellene felelőségre vonin. Különben a Szeged és a Veszprém mérközéseire külföldről kellenne játékvezetőket hozni. Én is néztem a mérközést és tárgyilagosan meg kell állapitani, hogy Perez és az örök bajkeverő barátja ment oda a Pick játékosokhoz "balhézni"./Gál/ Az itéletek is azt tükrözik mint a mérközést részrehajlás nélkül közvetitő riporter.
  Miért fáj az ha a Szeged nyer? Gratulálni kellett volna az eredményért. Én még emlékszem a tavalyi mérközésre is amikor az Andelkovicsot hónapokig ápolták. Akkor a szövetség mit döntött?”
 • 7. Ellenzéki 2008. április 23. 20:23
  „A Magyar Kézilabda Szövetség ítélet nem másra mint Egri Viktor állítólagos pártatlan, közszolgálati kommentátori tevékenységére alapozta!
  Tulajdonkép megbüntették a Szegedet azért mert megnyerte a Magyar Kupát!
  Ezek után el lehet képzelni, hogy mi fog bekövetkezni akkor ha a Pick Szeged megvédi a bajnoki címét!
  Az ítéletük Bajusz Sándor esetében viszont a korrekt jogalkalmazás próbáját sem állja, a világon nincs olyan, hogy nem élhet jogorvoslattal!
  Még a gyilkost is megilleti a fellebbezés joga!”
 • 6. pernyi 2008. április 23. 20:03
  „Zita007!

  Egyetértek! Hajrá Pick Szeged!”
 • 5. zita007 2008. április 23. 15:54
  „Egri Viktor szégyelheti magát... de az a csatorna sem különb aki őt "alkalmazza". Nem ez volt az első Pick ellenes megjegyzése és ahogy ezt már többen is írták pártatlannak kellet volna lennie! A veszprémieknek és a fanjaiknak pedig szúrja az oldalát, hogy nem ők nyertek és támadnak ahol csak lehet. Veszteni is tudni kell. A kupadöntőre visszatérve, én ott voltam és MINDENT láttam: a szegedi de a veszprémi szabálytalanságokat is!!! Azok az állítalgos Pick rajongók süllyedjenek el szégyenükben, akik csalódottságukat úgy fejezték ki, hogy az "ősi" ellenség oldalára álltak, a bajban ismerszik meg az igazi . . . Gratulálok a Pick Szegednek!”
 • 4. DOBICU 2008. április 23. 13:39
  „Sajnos Egri Viktornak már nem ez az első provokatív közvetítése a Pick csapatával szemben. Nem is oly régen a Pick BL sikerét közvetítette, alaposan lehordta a hazai játékosokat, volt is belőle felhördülés. Én úgy gondolom, hogy egy MK-döntő vagy egy BL találkozó győzelmét sem kell megmagyarázni, a magyarázkodás mindig a vesztesé. Sajnos a riporter nem először bizonyította azt, hogy a kézilbdához kevésbé értő antihumoros talentum, akit remélem, hogy Szegedre többször nem küldenek közvetíteni.”
 • 3. CITROM 2008. április 23. 10:50
  „AZ VISZONT SZÉP DOLOG ,HOGY A BIZOTTSÁG ELISMERTE,HOGY NEM OTT KELLETT VOLNA RENDEZNI A KUPADÖNTŐT!!!BALATONFÜRED ÉS SZEGED IS HAZAI PÁLYÁNAK SZÁMÍT,ÉS OTT NEM NEHÉZ GYŐZNI A HAZAI CSAPATNAK!MIÉRT NEM VÁLASZTOTTAK SEMLEGES HELYSZÍNT ÉS NEM LETT VOLNA SEMMI GOND!”
 • 2. LaChatte 2008. április 23. 08:42
  „cupák: teljesen igazad van, a kommentátor, Egri minősíthetetlen volt. Neki az (lenne) a dolga, hogy pártatlanul közvetítse, kommentálja a meccseket. Ehelyett méltatlanul csak az egyik oldal szabálytalanságait "vette észre" és hangsúlyozta ki. Tény, hogy a Pick most nem érdemelt volna fair-play díjat, no de azt se felejtsük el, hogy a tavalyi bajnokságban a Veszprém se volt különb. Én Perezt, meg Gált is megbüntetném. A fenének kellett odamenni a végén balhézni. Ráadásul feleslegesnek tartom ezt a meccsek utáni fegyelmit is, mert ha akkor és ott a bíró nem szankcionálta az esetet, akkor utólag már nem kellene. A bíróknak lehet fegyelmijük, de a játékosoknak nem. Vagy vezessük be a videó-bírót, mint a jégkorongban és akkor nincs vita.”
 • 1. cupák 2008. április 23. 02:11
  „Bár a témám nem pontosan a cikkre utal,de szeretném a cikk írójától /MÉHES G:/megkérdezni,hogy mit szól a meccs közvetítéséhez,amely nagyban hozzájárult a kialakult helyzethez.Kérnék ide egy reakciót tőle még ha kínos is a dolog a vele korábban történtek miatt.
  Előre is köszönöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-TREME Tánciskola: világbajnoki résztvevők

Tatabánya volt a rendezője a Magyar Táncsportok Magyarországi Szövetségének idei bajnoki döntőjének.… Tovább olvasom