Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Rizsföld és kajak

A szegedi kajak-kenu világbajnokság a résztvevő országok tekintetében csúcsot dönthet. A sportág népszerűsítésért az ICF magyar technikai igazgatója, Szántó Csaba a felelős.
Angola, Kenya, Kambodzsa, Irak és Pakisztán az első kajak-kenu vb-jére készül. Szegeden debütálnak. A sportág nemzetközi szövetsége (ICF) fejlődő nemzeteknek titulálja őket. A kajak-kenu népszerűsége tizenöt év alatt alaposan megnőtt: ezen időszakban 52-ről 140-re emelkedett az ICF tagországainak száma.

– És ezzel is még csak a közepes létszámú tagszervezete vagyunk a nemzetközi olimpiai bizottságnak – nyilatkozta tegnap Szántó Csaba, az ICF technikai igazgatója, aki ezeket az államokat segíti a vb-n. – Tizenhat éve foglalkozom a sportág terjesztésével, az első tíz esztendőben Ázsia szakosként, az utóbbi hat évben pedig mint általános fejlesztő. Az ázsiai mottóm a következő volt: minden rizsföldön kajakozzanak! Hétről huszonnyolcra emelkedett az ottlétem alatt a taglétszám. Most az arab országok és Afrika felé nyitottunk. Szíria, Zambia, Zimbabwe, Jordánia, Lesotho pozitív visszajelzést adott. Sajnálom, hogy Elefántcsontpart képviselői vízumproblémák miatt nem jöhettek el Szegedre.

Kapcsolatfelvétel, bemutatók, eszközküldés, tanfolyamok, majd a gyakorlat és az adminisztráció követi egymást a különböző államokban. Aztán megalakul a helyi országos szövetség, a nemzeti olimpiai bizottság elismeri azt, és ha legalább egy klub „üzemel", már jöhet is a tagfelvétel az ICF-be. Egyszerűnek tűnik, de sok munka, főleg a kapcsolatok táplálása. Mert az országoknak nem igazán érdekük, hogy kajakozzanak.

– Az ICF ezekből a nemzetekből egy-egy embert meghív a világeseményre, és biztosítja számára a részvételt. Kiváló példa a működőképességre Vietnam, Kenya, de büszkék vagyunk Afganisztán tagságára is. Be kell bizonyítanunk, hogy olyan sportágról van szó, amely világszerte elterjedt. A vb-részvétel pedig ennek demonstrálása előzetes szintidők vagy selejtezők nélkül – vélte Szántó.
És hogy mindez miért fontos? Az ötkarikás játékokon való részvétel miatt. Több sportág olimpiai jövője veszélybe került, de az ICF szervezetten tesz azért, hogy négyévente a továbbiakban is tapsolhassunk magyar aranyaknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer a Debrecen ellen

Zoran Kurtes edző felkészülési programjában az előkészületi mérkőzések egyre nagyobb hangsúlyt… Tovább olvasom