Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Roli, a pusztaszeri villám

A 15 éves Lengyel Roland (képünkön) Budapesten, az új téli sátorban rendezett fedett pályás atlétikai országos bajnokságon 60 méteres síkfutásban aranyérmet szerzett. A 7.14 másodperces idő azt sejteti, nem most hallottunk róla utoljára.
Fedett pályás idényben szabadtéri edzés – ez Szegeden nem számít különleges eseménynek. A Felső Tisza-parti stadion focilelátójával szemben – ahogy ereszkedik le az út a régi bejárattól – egy 98 méteres gumicsíkon nyomták a sprinteket, tizet zsinórban, Menyhárt Zoltán edző tanítványai. Mindenütt hó, az atléták beöltözve, mintha a torinói téli olimpiára készülnének. A legfrissebb bajnok, Lengyel Roland is szorgalmasan dolgozott, közben a tréner róla mesélt:

– A Pusztaszeri Általános Iskola testnevelője, Vágó Tibor fedezte fel. Két évvel ezelőtt a dorozsmai Orczy-sportcsarnokban tartott terematlétikai versenyen odajött hozzám és közölte: szerinte Roland már túlnőtt rajta és nagyon örülne, ha foglalkoznék vele, beférne a csoportomba. Rábólintottam, és nem bántam meg. Tavaly évfolyamában második lett a serdülő fedett pályás bajnokságon, ez összesítésben a hetedik helyezést jelentette számára.

Vágó Tibor még ezt követően sem engedte el tanítványa kezét, fél évig ő hordta át autóval az SZVSE edzéseire, majd Menyhárt megbeszélte a szülőkkel, hogy busszal járjon a csemete Szegedre.
– Nagyon gyors, és még sokat fejlődhet. Ki merem jelenteni, hogy a 7.14 másodpercnél már most több van a lábában, és csakis a körülményektől függ, milyen ütemben lép előre, a jelenlegiek csakis a fokozatost feltételezik. Legközelebb március 4-én 60 méteren és 5-én 100 méteren bizonyíthatja, hogy megérdemli a pusztaszeri villám nevet, amit én ragasztottam rá.

Az idő relativitása

Lengyel Roland pillanatnyilag 7.14 másodpercnél tart, nézzük meg hová fejlődhet, meddig gyorsulhat még a „Pusztaszeri villám". A fedett pályás időeredmények, rekordok 60 méteren (a Magyar Atlétikai Szövetség honlapja alapján), ifjúságiak: 6.76 mp, Havas Endre (KSC, 1983-ban érte el); juniorok: 6.74 mp, Farkas Attila (Spartacus, 1998); utánpótlás korcsoport: 6.63 mp, Farkas Attila (2000); felnőttek: 6.54 mp, Dobos Gábor (Honvéd, 2000). A világrekordot 6.39-cel az amerikai Maurice
Greene tartja.

Közben véget ért a tréning, és Rolanddal a barakképületben lévő öltöző egyik sarkába húzódtunk egy kis diskurzusra:
– A testnevelőm hívta fel a figyelmemet arra, még az általános iskolában, hogy az atlétikával, azon belül is a sprintszámokkal érdemes komolyabban foglalkoznom. Nagyon örültem a bajnoki aranyéremnek, jó érzés volt a dobogó legfelső fokán állni. Otthon Pusztaszeren és a Gábor Dénes szakközépiskolában – elektrotechnikusnak tanulok – is sokan gratuláltak, örült mindenki. Ez jól esett. A célom? Szeretnék magyar válogatott lenni és szabadtéren is bajnoki címet szerezni – mindent megteszek azért, hogy ez sikerüljön. A távolabbi jövőről, felnőtt sportpályafutásomról még nem gondolkoztam, egyelőre a korosztályomban akarok a legjobb maradni. És ahogy idősödöm, ezt a pozíciót folyamatosan megőrizni.

Végül, hogy senki ne felejtse és „szaván foghassa" Rolandot – aranyat óhajt nyerni –, a szabadtéri korosztályos ob-t szeptember 23-án és 24-én rendezik Székesfehérváron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lábtenisz a kedvenc sportága

Csongrád megyében hatalmas népszerűségnek örvend a lábtenisz. Közel kétszázan versenyszerűen is… Tovább olvasom