Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Rossi a példaképe Paczali Somának

Egy versenyző akkor válhat az általa imádott sportág legjobbjává, ha minél hamarabb el kezd vele foglalkozni, és ily módon minél hamarabb bizonyíthatja érettségét az általa választott mozgásformában. Fényes példa erre a hétéves szentesi Paczali Soma, aki 2006-ban sikeresen szerepelt a gyorsasági motorozásban.
Paczali Soma még csak elsős az általános iskolában. Ilyenkor a legfontosabb az alapok megtanulása, legyen szó a tanulásról vagy a sportról.

– Négyévesen már láttam gyorsasági motorversenyeket, azóta tart a vonzódásom hozzá. Igyekszem az időmet úgy összeegyeztetni, hogy az iskola és a mozgás sem szenvedjen hátrányt a másik kárára. A versenyzéshez napi egy edzés elég, ám a továbbfejlődéshez több kellene. Mindez pedig anyagilag megterhelő lenne – mondta a hétéves Soma.
A fiatal tehetség szavaihoz csatlakozott az édesapa, Paczali Csaba, aki elmondta, a motorozást nem tartja veszélyesebbnek, mint a játszótéren való focizást. Ott is komolyan megsérülhet, ha nem figyelnek rá kellőképpen. Éppen ezért ellenőrzött keretek között próbálja kiépíteni Sománál a sportágat.

Nagy kérdés, vajon ilyen fiatalon hogyan vezethet a szentesi diák?
– Nem kell jogosítvány, hanem egy motorsportszakosztályhoz kell tartoznunk. Mivel ilyen nincs a környékünkön, ezért a kiskunhalasi klubhoz csatlakoztunk. Az egyesületnél a vezetők döntik el, érett-e a gyerek tudása, hogy versenyzői licencet, engedélyt kapjon. A pályára csak ennek megléte után mehet fel – mondta az apa. Még hozzátette: a gyerekek áttételtől függően 80–90 km/h-s sebességet érhetnek, ez pedig felmehet akár 140 km/h-ra is, ha nagyobb tudású motort kap.

A későbbi jó eredményhez mindenesetre minden megvan Somában, hiszen tavaly az ötven köbcentis automata, illetve a nyolcvanöt köbcentis félautomata kategóriában indult, és a korcsoportjában (6–8 évesek) az öt tavalyi körviadalon ő volt az első. Az összevont kategóriában, ahová már a 10–12 évesek is beletartoznak, a 4–5. helyen végzett. Hét évével ő Csongrád megye legfiatalabb gyorsasági motorosa, ráadásul a tavalyi volt az első versenyév, amelyben Soma a vártnál többet teljesített.

Az utazásokat és a nevezési díjat a családi kasszából fedezik, technikai segítséget pedig Brezovai Sándortól kapnak. A szükséges alkatrész, háttér, illetve a nagyobb kategóriás motor egyaránt adott, utóbbi szerelés alatt van.

– Szeretnék profi sportoló lenni, és ebből megélni. A magyar bajnokság mellett a nemzetközi mezőnyben is meg akarom méretetni magam, példaképem is van: az olasz Valentino Rossi – sorolta végül egészen merész terveit Soma.

Dunás Varga Zoltán

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjúsági kézilabda NB1: élen a Volán

Két pont előnnyel vezeti az NB I-es ifjúsági kézilabda-bajnokságot a PLER előtt a Tisza Volán… Tovább olvasom