Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Saját kezükben a sorsuk

A labdarúgó NB III Alföld csoportjától visszalépett Algyő egykori labdarúgói együtt edzésben maradtak, és felkészülési mérkőzéseket is játszanak.
Vajon mit tesz csapatnyi játékos, amely az átigazolási időszakon kívül hirtelen egyesület és bajnokság nélkül marad? Mint köztudott, az Algyő SK harmadosztályú játékosai nem léptek pályára az ESMTK elleni bajnokin (szeptember 5.), mert azt szerették volna, hogy a szerintük többek között a költségtérítéseiket megszorító, az ígéreteit be nem tartó elnök, Bakai László lemondjon. A polgármester, Piri József kitartott az elnök mellett, így a labdarúgók egy tartózkodás mellett egyöntetűen nemet mondtak arra a kérdésre, hajlandóak-e ilyen feltételek mellett az Algyő SK NB III-as felnőttcsapatában tovább futballozni? Az Algyő SK ezek után visszaléptette NB III-as csapatát a bajnokság további részétől. És itt jön az eset különlegessége: ha valaki azt gondolja, a csapategység ezzel véget is ért, az téved.

Edzésben maradtak.

– Szeretünk futballozni, szerettünk Algyőn futballozni, és szeretnénk még a jövőben is futballozni. Ez utóbbi viszont csak úgy valósulhat meg, ha edzésben maradunk. Ezt Algyőn már nem tehetjük meg, mivel eltiltottak a létesítmény látogatásától, és fegyelmi eljárás is folyik ellenünk – mondta a csapat egykori kapitánya, Kothencz Péter (38). – Huszonegynéhány ember pedig nem kéredzkedhet oda csak úgy egy másik együtteshez. Ezért pattant ki az a gondolat, mi lenne, ha együtt maradnánk, együtt edzenénk, és mindezt ugyanolyan komolysággal, mint egykor az NB III-ban Tóth Ákos edző vezetésével? Így a saját kezünkbe vettük a sorsunkat, legalábbis addig, amíg nem tudunk eligazolni.

Együtt maradtak. Sokan látogatják az edzéseket. Fotók: Frank Yvette
Együtt maradtak. Sokan látogatják az edzéseket.
Fotók: Frank Yvette

A következő kérdés azonnal adódik: jól döntöttek-e?

– Borzasztóan sajnáljuk, hogy ez lett a vége. Viszont az elmúlt három-négy évben bármikor felrobbanhatott volna ez a bomba. Amellett, hogy mi a végeredmény, és most nem futballozunk sehol, az algyői labdarúgás és sport jövőjét szerettük volna megfelelő mederbe terelni. Tudom, nem biztos, hogy ez a mi dolgunk lett volna, és nem is azt akartuk elérni, hogy ne futballozhassunk, vagy hogy a botrány miatt beszéljenek Algyőről – vélte Kothencz.

Többek nevében

Kothencz a többiek nevében is beszél, szerinte bárkit megkérdezhetnek a csapatból, ugyanezen a véleményen lesz. Majd így folytatta: – Hála istennek, a sportbarátok segítsége révén mindig van hol edzenünk, és találunk edzőpartnert is, sőt hetekre előre leszerveztük már a találkozókat. A technikai feltételeket saját magunknak biztosítjuk, illetve volt már arra példa, hogy az aktuális ellenféltől kaptunk mezt, amelyben játszottunk. Úgy gondoltam a kezdetekkor, találok nyolc-tíz, a futballt és a csapatot szerető támogatót, egyelőre csak Farkas Csaba és Virág Tibor jelezte, hogy anyagi segítséget nyújt.

A pályabérlés ma már nem olcsó, Kothencz is úgy számolta, a hátralévő időszak közel negyedmillió forintba kerül majd. A gárda ugyanis november végéig szeretne heti két- három edzést tartani és szintén heti egy-két edzőmeccset játszani. Utóbbiak idegenben lesznek, így az útiköltség is a játékosokat terheli.

– Heti három-négy alkalommal összejövünk, 16-18 labdarúgó meg is jelenik, és komoly szakmai munkát végez. Mindez ékes bizonyítéka a csapategységnek, a futballszeretetünknek, és annak, hogy nem anyagi eredetű problémánk volt Algyőn – tette hozzá Kothencz.
Egyet nem értők. Kothenczék is tudják, nem mindenki ért egyet a cselekedetükkel.


– Hogy miért bajnokság közben történt mindez? Mert akkor lett elegünk. A részletek ismerete nélkül pedig nem érdemes pálcát törni felettünk. Imádunk futballozni, megszakad a szívünk, hogy nem tudunk bajnokit játszani. Ám felnőtt labdarúgók lévén a méltóságunk tovább nem tűrhette az eseményeket.

Bakai nyilatkozata

Az Algyő SK elnöke, Bakai László tegnap készségesen nyilatkozott lapunknak: – Ma elkezdődik, és október 3-áig le is zárul a belső fegyelmi vizsgálat. Azután szeretném kulturáltan leírni az én gondolataimat. Eddig szándékosan nem nyilatkoztam, mert nem akartam befolyásolni sem a közvéleményt, sem a fegyelmi biztosságot. Különösen nem lep meg, hogy együtt maradt és edz a csapat, hiszen aktív sportolók. Szurkolok és sok sikert kívánok nekik a jövőben.

Keret, edzőmeccsek

Korom, Virág, Halász (kapusok); Retek, Vass, Kreizler, Kazán, Krucsó, Simon (védők); Balogh N., Balogh Á., Tóth L., Tóth A., Kothencz, Brinszky, Varga I., Lajkó (középpályások); Pálinkó, ifj. Major L., Lengyel (támadók); Erhardt, Zakar, Sümeghy, Farkas Cs., Krajczár (külsősök). Ez az a keret, amely látogatja Tóth Ákos edzéseit. Van, aki Deszkről, Algyőről, Hódmezővásárhelyről, de olyan is, aki a Békés megyei Gerendásról érkezik. A csapatnak nincs neve, de feleslegesnek is tartják, hogy legyen. Egy edzőmeccset már játszott, amelyen 4–2-re verte a Mórahalmot. A tegnapi találkozójuk elmaradt, de ma és szombaton pályára lépnek felkészülési mérkőzésen. A lehetséges ellenfelek között van az NB III-as Orosháza, a HFC, a Tisza Volán, a megyéből az SZVSE-Gyálarét, a Sándorfalva, a Balástya, a Mórahalom megint és a Szőreg is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bob Bell váltja Flavio Briatorét

Bob Bell eddigi technikai igazgató veszi át Flavio Briatore helyét a Forma–1-es… Tovább olvasom