Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Sakkjáték határok nélkül

„Gens Una Sumus" azaz „egy család vagyunk"- hangzik a Nemzetközi Sakkszövetség jelmondata. Azt, hogy ez nem csupán üres frázis, jól példázza a szegedi Maróczy Géza Sportegyesületnek a Zentai Sakk Klubbal karöltve szervezett közös rendezvénysorozata.
Az "Esély a stabilitásra" Közalapítvány támogatásával létrejött eseménysorozat célja a szegedi és a zentai utánpótláskorú sakkozók (valamint szülők és edzők) találkozása, közös oktatása, versenyek szervezése. A két város sakkozóinak első találkozójára két hete került sor, amikor a szegedi ifjúsági sakkozók látogattak Zentára. A múlt hétvégén pedig a zentai sakkozó gyerekek viszonozták a látogatást.

Zenta sakkélete patinás hagyományokkal, sok nemzetközi nagymesterrel büszkélkedhet, és emellett az évente megrendezett „Zentai csata" nemzetközi sakkfesztivállal, mely a résztvevők létszámát tekintve Közép-Európa legnagyobb sakkversenye. A közel száz éves múlttal rendelkező Zentai sakk-klubbal közösen szervezett oktatáson és versenyen bebizonyosodott, hogy a sakkjáték nem csupán sport, művészet és tudomány, hanem határokon átívelő összekötő kapocs is lehet. A két város sakkozóit ezentúl nemcsak a közös nyelvi, kulturális gyökerek, a Tisza folyó, hanem a táblás játék szeretete is összeköti.

A szegedi Maróczy Géza Sportegyesületnek a Zentai Sakk Klubbal karöltve szervezett közös rendezvénysorozatot
A szegedi Maróczy Géza Sportegyesületnek a Zentai Sakk Klubbal karöltve szervezett közös rendezvénysorozatot

A zentai és a szegedi sakknövendékek a délelőtti játszmaelemzések során közösen ismerkedtek a sakkjáték mélyebb összefüggéseivel. A közös ebéd után rapid küzdelmekkel folytatódott a program, majd teremfocival vezethették le fölös energiájukat a gyerekek. Az első találkozót a több csoportban megvalósított, 5 perces gondolkodási idővel lezajlott villámverseny zárta.

A következő hetekben ismét a szegedi fiatalok látogatnak majd el Zentára, egy hasonló, sakkoktatással, játékkal és különféle tudáspróbákkal fűszerezett eseményre. Az egyesületek közötti együttműködés a programok lebonyolításával nem ér véget, remélhetőleg a későbbiekben is lehetőség nyílik majd a sakkbaráti kapcsolatok ápolására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeviép: nem lehet akadály a Szekszárd

Három nappal a szolnoki győzelem után ma este újabb bajnoki mérkőzésen lép pályára a Szeviép női… Tovább olvasom