Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Savanya Ferenc ˝Birkózók neveléséért˝ díjat kapott

1972 óta tanít birkózókat Savanya Ferenc, az SZVSE 67 éves vezetőedzője, aki a szövetségtől „Birkózók neveléséért" díjat kapott. Edzőkről szóló sorozatunkban ezúttal őt mutatjuk be.
Az utánpótlás-nevelésben végzett kiemelkedő munkájáért „Birkózók neveléséért" díjat kapott a Magyar Birkózó Szövetségtől Savanya Ferenc, az SZVSE vezetőedzője. A szegedi szakember mellett hárman, az olimpiai bajnok Repka Attila, valamint Gyöngy Attila és Szatmári Zsolt részesült hasonló kitüntetésben. Utóbbi három szakember már át is vette a plakettjét, Savanya Ferencnek ez azonban nem sikerült a múlt heti ünnepségen.

– Budapesten volt az évzárónk, amely estig eltartott, a szegedi különítménnyel pedig 20 óra után elköszöntünk, hogy elérjük az utolsó vonatot. Aztán csörgött a telefonom, hogy hol vagyok, mert most jön a díjátadó, ahol nekem is át kellene vennem egy elismerést. Visszafordulni már nem tudtam, így ez elmaradt, éppen ma utazok fel Budapestre a plakettért – árulta el Savanya Ferenc.

Savanya Ferenc ma veszi át a díjat Budapesten. Fotó: Frank Yvette
Savanya Ferenc ma veszi át a díjat Budapesten. Fotó: Frank Yvette

Látványos fejlődés

Kiváló évet zárt az SZVSE birkózószakosztálya. A szegedi egyesület hatvannal több olimpiai pontot gyűjtött, mint 2012-ben, ez hatalmas fejlődésnek számít. Idén az egyesület hét magyar bajnokot, hat diákolimpiai győztest, valamint 18 pontszerző helyet ért el.

A szegedi szakember három éve már kapott egy díjat a szövetségtől, akkor a Magyar Birkózósport Érdemrend bronz fokozatával értékelték munkásságát. A mostani díjjal az elmúlt 41 évét ismerték el.

– 1972 óta nagyon sok gyerekhez volt közöm, amelyre büszke vagyok. Nem szeretnék senkit kiemelni, hiszen nálunk, birkózóedzőknél egy versenyző több trénerhez is kötődik, például az SZVSE- ben is többen foglalkozunk a tanítványokkal. Klubunk jelenlegi büszkesége Kardos Róbert, aki szerepelt a világbajnokságon, és bár vele elsősorban Kiss Karcsi kollégám foglalkozott, nekem is volt némi közös a fejlődéséhez. Szerencsére a birkózás bekerült a 16 kiemelt sportág közé, így államilag is támogatják – most nekünk, öreg edzőknek az a feladatunk, hogy minden szakosztálynál találjunk 15-20 új tehetséget, hogy fejlődhessen a sportág – tette hozzá Savanya Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három helyszínen versenyeztek az SZVSE birkózói

Egy hétvége alatt több versenyen is részt vettek az SZVSE birkózói, akik le is zárták az idei versenyszezont. Tovább olvasom