Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Savanya Norbert a dopping ellen

Egy világeseményen mindig történik valami váratlan. Ez a megállapítás igaz volt a Budapesten rendezett 28. úszó Európa-bajnokságra is. Savanya Norberttel új szerepkörben találkoztunk.
Az úszó kontinensviadalon az előfutamok és döntők között mindig volt öt-hat óra szünet, illetve a finálék közül sem szerepelt mindegyikben magyar. Vagyis volt idő, lehetőség a „téblábolásra", arra, hogy felfedezzük a helyszínt, a Széchy Tamás-komplexumot. Rengeteg ismerős arc jött szembe, természetesen elsősorban az úszásból, de más sportágak képviselői, szövetségi vezetői, valamint politikusok is szép számmal megfordultak a szigeten. A mixzónában – mint azt már többször leírtuk, a futamok után itt készíthetnek az újságírók villáminterjúkat a főszereplőkkel – egy földivel futottunk össze. Savanya Norbert – Schmidt Andrea fotóján –, Szeged kilencszeres uszonyos- és búvárúszó-világbajnoka állt a „kerítés" túlsó, vagyis a versenyzői oldalán.

– Cseh Lacit nem láttad, eljött már itt? – kérdeztem rövid üdvözlés után. A válasz tagadó volt, de pár pillanattal később leesett, nem is lehetett más, mert nemsokára ismét medencébe kell csobbannia, ilyenkor pedig nem az újságírók társaságát keresik az úszók. Majd a közvetlennek szánt „hát te mit keresel itt?" kérdésre Norbi meglepő választ adott:
– A WADA-nál, a Doppingellenes Világszervezetnél dolgozom, akkreditált képviselőjük vagyok az Európa-bajnokságon. Ez az első nagy világverseny, amelyen dolgozhatom. Az én feladatom az, hogy a doppingtesztre kijelölt versenyzőt egy órán belül odavigyem a vizeletminta-vételhez. Hogy akadt-e pozitív eset? Ha tudnám, sem mondhatnám meg. Köt a titoktartási kötelezettség. Annyit azonban elárulhatok, hogy napi tizenhat mintavétellel dolgozunk az Európa-bajnokságon.

Rövidesen ismét találkozhatunk – immár Szegeden – Sa-
vanya Norberttel. Augusztus 17. és 20. között a 35. felnőtt síkvízi kajak-kenu világbajnokságon. Akkor is hivatalos minőségben, a WADA (World Anti-Dopping Agenncy) képviseletében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis Sebő duplázott

Kettős magyar győzelemmel fejeződött be Hódmezővásárhelyen a 10 ezer dollár összdíjazású Future… Tovább olvasom