Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Schenker Zoltán két fegyvernem klasszisa volt

Szeged - Schenker Zoltán vívó 1912-ben Stockholmban a kardcsapat tagjaként nyerte az első, Szegedhez kötődő aranyérmet az olimpiákon. A sportoló akár kilencszer is részt vehetett volna az ötkarikás játékokon, ám ez „csak" háromszor sikerült neki.
Ha valakiről, a vívó Schenker Zoltánról el lehet mondani, hogy rosszkor született. Kora egyik legjobb vívója volt, kardban és tőrben egyaránt versenyzett, mindkét fegyvernemben válogatott lett, mégis „csak" egyszer nyert olimpiát. Hogy miért?

Schenker 1880. október 13-án született Váradszentmártonban. Hosszú pályafutásába akár kilenc olimpia is belefért volna, ám csupán háromszor jutott ki, legtöbbször rajta kívül álló okok miatt. 1896-ban és 1904-ben magyar vívók nem indulhattak, az 1900-as játékokra nem kvalifikálta magát, 1908-ban a monarchia hadseregében szolgált, ami kizáró ok volt. Az 1916-os seregszemle a világháború miatt elmaradt, az 1920-asra pedig vesztes országként nem hívták meg hazánkat. Így maradt számára 1912, 1924 és 1928 – utóbbi idején már 48 esztendős volt.

1912-ben Stockholmban az akkor katonai szolgálatát Szegeden töltő Schenker egyéniben és csapatban is kvalifikálta magát. A Szegedi Vívó Clubot képviselve utazhatott Svédországba, ahol a Berty, Földes, Fuchs, Gerde, Mészáros, Schenker, Tóth, Werkner összeállítású csapat tagjaként aranyérmet nyert, ezzel az olimpiatörténet első, Szegedhez kötődő győzelmét aratta. A fináléban a magyar kardcsapat az osztrákokat múlta felül – érdekesség, hogy az egyéni versenyben mindhárom dobogósa és a negyedik is magyar volt, a dobogóról éppen Schenker csúszott le.

Később, már budapesti klubokat képviselve még két érmet szerzett, 1924-ben Párizsban a kardcsapattal második, a tőrcsapattal harmadik lett – kard egyéniben negyedikként végzett. 1928-ban Amszterdamban nem állhatott dobogóra.

A második világháború után Diósdon élt, gyakorló vívómester volt, szakcikkek egész sorát írta. 1966. augusztus 25-én hunyt el, Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőhegyi debütált a felnőttek között

A Tisza Volán SC tavaly megalakult karateszakosztálya eddigi legnagyobb sikerét könyvelheti el. Tovább olvasom