Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Schildkraut a civil életben is sikeres szeretne lenni

Abbahagyta. Csöndben, szinte észrevétlenül, nagyon váratlanul. Schildkraut Krisztián, a szegedi röplabdabarátok egykori nagy kedvence hazaköltözött, és szeptember elejétől már a civil életben igyekszik helytállni, vendéglátós végzettségének megfelelően a Szeged étteremben dolgozik.
Fotó: Frank Yvette
– Miért döntött úgy, hogy befejezi a játékot? – kérdeztük Schildkraut Krisztiántól.

– Nem teljesen önszántamból történt. A Barcikával megnyertük a bajnokságot, és úgy mentem el nyaralni, hogy bár a klub fiatalít, számít a játékomra és az ifjaknál az edzői munkámra is. Mire visszajöttünk a családdal, drasztikusan megváltozott a helyzet: csökkent a költségvetés, új játékosokat igazoltak, engem öregnek tituláltak, és nem olyan feltételeket ajánlottak, mint korábban. Úgy döntöttem, ilyen körülmények között nem vállalom, így viszont egyik napról a másikra mind a négyen az utcára kerültünk.

– Gondolom, erre nem volt, nem lehetett felkészülve.

– Valóban, szerettem volna nyugodtan megalapozni a civil életem kezdetét, ehelyett azonnal a mélyvízben találtam magam. Szerencsére Szegeden összefutottam Barna Lajossal, a Szeged étterem vezetőjével, elbeszélgettünk, és ő felajánlotta, dolgozzak nála, szeptember elseje óta segítek neki. Köszönöm, hogy felkarolt.

– Térjünk vissza a röplabdához! Korábban több városban is telt házas meccseket rendeztek, remek volt a hangulat, nagy játékosegyéniségeket láthatott a publikum. Ma ez nem jellemző, válságban van a sportág?

– Igen. Keveset szerepel a médiában, alig közvetítenek válogatott vagy bajnoki, illetve Magyar Kupa-mérkőzéseket, és a legtöbb klub anyagi gondokkal küszködik. Talán nincs is kivétel. Kevesen foglalkoznak a fiatalokkal, nincs megfelelő utánpótlás, akadnak ugyan bázisok, de nagy kérdés: meddig maradhat így talpon a sportág? Ha a negatív tendencia folytatódik, még kevesebb lesz a pénz, és mindenütt amatőr vagy félprofi gárdák működnek csak – így nem lehet fejlődni, előrelépni.

– Szeged kezd kikászálódni a gödörből, a Starcopy az NB I-es ligabajnokságban szerepel. Sokakban felmerülhet, itthon van, miért nem játszik ebben az együttesben?

– Három dolgot említhetek: elhelyezkedtem a Szeged étteremben – ez egész embert kíván –, nem kerestek meg, és amatőrök, nem tudnak fizetni. Ha pályára lépnék, azt csak megfelelő edzéssel, felkészüléssel vállalnám, hiszen maximalista vagyok.

Lezárt pályafutás

Az 1969. április 26-án Budapesten született Schildkraut Krisztián az Újpestben, az Újpest-Tungsramban, a Medikémia Szegedben, a Nyíregyházában és a VRC Kazincbarcikában röplabdázott. Hét bajnoki címet és hat Magyar Kupát nyert (ezekből kettőt-kettőt Szegeden), 96-szor volt válogatott. A búcsúmérkőzésére szombaton kerül sor Barcikán.

– Most a vendéglátásban dolgozik. Ebben képzeli el a jövőjét?

– Mindig is szerettem volna egy éttermet, és ezt a most megkezdett út végére jó lenne elérni, megvalósítani. A szakma összes fortélyát igyekszem ellesni, megtanulni Barna Lajostól, akinek a konyhán kívül mindenben, például áruátvételben, szervezésben segítek, ha kell, felszolgálok. Az a célom, hogy a Szeged éttermet közösen felvirágoztassuk, újra a város egyik legkedveltebb vendéglője legyen, ahol az emberek jól, szinte otthon érzik magukat.

– A sporttal, a röplabdával semmilyen terve sincs, teljesen elszakad tőle?
– Nem akarok, otthon mozgok, kondizok, a gyerekeim, a 8 éves Fruzsina és az 5 éves Krisztián is sportol – minden szabadidőmet velük, és feleségemmel, Katalinnal töltöm –, valamint szerettem volna egy röplabdasulit nyitni, sok szülő megkeresett ebben a témában. Pillanatnyilag nem fér bele az időmbe, de nem mondtam le róla végleg.

– Harminc év múlva hintaszékben, a kandalló előtt ücsörögve miként tekintene vissza szívesen az életére?

– Sportolóként elfogadtak, szerettek az emberek, elismerték az eredményeimet – arra büszke vagyok, hogy mindig a legjobbak közé vezettem csapataimat –; szeretném ezt a megbecsülést civilként is elérni Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két pontért utaznak megyei NB I-es női kézilabdacsapatok

A Csongrád megyei NB I-es női kézilabdacsapatok közül a HNKC SE a Kiskunhalas, a Németh Toll Makó… Tovább olvasom