Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Schmitt Pál lemondását követelik

Egyre élesedik a harc a Magyar Olimpiai Bizottság azon tagjai, akik Schmitt Pál elmozdítását kezdeményezik, s az elnök között. A 165 MOB tag közül 102, köztük Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere is, a MOB-elnök lemondását szorgalmazza.
A vívók összetartanak: Schmitt Pál (balról), a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Kamuti Jenő főtitkár igazán jóban vannak. Fotó: MTI
Az események gyökere tavaly decemberre vezethető vissza, amikor Somogy megye önkormányzatának elnöke, a 165 MOB-tag egyike, alapszabály-módosítási javaslattal állt elő: a MOB elnöke és főtitkára ne lehessen országos párt elnöke, alelnöke, vagy főtitkára. Akkor ez a javaslat lekerült a napirendről. A választás lecsengésével azonban most újból, s talán még élesebben került elő az ügy. A 165 MOB-tagból 102 – a 18 elnökségi tagból 10 – indítványozza az alapszabály-módosítást. Sőt a legutóbbi elnökségi ülésre ez a tíz tag már el sem ment. Azzal a céllal kerestük fel Csongrád megye egyetlen MOB-tagját, Szentgyörgyi Pál szegedi alpolgármestert, hogy megtudjuk, ő is az aláírók közé tartozik-e.

Elmaradtak az ülések

– Tavaly óta vagyok tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. De ezen rövid idő alatt is történtek olyan dolgok, amelyek arra késztettek, hogy én is az aláírók táborát erősítsem. Mondom is, ami nem tetszett. Először is kétszer maradt el MOB-ülés azért, mert Schmitt elnök úrnak pártelfoglaltsága volt. Ezen én nagyon megütköztem. A második pedig az, hogy az üléseink egy részét az töltötte ki, hogy fricskázta a kormányt képviselő államtitkárt, nevezetesen Ábrahám Attilát, akibe sokszor szinte beletörölte a cipőjét is. Schmitt elnök úr állandóan kifogásolta az állami támogatás kevés összegét, másodsorban pedig azt, hogy rendszeresen ellenőrzést kaptak, mire költötték a pénzt – közölte lapunkkal Szentgyörgyi Pál.

A szegedi MOB-tag arra is kitért, hogy véleménye szerint túl nagy apparátussal és költséggel (350 millió forint) működik a Magyar Olimpiai Bizottság. Az apparátus a rendszerváltozás óta nem változott. Nem találja helyét, szerepét a jelenlegi sportéletben. Nem tudta kinevelni utánpótlását.

Pro és kontra

A rendkívüli elnökségi ülést kezdeményező tíz MOB elnökségi tag a következő: Aján Tamás (leváltott főtitkár), Bakonyi Tibor, Császári Attila, Csötönyi Sándor, Faragó Judit, Gyárfás Tamás, Hegedűs Csaba, Markovits László, Sinka László, Vass Károly. Schmitt Pál maradása mellett kiálló olimpiai bajnokok: Ambrus Miklós, Balczó András, Buzánszky Jenő, Csollány Szilveszter, Csongrádi László, Dömötör Zoltán, Grosics Gyula, Igaly Diána, Ihász Kálmán, Kárpáti György, Konrád Ferenc, Konrád János, Kovács Antal, Kovács István, Kovács Aladár, Kósz Zoltán, Kulcsár Győző, Polyák Imre, Steinmetz Barnabás, Szondy István, Varga János, Zsivótzky Gyula.

Régen váltottak volna


– Ha közvetlenül a rendszerváltás után lett volna hasonló helyzet, akkor már egészen biztosan régen nem Schmitt Pál lenne a MOB elnöke. Akkor kínosan ügyeltek arra, hogy ne legyen pártvezető jelentős pozícióban. Én azt nem állítom, hogy egy olyan szervezetnek, mint a MOB, teljesen ellen kell állnia a politikának. Ez lehetetlen óhaj, hiszen számtalan ember, számtalan érzés és egyéb befolyásolja a működését. A területeket képviselő önkormányzati küldöttek, rendszerint vezetők, is különböző pártállásúak. No és az éppen kormányzó párt is hatással lehet a működésére.

Jelenleg tart a kötélhúzás, ugyanis huszonkét olimpiai bajnok aláírta azt a felhívást, amelyben kiáll Schmitt Pál mellett, s ragaszkodik ahhoz, hogy az elnök megválasztásának határidejéig, a pekingi olimpia végéig, töltse be tisztségét.

Nem madárijesztő

– Egyébként kikérem magamnak, hogy Schmitt Pál, azokat, akik aláírták a lemondását követelő beadványt – köztük engem is – madárijesztőnek titulálja. Ez ugyanolyan, mint Zidane esete Materazzival, csak mi nem fejeltük le, csupán azt kértük, hogy távozzon a MOB éléről – mondta befejezésül Szentgyörgyi Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drámai csatában nyert a Naturtex-GTI

Hatalmas csatában, 2:4-ről fordítva, 5:4-re nyert a Naturtex-GTI OB I-es férfi teniszcsapata az MTK… Tovább olvasom