Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Sík Márton és a szakmai éhség

Az elmúlt hetekben nem a sportolás játssza a főszerepet Sík Márton (27) életében. Az EDF Démász-Szeged VE olimpiai ötödik kajakosa a pihenés időszakát éli: gyermekeivel játszik, nyelvet tanul, miközben már várja a folytatást.
Sík Mártonnak most nem kell azon gondolkodnia, vajon mi lesz a napi penzum, mennyit kell lapátolni délelőtt, majd délután.

– Fura érzés, mert régen ki tudtam kapcsolni, most viszont már azon gondolkodom, hamarosan elmegyek, és kajakozok. Kitűztünk feladatokat, amelyekhez speciális eszközöket használtunk, ezek által fejlődtünk, és tudjuk, miben kell még fejlődnünk. Nevezhetjük lelkesedésnek is a munkára vágyakozásomat, de ez inkább szakmai éhség: tovább menni az elkezdett úton, előrébb lépni, kamatoztatni a tanultakat. Persze most pihenek, és nyelvet tanulok, valamint játszom a két fiammal mindenféle jó dolgot. Bence ovis, viszem és megyek is érte az óvodába, a kicsi pedig
egy picit betegeskedett. Nem unatkozom most sem, az biztos – mondta Sík.

A londoni előolimpia után, ahol K2 200 méteren a Sík, Beé István páros ötödik lett, a szövetségi kapitány, Storcz Botond megdicsérte az egységet.

– Számomra is meglepő volt a dicséret, kellemesen érintett, de nemcsak az ő, hanem más pozitív nyilatkozata is. Örülök, hogy van eredménye a munkánknak, és ezt nem csak a versenyidőkre értem. Kvótaszerzés szempontjából még van esélyünk az olimpiai részvételre, viszont nagyon kevés az idő és a verseny, így minden lehetőséget ki kellene használni, amelyen megmérettethetjük magunkat. Az előolimpia ezért volt jó, hiszen remek viadal volt, amelyen lemérhettük magunkat – vélte a világbajnok kajakos.

Sík egyelőre nem tudott arról nyilatkozni, hogyan alakul a felkészülése.

– Semmit nem tudunk arról, hogy mire számítsunk, egyáltalán mi lesz a válogatási elv. Éppen ezért a felkészülési programunk sem állt még össze. Az biztos, hogy lesz egy május eleji válogató, amely három számban Poznanra, a kvótaszerző viadalra válogat – jegyezte meg.
Sík párja az a Beé István volt, aki a hazai kajakosélet egyik legrutinosabb versenyzőjének számít.

Sík Márton (elöl) és Beé István az előolimpiai szereplésért dicséretet kapott. Fotó: Karnok Csaba
Sík Márton (elöl) és Beé István az előolimpiai szereplésért dicséretet kapott.
Fotó: Karnok Csaba

– Ennek a párosnak akkor is van jövője, ha azt mondom: Beé Pisti valóban nem fiatal. De amíg azt látom, hogy a fizikai teljesítményeket leadja, addig nem gondolkodom azon, hogy már 40 éves lesz. Amióta létezik a 200 méter, azóta az élmezőnyben van, idén például élete csúcsát lapátolta. Azt nem hiszem, hogy én 40 évesen még kajakozok majd, de az ő genetikája egészen más. Azon kívül, hogy őszül, nem látszik rajta a kor. Nem is téma köztünk a születési ideje – dicsérte társát Sík Márton.

A londoni tapasztalatok sokat segíthetnek majd az alapozásban.

– Egy főiskola pályáján rendezik a versenyt, amely hasonlít a pekingire, és minden mobil lesz. Hideg a víz, hideg a levegő, szeles a pálya: ehhez kell alkalmazkodni majd, hiszen a hazaihoz képest legalább tíz Celsius-fokos csökkenésre lehet számítani majd Londonban – tette hozzá végül Sík Márton.

Birkás duplázott

A lengyelországi Bydgoszczban rendezték meg a kajakosok és kenusok európai olimpiai reménységeinek versenyét, amelyen az EDF Démász-Szeged VE-t többen is képviselték. Ilyen volt például Birkás Balázs, aki aranyérmes lett a K1 200 méteren. A szegedi versenyző fél hajóval a szerb és német kajakosok előtt nyerte meg a 15 évesek sprintversenyét. Birkás 500 méteren egyesben is a leggyorsabbnak bizonyult, így a magyar csapat egyik legeredményesebb versenyzője lett. C4 200 méteren a – Borbély Bence helyett beugró – szegedi Virág Zoltán szintén aranyérmes lett. Kajak párosban Nagy Vendel a váci Havasi Gergővel bronzérmet nyert ugyanezen a távon, majd ugyanők ezer méteren az ötödik helyen értek célba. A kenusok sprintversenyében Bozsó Bence és Virág Zoltán a hetedik helyet szerezte meg, míg Bán Bence a 17 éveseknél K1 200 méteren nem került a kilences döntőbe. Edzőik: Almási Gergely, Csamangó Attila, Kása Ferenc, Kása Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombácz Róbert: Jó a csapat, kiváló a közösség

Parádés győzelmet aratott a Berettyóújfalu ellen az UTC a futsal NB I-ben. A siker egyik főszereplője a kapus Tombácz Róbert volt. Tovább olvasom