Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Skaliczki, a korszakos egyéniség

A lapunk és a Pick Szeged kézilabdacsapata által felkért szavazók Skaliczki Lászlót választották meg az elmúlt 50 év legjobb szegedi trénerének. A mesteredzővel tegnap a múltról, a jelenről és a jövőről is beszélgettük.
Kérdezni sem kellett, az arcára volt írva, meglepte az elismerés. Skaliczki Lászlót választották meg ugyanis a lapunk és a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának szervezésében megtartott szavazáson az elmúlt 50 év legjobb szegedi trénerének – a mesteredző a tegnap délelőtti videózás után meghatottan beszélt érzéseiről az újszegedi sportcsarnokban.

– A hatodik ikszhez közeledve erőt ad ez az elismerés, amelyet óriási megtiszteltetésnek tartok, és amelyért köszönettel tartozom egykori és jelenlegi játékosaimnak is – mondta az 56 éves Skaliczki László.

– Már a harmadik időszakomat töltöm a szegedi kézilabdázásban, az egyesületet tekintem anyaklubomnak. Sok sikert arattunk, amelyeket természetesen csak úgy érhettünk el, hogy kiváló edzők és játékosok közösen dolgoztak a csapat sikeréért. Immár 50 éve tart ez az állapot.

Skaliczki László céltudatos, és előretekint.  Fotó: Schmidt Andrea
Skaliczki László céltudatos, és előretekint.
Fotó: Schmidt Andrea

Skaliczki László 1975-ben játékosként került a Szegedi Volánhoz, ahol két és fél évet játszott, és nyert Magyar Népköztársaság-kupát. 1995-ben edzőként tért vissza, és a siker akkor sem maradt el, 1996-ban vele a kispadon nyert a Pick Szeged először bajnoki címet. 1998-ig maradt edző Szegeden, nála debütált az élvonalban Buday Dániel és Nagy László is. 2010-ben kezdte el második edzői korszakát a klubnál, ahol tavaly bajnoki ezüstöt nyert a csapattal, és olyan győzelmekkor dirigálta az együttest, mint a BL-ben tavaly a Csehov, idén pedig a Montpellier legyőzése, vagy a Veszprém elleni bajnoki siker 1287 napos böjt után.

– Sok szép emléket idézhetnék fel, a legszebb talán a Széchenyi téri ünneplés a 96-os bajnoki címünket követően, de az legalább ennyire fontos, hogy a második ötven év kezdetekor olyan csapatot alapozzunk meg, amely méltó lehet az elődökhöz – fogalmazott.

Sokáig fürkészte az álomcsapatot, amelynek képzeletbeli edzője lett, valamint végigmérte a top 10-es listát.

Tegnap este útra kelt a Pick Szeged. Fotó: Schmidt Andrea
Tegnap este útra kelt a Pick Szeged.
Fotó: Schmidt Andrea

– Szerencsém van, mert szinte mindenkivel foglalkozhattam a Picknél vagy a válogatottban. Hatalmas sikere a klubnak, hogy ilyen kvalitású játékosokat, klasszisokat tudott kinevelni, és legalább akkora érdem, hogy európai szinten is kiváló légiósokat tudott igazolni.

Miközben a múlton merengett, a mesteredző felpillantott szobájának üzenőfalára. A naptárban egymás után sorakoznak a meccsek, a vasárnapi, Montpellier elleni már a 23. lesz a szezonban.

Skaliczki László múltját tehát díjaztuk, a jelenben pedig keményen dolgozik tovább – a hasonlóan szép jövőért.

Esélyesebb franciák

– Nem kétséges, a Montpellier elméletben legalább 5 góllal jobb csapat nálunk, ám Szegeden, a 38–35-ös győzelmünkkor láthattuk, mennyit is ér ez az elmélet – mondta Skaliczki László a franciák elleni, vasárnap 17 órakor kezdődő BL-meccsről (tévé: Digi Sport Plus). A francia túra – amelyről a delmagyar.hu-n útinapló formájában is beszámolunk – pokolian nehéznek ígérkezik, hiszen Karabaticéknak legalább annyira fontos a győzelem a továbbjutáshoz, mint a Picknek. – Utolsó utáni erőtartalékainkat vetjük majd be, ám nemcsak letudni, de lejátszani is szeretnénk a találkozót – tette hozzá az edző. A franciák is nagyon készülnek, bár a legutolsó hírek szerint sérülés miatt nem lehet majd ott a csapatban a Szegeden 10 gólt szerző átlövő, William Accambray.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A továbbjutásért: Hungerit-Szentes–ZVL Leiden ma 18 órától

A Hungerit-UniBauÉpszer Szentesi VK női vízilabdásai ma 18 órakor a Leidennel mérkőznek a LEN-kupa-elődöntőért. A játékosok családjainál minden az edzésekhez, a meccsekhez igazodik. Tovább olvasom