Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Somogyi István: 41 év, 1850 meccs

Szeged – Idősebb Somogyi István – fia, Somogyi István szintén játékvezető, ezért a kort jelző előtag – a SZAK serdülőben, illetve munkahelyi csapatban futballozott húszéves koráig. Szeretett játszani, de nem volt nagy spíler, így a játékvezetésre adta a fejét.
– 1971-ben vizsgáztam, így immár negyvenegy éve bíráskodom. Akikre felnéztem, az Kasza Ferenc és Vörös Béla, mindketten országos bírók voltak, előbbi pedig a megyei játékvezetői bizottság elnöke volt haláláig. Annak idején a tanfolyamon 35–38-an végeztünk, ebből nagyjából a fele bíróként is működött. Bácskai László és Zsembery István velem együtt vizsgázott, és ők ketten hozzám hasonlóan sokáig bíráskodtak, illetve barátaim a mai napig. A 41 év alatt sok emberrel találkoztam, de Sándorfalván Hegedűs András, illetve Zalatnay Lajos és dr. Miskolczi József végigkísérte a pályafutásomat, és velük mindig korrekt volt a kapcsolatom – emlékezett vissza a 66 éves id. Somogyi István.
Játékvezetőként a megyei I. osztályig vitte, ám partjelzőként az NB II-ben is lengethetett, hiszen a másodosztályba az országos szövetség küldte a vezető bírókat, a megyék pedig az asszisztenseket.

Örök pár: Somogyi István és a síp. Fotó: Frank Yvette
Örök pár: Somogyi István és a síp. Fotó: Frank Yvette

– Összesen 1850 nagypályás mérkőzésen közreműködtem, míg körülbelül ötezer kispályás meccset vezettem. Hála az égnek, azok közé tartoztam, akiknek kevés balhéjuk volt, ezért aztán szívesen küldtek másik megyékbe is. Nem megszokott hármasok mentek a meccsekre, ellenben a jelennel, amikor már szinte állandók a triók. A bíráskodás mellett több mint húsz évig voltam tagja az oktatási bizottságnak, így tanfolyamokat szerveztem, vizsgáztattam. A legnevesebb tanítvány Kispál Róbert, aki már UEFA-asszisztens Kassai Viktor mellett, és szerepelt a 2011-es BL-döntőben – mondta a játékvezető.

Negyvenegy év nagyon sok idő, ezalatt átalakult a bíráskodás is.
– Sok minden változott: a partjelző ma már többet segíthet például a 16-oson belüli események megítélésében. Nem tudom, melyik a jobb: amit mi csináltunk, azaz rejtetten jeleztünk, vagy pedig ami ma szokás, hiszen az asszisztens felemeli a zászlóját, és egyértelműen lenget, ha úgy látja, valami történt. Az Eb-n például szegény Kassai nem tehetett semmiről, hiszen két segítője is tévedett, ám annak ellenére is ő vitte el a balhét, hogy a legkevesebb köze volt hozzá. Ami pedig a játékosokat illeti: a morál romlott, a labdarúgók visszabeszélnek, sőt el is küldenek melegebb éghajlatra. A mi időnkben nagyobb volt a tisztelet, azaz ma nehezebb dolguk van a bíróknak, és tisztelet a kivételnek, de szemtelenebbek a labdarúgók – vélte id. Somogyi, aki elárulta, lassan a kispályás bíráskodást is befejezi, és inkább átadja tapasztalatait a fiataloknak, így segítve őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB III: kihívás lesz a kvalifikáció - készül a HFC

Sok csapatnál korábban, már jövő kedden elkezdi a felkészülést a következő, 2012–13-as kvalifikációs labdarúgószezonra a HFC. Tovább olvasom