Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sós Csaba: Miért az épek és a fogyatékosok között húznak választóvonalat?

A paraúszó-válogatott – már nem először – három hétig Hódmezővásárhelyen edzőtáborozott, a július 13-án kezdődő világbajnokságra készült. De őket is befolyásolja az, ami a paralimpiai bizottságban a közelmúltban lezajlott.
Mark Spitz és a fogyatékosrekord

Sós Csaba, a paraúszók szövetségi kapitánya érdekességként megemlítette: a fogyatékosoknál a 100 méteres gyorsúszás világrekordja jelenleg 50.95 másodperc. Annak idején – nem is olyan régen, 1972-ben Münchenben – a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai fenomén, Mark Spitz 51.22 másodperces idővel nyerte ennek a számnak az aranyérmét.

– Három hétig edzőtáboroztunk Vásárhelyen, Gyurta Daniékhoz hasonlóan már mi is hazajárunk a városba, ahol ideálisak a lehetőségek a zavartalan felkészülésre, a magas színvonalú szakmai munkára – vélekedett Sós Csaba egykori kiváló úszó, a paraúszó-válogatott szövetségi kapitánya.

A szakma
Elmondta: ezúttal 10 úszó, 3 edző és ő dolgozott együtt, a sportolók között több ismert paralimpiai bajnok is akadt, mint Sors Tamás, Vereckei Zsolt, Engelhardt Katalin és Ráczkó Gitta. A négycsillagos Ginkgo Hotelben elszállásolt legjobbjaink a július 13-ától, a skóciai Glasgow-ban rendezendő világbajnokságra treníroztak.

– Bár a ciklus fő versenye a 2016-os riói paralimpia, erre a versenyre is koncentrálunk, mert az első két helyezett ötkarikás kvótát szerez országának. A magyar úszócsapat rendkívül erős, 16-an utazunk Glasgow-ba, viszont könnyen előfordulhat – a kvóta, a létszámkorlátozás miatt –, hogy közülük nyolc nem vehet majd részt a brazíliai paralimpián. De bízunk benne, hogy Skóciában és Rio de Janeiróban is, a hagyományokat folytatva, erős, eredményes csapattal versenyezhetünk.

Rafinált nyilatkozat
Ennyi a szakma. Ezt, az eredményességet, jelentősen befolyásolhatják a Magyar Paralimpiai Bizottságban a közelmúltban történt események.
A pénzügyi botrányokba keveredett Gömöri Zsolt elnöktől megszabadultak – utódjául Szabó László kommunikációs szakembert választották –, legutóbb pedig Deutsch Tamás ideiglenes ügyvivő nyilatkozott biztosítékkiverőt; nevezetesen, hogy a parasportolók teljesítménye az épekéhez hasonlítva 70 százalékot ér, és ennek a díjazásban, a jutalmazásban is érvényesülnie kell.

Sós Csaba: Arany és arany között is nagy a különbség. A szerző felvétele
Sós Csaba: Arany és arany között is nagy a különbség. A szerző felvétele

– Ez nagyon rafinált nyilatkozat volt az ideiglenes elnöktől, ugyanis létezik egy 2013-as, a második Orbán-kormány által alkotott, elfogadott törvény – megjelent a Magyar Közlönyben –, mely szerint a parasportolók az olimpiákat tekintve az egészségesek jutalmának 50 százalékát érdemlik – kezdte Sós Csaba. Azzal folytatta: sportolóik 2004-ben és 2008-ban, Athénban és Pekingben még annyi jutalmat kaptak, mint az épek. 2012-re az utóbbiakét emelték, a parasportolókét nem, azért, hogy fokozatosan kialakítsák a törvényben megszabott 1:2 arányt. Ehhez képest Deutsch 70 százalékot mondott, kért, ami jobb, mint a törvényi szabályozás – elemzett a szövetségi kapitány. A Gerevich-ösztöndíjnál ennél is rosszabb a helyzet, az Eb-érmesek 20 ezer forintot, a negyedét-ötödét kapják az épekének.

A para is élsport
– Persze azt is tudomásul kell venni, hogy a para is sok munkával, áldozattal, lemondással járó élsport, nem a fogyatékosok támogatása! Azért, hogy valaki kapjon valamit, le kell tenni valamit az asztalra, többen ezt nem így gondolják, élősködnek – fogalmazott keményen Sós Csaba.
– Nem értem, miért a „fogyik" és az épek között húznak határvonalat, ugyanis arany és arany között is nagy a különbség. Nem az elvégzett munkát tekintve, az alapján teljes az egyenlőség a fogyatékosok és az épek között is, de utóbbiaknál is vannak népszerűbb, látványosabb, eladhatóbb versenyszámok, amelyekben nagyobb a konkurencia. Például azt mindenki tudja, ki lett Londonban a 100 méteres síkfutás bajnoka, de ki nyerte a 20 kilométeres gyaloglást? Ezt valószínűleg 1000-ből 999-en nem mondják meg. Vagyis nem az épek és a fogyatékosok között van az igazi különbség, de erről senki sem beszél.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A trió és a csínytevéseik

Az élvonalbeli kosárlabdázó, Lengyel Dalma kitűnő tanulóként sem riadt vissza a csínyektől, és ebben két lelkes társa is akadt.
Tovább olvasom