Hallgassa élőben!
2021. 03. 26. 06:30 | [email protected]

Az emlék már huszonkét éves. A Debrecen az UEFA­kupában a Wolfsburgot kapta, és az első meccsen idegenben kikapott 2–0-ra. Utána Pető Zoltán, a válogatott hátvéd nyilatkozott, és azt mondta, hogy ha minden egyes héten ilyen tempójú és intenzitású meccset játszanának, akkor most nem kapnak ki, ám ez nem így van, ők elfáradtak, a németek ezért nyertek.

Ez a nyilatkozat jóval frissebb, szerdán este hangzott el Gera Zoltántól, az U21-es válogatott németektől elszenvedett 3–0-ás veresége után: „Elfáradtunk a második fél­időre, de nem tudok szemrehányást tenni a játékosoknak, hiszen mindent megtettek, amit kértünk tőlük. Nem tudtuk eltüntetni a különbséget, de a mérkőzés után azt mondtam a fiúknak, hogy emeljék fel a fejüket, ilyen szintű mérkőzést még talán sosem játszottak, Bundesligában és Bajnokok Ligájában szereplő játékosok ellen. Az első félidőben le tudtuk őket lassítani, a másodikban ez már nem sikerült.”

Még egy vélemény: „A meccs ritmusát össze sem lehet hasonlítani az NB I.-ével, nem volt egy olyan perc, amikor fújni tudtunk volna, abszolút más ritmus volt.” Ez Szendrei Norberttől származik, aki tudja, mit beszél, hiszen az élvonalban vitézkedő Bp. Honvéd profi labdarúgója, mint ahogyan az U21-es csapat több tagja a magyar első osztályban edződik a jövő nagy feladataira, még ha nem is feltétlenül alapemberként.

Már Pető Zoltán szavait hallva adódott a kérdés: ki tiltja meg?

Ki fekszik keresztbe annak, hogy a magyar játékosok és persze a csapatok a bajnokikon nagyobb tempóban és intenzitással futballozzanak, ki gáncsolja el őket abban, hogy erre az edzéseken is kellő erőfeszítéseket megtéve felkészüljenek?

Nem is kicsit furcsa azt érezni, hogy a jelek szerint ebből a szempontból még mindig ugyanott tartunk.

A német 21 évesek már a Bundesligában, mi több, a Bajnokok Ligájában is rendszeres szereplők, magyar kortársaik zömmel eljutnak ugyan a hazai élvonalig, ám az korántsem vértezi fel őket komolyabb megméretésekre.

Márpedig ez tény, hűen tükrözte a szerda esti eredmény, de még inkább maga a mérkőzés, a játék ránk nézve lehangoló képe. Ne felejtsük el: ez a magyar felnőttválogatott közvetlen utánpótlása.

Gera Zoltánnak pedig igaza van, felesleges korholnia a játékosokat, mert ők valóban mindent megtettek, amit a tudásuk engedett, elsősorban nem ők tehetnek arról, hogy abból csak ennyire futja. És, ha majd megint a magyar futball fejlődését méltatjuk különféle fórumokon, ezek a tények is jussanak az eszünkbe!

Hozzászólások