Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Sportlegendák: Dékány Géza, a közösségformáló

Tegnapelőtt, június 6-án lett volna hetvenéves az egykori móravárosi és szegedi labdarúgó, a SZAK öregfiúk csapatának alapítója, a Szeol egykori szakosztályvezetője, dr. Dékány Géza. Legendák-sorozatunkban rá emlékezünk a Tisza Volán labdarúgóinak szakosztályvezetőjével, keresztfiával, Halkó Pállal.
Az 50-es években az alsó- és a móravárosi srácokból legendásan jó kis kölyökcsapat verbuválódott a Móravárosi Kinizsiben, ahol Dékány Géza is kezdte labdarúgó pályafutását. A nagy öregek ma is emlegetik Katona, a Tanács-fivérek, Kószó, Jánosi, Guti, Tompa, Korim, Szekeres, Szécsi, Viski vagy a „kis" Zsurkán nevét. A középpálya jobb oldalán vagy közepén bevethető Dékány Géza 1958-ig játszott a Móravárosban, majd dr. Bánáthy János invitálta a SZEAC-ba, ahol minden idők talán legjobb szegedi ificsapata formálódott Kürtösivel, Kővárival, Reményikkel, Csordással, Sihával, Tóthtal. Ez az ifi az NB I élvonalában szerepelt az 1959–60-as szezonban.

Az NB I-es és NB II-es SZEAC-ban főleg a tartalékcsapatban lépett pályára, mellette elvégezte az egyetemet, majd utána a hivatásának, a jogi pályának élt, és igen fiatalon edzősködésre adta a fejét. A hetvenes évek elején a SZAK labdarúgóit irányította, kiváló közösségi szellemet meghonosítva a többek között Varga, Héger Z., Nádudvari I., Bilcsik J., Pusztaszeri M., Sándor Z. és a „doktorok", Stumpf, Kürtösi, Janka, Szamosvölgyi fémjelezte csapatban.

a SZAK öregfiúk csapatának alapítója, a Szeol egykori szakosztályvezetője, dr. Dékány Géza (képünkön jobbra)
A SZAK öregfiúk csapatának alapítója, a Szeol egykori szakosztályvezetője, dr. Dékány Géza (jobbra). Fotó: DM/DV

– 1974-ben barátaival megalakította a SZAK máig fennálló öregfiúk csapatát. Az alapítók, dr. Kürtösi, Varga Z., Borbély A., Megyeri A., Kovács F., Zádori Gy. és dr. Stumpf jóban-rosszban elválaszthatatlan barátok voltak – emlékezett keresztapjára Halkó Pál, a Tisza Volán szakosztályvezetője.

– Az együttes megszámlálhatatlan trófeát, városi kispályás bajnoki címet gyűjtött be, játszotta a futballt, a csapatba kerüléshez azonban valami más is kellett: emberi tartás és méltóság, helytállás a civil életben. Az alapítókon kívül a SZAK-öregfiúk további játékosai a következők voltak: Bunyevác M., Ördögh S., Kovács J., Stefanik L., dr. Héger K., Szilágyi D., Varga B., dr. Emődi A., dr. Tímár L., Kutasi L., Szombati Gy., Pécsek T., Polyvás T., Szeles B., Tóth A., Nagy I., Kozma J., Horváth L., Móricz I. – sorolta Halkó. A SZAK Szeolba olvadása után, 1977-től évekig ő volt a Szeol AK szakosztályvezetője.

– A Tisza Volán edzőjeként 97-ben Hrepkáék korosztályával Nápolyban tornát nyertünk, hazatértemkor keresztapám halálhíre fogadott. Nagyon megrendültem, ha ránézek a megnyert gyönyörű trófeára, ma is először ő jut eszembe. Minden tekintetben második apám és példaképem volt, rengeteget tanultam tőle – mondta végül Halkó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KITE: ma az érem a tét

A labdarúgó NB III Alföld csoportban ma 17 órától mindössze egy meccset rendeznek. Még a 27.… Tovább olvasom