Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Sportlegendák: Lihotzky, a mesteredző

Új sorozatot kezdtünk a sportoldalon: minden héten egy egykori legendás sportolót mutatunk be, aki már sajnos nincs közöttünk. A hetedik részben a szegedi vízilabdázás egyik atyjára, a 2007-ben 64 éves korában elhunyt Lihotzky Károlyra emlékezünk.
Pólósként sem volt utolsó, játszott a Szegedi Haladásban, illetve annak jogutódaiban, de az igazán nagy sikereit utánpótlásedzőként érte el. Minden szegedi pólóst ő ismertetett meg a rajongásig szeretett sportággal, sokan közülük később az élvonalban szerepeltek, de olyanok is bőségesen akadnak, akik a Lihotzky-féle műhelyből még tovább vitték. Elég csak megemlíteni a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamást, a kétszeres ötkarikás győztes Fodor Rajmundot, az Európa-bajnok Kiss Csabát vagy éppen a junior világbajnok Mód Pétert.

– Szerencsésnek mondhatom magam, mert pályafutásom alatt számos kiváló trénerrel dolgozhattam együtt, de mind közül a nevelőedzőmnek, Lihotzky Karcsi bácsinak köszönhetek a legtöbbet – árulta el a Szeged Betonba 12 év után a nyáron visszatért Kiss Csaba.

– Nem voltam szorgalmas, de neki sikerült felnyitni a szemem, ha úgy látta, hogy arra van szükség, a „fejmosásoknál" bizony nem spórolt a hangjával. Nélküle, a segítsége nélkül nem is tudnám megmondani milyen szintre jutottam volna el. Vele kapcsolatban nem túlzás nagy szavakat használni, de a személye tényleg összeforrt a szegedi vízilabdázással.
Csaba azt is elmondta, hogy bár sokan szigorú, rettenetesen kemény, öntörvényű embernek tartották, remek humorérzékkel volt megáldva, a jó vicceket imádta.


Lihotzky szavaira odafigyeltek a gyerekek. Fotó: Gyenes Kálmán
Lihotzky szavaira odafigyeltek a gyerekek.
Fotó: Gyenes Kálmán

Adódik a kérdés, hogy az, aki ennyire értett a pólóhoz, utánpótlásszinten számtalan siker részese volt – többek között ő volt annak a magyar ifjúsági válogatottnak az edzője, amely 1997-ben Mariborban Európa-bajnokságot nyert –, mesteredzői címmel is kitüntették, az miért ragadt meg utánpótlásvonalon, miért nem dolgozott felnőttekkel?

– A fiatalok között érezte magát a legjobban – fogalmazott a Szeged egykori kiváló centere, később a klub elnöke, Török Béla. – A hetvenes években rövid ideig a Szeged felnőttcsapatát irányította, vezetésével sikerült is a gárdának az OB I-ben maradnia, de az a közeg nem az ő világa volt. Mindig a gyerekekhez húzott a szíve. Kis túlzással azt is lehet mondani, szinte lent élt az uszodában. A pólóssá való nevelés volt az élete.

A fiából, ifj. Lihotzky Károlyból is kiváló játékost faragott, ezt többek között a felnőtt Eb-ezüstérem is bizonyította. Mostanság a szegedi vízilabdázás nevelőintézete az SZVPS, amelynek 1999-ben az alapítója, majd elnöke, 2007-ben bekövetkezett haláláig jóformán a mindenese volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medencében a Beton és a Bodrogi Bau is

A férfi vízilabda OB I-ben szerdán a kilencedik fordulót rendezik. A két megyei csapat közül csak egy szerepel hazai medencében. Tovább olvasom