Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Sportlegendák: Zámbori Mihály Albertet is megfogta

Sorozatunkban egykori kedvencekkel, kiválóságokkal, kiváló sportolókkal foglalkozunk. Ezúttal a Szeol AK egykori védőjére, az ellenfelei számára igen kellemetlen beállósra, a két esztendeje elhunyt Zámbori Mihályra emlékezünk.
Hogy mire jók a megyeválogatott-mérkőzések? Például arra, hogy a magasabb szinten futballozó csapatok tehetségeket fedezzenek el. Régen igen elterjedtek voltak az efféle „összeruccanások", még ifjúsági szinten is évente legalább egyszer biztosan összetrombitálták a legjobbakat. Egy ilyen megyei ifitalálkozónak köszönhette Zámbori Mihály is, hogy a szegedi klub vezetői felfigyeltek az addig szülőhelyén, Tiszakécskén, majd az iskolával párhuzamosan Szentesre érkező, a helyi Vízmű ifiben és az NB III-as felnőttcsapatban futballozó játékosra. 1971- ben aztán le is igazolta az akkor 19 éves tehetséget a Szeol AK, aki 72-től hat éven át szolgálta a klubot, ezalatt 116 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, és két gólt szerzett.

Az első osztályú bemutatkozás – ahogy egykori kollégánk, Bagaméry László írta e lap hasábjain – igen komoly feladattal találta meg Zámborit: a fővárosban a Ferencváros ellen rögtön elsőre Albert Flórián őrzésével bízta meg Bundzsák Dezső. A vizsga kiválóan sikerült, hiszen a Szeol 1–1-et játszott idegenben. Hatéves szegedi pályafutásában akadtak szép és kevésbé szép emlékek is, az előbbihez például a Szállítók elleni 1975-ös, 2–1-re megnyert bajnoki tartozott, ahol a mezőny legjobbja volt, sőt gólt is szerzett, míg az utóbbi egyben az aktív sportolás befejezését jelentette. 1978 áprilisában a Szeol a Székesfehérvári MÁV-ot fogadta, és a hazaiaknak mindenképpen győzniük kellett. Zámbori a negyedik percben egy szögletnél olyan szerencsétlenül ért talajt, hogy eltörött a szárkapocscsontja és külső szalagszakadást is szenvedett. A sérülés annyira súlyosnak bizonyult, hogy a legjobb orvosok, így az egykori játékostárs, Berkes professzor vagy a pécsi Bejey adjunktus is azt tanácsolta: hagyja abba az aktív játékot.

Zámbori Mihály. Fotó: DM/DV
Zámbori Mihály.
Fotó: DM/DV

Miután ez megtörtént, Zámbori a civil életben kezdett tevékenykedni, amelyben apósa, Beló Pál is segített neki. A Szállítók elleni mérkőzés nagyobb fia, Gábor születése miatt is emlékezetes maradt, és bár Zámbori a sok keserűség és lemondás miatt nem szerette volna, ha futballista lesz, mégis ez történt. Zámbori Gábor idén már 36 éves múlt,
a Szeolban kezdett el futballozni, volt NB II-es játékos, majd megyei első osztályú bajnok lett Deszken, Balástyán és Zákányszéken, jelenleg pedig a „megyeegyes" Kiskundorozsmát erősíti.

– Még csak három éves voltam, amikor apa befejezte a futballt, így komoly meccsen nem láttam őt játszani. Azt hallottam róla, hogy kellemetlen, szívós figura volt, aki beállósként sokat tudott futni – emlékezett vissza Gábor, akinek van egy öccse, az 1982-es Szabolcs is, aki sohasem futballozott.

Zámbori Mihály a 90-es évek közepéig Szegeden élt, majd visszaköltözött Tiszakécskére, ahol néhány esztendeig fiatal labdarúgókkal foglalkozott. Aztán 2009. február 9-én érkezett a szomorú hír Szegedre: Zámbori Mihály 57. életévében elhunyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: 14 évnyi szünet után újra megyei bajnokság

1997 óta először indít megyei kosárlabda-bajnokságot a nemrég újjáalakult Csongrád Megyei Kosárlabda… Tovább olvasom