Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Sprock Tibor nem szakadt el a vízilabdától

Sprock Tibor Szentes egyik büszkesége. Az egykori válogatott vízilabdás a helyi csapatban rengeteg sikert ért el. Szerették a szurkolók, a közönség egyik nagy kedvence volt. Évek óta azonban a fővárosban él, keveset hallottunk róla. A beszélgetés alatt kiderült: nem szakadt el sportágtól.
Micsoda vízilabdacsapata volt Szentesnek! Rettegtek tőle az ellenfelek. Nem véletlenül, hiszen remek játékosok alkották a nyolcvanas években a Kurca-parti gárda keretét. Ebbe a kategóriába tartozott Sprock Tibor is.

Gyakran látogat haza

A Faragó-díjas vízilabdás meghatározó szerepet töltött be a szentesi póló életében. Kicsit eltűnt a szemünk elől. Legalábbis mi azt hittük, de Sprock továbbra is rendszeresen hazajár Szentesre. Nem szakadt el szülővárosától.

– Elég sűrűn otthon vagyunk a családdal – kezdte a beszélgetést a 77-szeres válogatott vízilabdás. – Boldog házasságban élek, két kislányom van, az egyik három-, míg a másik hatéves. Hiába élek régóta a fővárosban, jó érzés hazajárni. Számomra a szentesi az igazi levegő! A nyugalom, az a hely, ahol igazán jól érzem magam. Természetesen előjönnek a nosztalgikus érzések, amikor a városban sétálok, ez főként akkor igaz, amikor lemegyek az uszodába. Még a csempe is a régi a medencében. Jó dolog visszagondolni azokra az évekre.

Sprock Tibor a BVSC-be igazolása után lett igazán budapesti lakos. Játékos-pályafutásának befejezését követően nem lett edző, ennek ellenére nem szakadt el a sportágtól.

Sikerek, válogatottság

Sprock Tibor Szentesen kezdett el vízilabdázni. Mikó József, Horváth László és dr. Tóth Gyula sokat tett azért, hogy sikeres játékos váljon belőle. Szentes után a BVSC-be igazolt, majd négy év olaszországi profiskodás következett. Zárásként a Vasasba igazolt. Legnagyobb sikere a felnőtt válogatottal elért világbajnoki bronzérem. A nemzeti együttesben 77-szer szerepelt. Szentesiként ifi Európa-bajnoknak vallhatja magát. A BVSC-vel magyar bajnok lett, és még két MNK siker is a pályafutásához tartozik. Ő volt az első megyei vízilabdás, aki megkapta a Faragó-díjat. Érdekesség, hogy Sprock után zsinórban kétszer a Szeged Beton jelenlegi mestere, Göngyösi András vehette át a díjat.

Autóbuszt vezet, cipőt szállít


– Van egy fuvarozási vállalkozásom. Gyermekkorom óta imádtam a buszokat, így felnőttként megvalósíthattam egy régi álmom. Nemcsak vezetem a céget, hanem a buszokat is rendszeresen kormányzom. Én szállítom a Honvéd, a Vasas, a BVSC felnőtt gárdáját és az utánpótlás-válogatottat. Ennek köszönhetően képben vagyok minden aktuális kérdéssel kapcsolatosan. Varga Dani például a szemem előtt nőtt fel, és vált klasszis játékossá. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen így sok-sok jó meccset látok. Emellett még az Olaszországban eltöltött időszakot is jól kihasználtam, van egy gyermekcipő-kereskedésem, Szegedre két üzletbe is szállítok árut, így a Tisza-parti városban is rendszeresen megfordulok. De a legjobb Szentesen lenni, igazán otthon érzem jól magam.

Sprock Tibor a válogatottban is remekelt, világbajnoki bronzérmes lett Ausztráliában, sőt ifistaként 1983-ban a másik két szentesi csapattárssal, Horváth Csabával, Beleon Zsolttal ifjúsági Európa-bajnok lett.

Félti a vidéki bázisokat

– Éppen azon gondolkoztam, miután időpontot egyeztettünk a beszélgetéssel kapcsolatban, hogy sokan csak legyintenek, amiért csak vb-bronzot szereztünk. Más sportágban bizony örülnének egy ilyen sikernek. Igaz, a pólósoktól, az úszóktól és a kajak-kenusoktól mindig az aranyérmet fogadják csak el. Számomra csodás ez a harmadik hely. És az annak volt köszönhető, hogy olyan mesterei voltak a sportágnak, akik nélkül elképzelhetetlen lett volna az, hogy a világ egyik legjobb csapata legyen a magyar válogatott. Itt gondolok a közelmúltban elhunyt Lihotzky Károlyra, Pozsgay Zsoltra, vagy éppen a Szentesen nagyot alkotó dr. Tóth Gyulára. Olyan bázisai voltak szerte az országban a pólónak, amelyből sokat profitált a vízilabda. Éppen ezért van némi kettősség bennem. Kicsit féltem ezeket a bázisokat. Elég csak a Szentest megemlítenem. A mai világban nehéz támogatót találni, főként vidéken. Így minden elismerésen a klubvezetőké, akik szívüket és lelküket kiteszik azért, hogy legyen a városban minőségi vízilabda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila pótvizsgázik ezren

Csak két magyarnak, a szegedi Vajda Attilának (C1 1000 m), valamint Benkő Zoltánnak (K1 500 és 1000… Tovább olvasom