Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Szabics Imre: elég volt a profi futballból

Szabics Imre befejezte a profi futballt. A szegedi születésű, a Tisza Volánban nevelkedő 32 éves labdarúgónak nem hiányzik a tizenöt éven át megélt „daráló", nem is vezet le, hiszen minden idejét új feladata, az osztrák Sturm Graz játékosmegfigyelő részlegének koordinálása tölti ki.
– Elég hirtelen döntött.
– Mert hirtelen zajlott le körülöttem minden. Nem ment a csapatnak, ezért a klubvezetés a jövő nyárra tervezett fiatalítást már most elkezdte. 2014 nyarán amúgy is befejeztem volna az aktív labdarúgást, így azonban én is előrehoztam a döntést. Máshol már nem akartam játszani, hiszen a Grazból szerettem volna visszavonulni. Az, hogy a Sturmnál egy évig a kispadon ülök, megint nem volt perspektíva. Jövő nyártól a klub alkalmazásában lennék, így ez már most realizálódott. A szakvezetés korrekt volt, hiszen arra törekedett, hogy mindkét félnek megfelelő megoldást találjon. Optimális döntés született, érzem a megbecsülést, az egyenrangú félként kezelést.

– Hol és hogyan vezet le?
– Egyelőre sehol. Az észtek elleni válogatott meccs óta nem rúgtam labdába, és nem is hiányzik. Ha most valaki Grazban azt mondaná, szálljak be csapatmozgásokat gyakorolni, azonnal nemet mondanék. Az elmúlt tizenöt év komoly terhelése nem múlt el nyomtalanul. Nem egészséges, ha valaki azonnal leáll, a napi mozgásomat otthon a szobabiciklin oldom meg. Elég volt a profi futballból, és nem is hiányzik. Hogy három hónap múlva mit gondolok? Nem tudom. Az új feladat viszont minden időmet kitölti, játékosmegfigyelés miatt éppen most is autóban ülök.

Civilben a Sturmért: Szabics Imre a klub játékosmegfigyelő részlegének koordinátora lesz. Fotók: DM/DV
Civilben a Sturmért: Szabics Imre a klub játékosmegfigyelő részlegének koordinátora lesz.
Fotó: DM/DV

– Egészen pontosan mi a pozíciója a Sturm Graznál?
– A szerződés részleteit megbeszéltük, már csak az aláírás hiányzik róla, amely a napokban rá is kerül a megegyezésre. Ezek alapján a játékosmegfigyelő részleg koordinátora leszek, és a szlovén, a magyar, a cseh, a szlovák és a délnémet régió tartozik majd hozzánk. Az első feladatom a struktúra kialakítása, a területek felosztása, az említett régiókban a kapcsolatrendszer kiépítése, az együttműködések kialakítása.

– Szép feladat.
– És hatalmas is. Ekkora területet nehéz lefedni, ezért kellenek a munkatársak, illetve a külsősök, hogy hozzánk már a szűrt állomány jusson el. Rövid távon télen, illetve jövő nyáron rendbe kell tenni és meg kell erősíteni a felnőttcsapat keretét a szakmai stáb igényeinek megfelelően. Nem engedhetjük meg, hogy hibázzunk. A hosszú távú cél pedig a fiatalabbak felkutatása, a saját hálózat kialakítása, hogy ne legyünk rászorulva a menedzserekre. Posztonként három-négy olyan labdarúgót szeretnénk a rendszerbe építeni, akit ismerünk, ám ez óriási dokumentációt és archiválást igényel.

– A magyar labdarúgók előnyt évezhetnek?
– Az első számú szempont az osztrák megoldás. Nyilván az ár is számít, így ha nincs ilyen, akkor az általam jól ismert magyar piac lehet akár a másodlagos keresési terület is. Magyarország a hazám, éppen ezért hosszú távú és korrekt együttműködésre törekszem. Akkor jó az üzlet, ha mindkét fél elégedett.

 Az osztrák csapat 11-es számú mezét ezentúl más viseli. Fotó: DM/DV
Az osztrák csapat 11-es számú mezét ezentúl más viseli.
Fotó: DM/DV

– Vállalna vezetői szerepet a szegedi futballban?
– Azáltal, hogy szegedi a nevelőegyesületem, ha tudok, természetesen segítek bármilyen szinten is. Fontos, hogy ápoljam a meglévő kapcsolatokat. Az Illés-akadémia korosztályos csapatai jönnek Grazba, majd mi megyünk Szombathelyre – ez egy olyan példa, amely működhet Szeged és Graz között is.

– Néhány hete még a válogatottal készült, most meg az edzőtábor helyett civilben autózik. Nem furcsa?
– Szerettem a kerettel lenni, így szívesen készülnék most is Telkiben, ám az élet így alakult. A jó kapcsolat így is megmaradt, és szorítok, hogy meglegyen a második, pótselejtezőt érő csoporthely. A kezünkben van a sorsunk, de a hollandok ellen azért nem mi vagyunk az esélyesek. Százból alig néhány mérkőzést nyernénk meg Robbenék ellen, ám lehet, hogy éppen ez lesz az egyik. A helytálláshoz azonban több mint száz százalék kell.

Olvasóink írták

 • 5. mivan? 2013. október 10. 14:16
  „Ott van még Totti, Pirlo, Klose stbb...Ők miért motiváltak még??????? De azt becsülöm, hogy ezt így kerek-perec ki merte jelenteni.”
 • 4. Óperenciás 2013. október 10. 10:50
  „Teljesen egyetértek Imrével. Ez így van rendben, most kellett váltania.
  Amit viszont nem értek az Mádi József kérdése:
  "- Vállalna vezetői szerepet a szegedi futballban?"

  Szegedi futballban...? Miről beszél...?”
 • 3. bicikliör 2013. október 10. 10:05
  „A válogatott tétmérközés elött áll...bemegy a kabinba Victor és azt mondja..fiúk ha nem nyertek a nyakatokra küldöm a NAV-ot és a <moderálva>os gytyátokon kívül semmitek sem marad abbol amit eddig ajándékba kaptatok....vannak még csodák???”
 • 2. hangman 2013. október 10. 08:16
  „Vicc, már 32 évesen megunta? Az egyik legnívósabb bajnokságban 40 év körül és fölött játszanak kiváló labdarúgók, mint Giggs, Phillips, Friedel, Schwarzer.”
 • 1. papsajt 2013. október 10. 07:23
  „Hetente hallani, hogy külföldi kluboknál játszó focistáink milyen sikeresek, hajtósak, tehetségesek.
  Aztán jön egy hazai válogatott mérkőzés, és hirtelen mind elkezd félni az ellenféltől, és elfelejt taktikusan jól focizni.
  Nem akarom felemlegetni a románok elleni vereséget, de most a hollandok előtt is minden hol olyan nyilatkozatokat olvasok,hogy "tudjuk hogy esélytelenek vagyunk", "nem egy súlycsoport"...
  Ezért kár felmenni a pályára és felvenni a fizetést a semmiér.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés hiányzott: Naturtex-SZTE-Szedeák-Alba 75-84

A félidőben döntetlenre állt a meccs, a negyedik negyedben vezetett is a Szedeák, végül mégis… Tovább olvasom