Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szabó-Czibolya Gábor megvédte bajnoki címét

Birkózás - Megvédte szabadfogású bajnoki címét Orosházán a Szegedi VSE birkózója, az 55 kg-os Szabó-Czibolya Gábor (21) – edzői: Kiss Károly, Balogh János, Savanya Ferenc –, ám az Eb-n sérülés miatt nem indult, a vb-n pedig önszántából nem vesz részt.
– Kazincbarcika, Orosháza vagy Szeged a kedvenc városa?
– Egyértelműen Szeged! A másik két helyszínhez ugyan országos bajnoki címek fűződnek, Kazincbarcikához például a legelső korosztályos és a legelső felnőtt is, utóbbi tavaly volt, de akkor is Szeged az első.

– Orosházáról nem beszélt, pedig az a legfrissebb emlék.
– Megküzdöttem a második felnőtt ob-aranyamért a Békés megyei városban, az biztos. Már az első meccs is kemény volt, hiszen nem voltam még eléggé bemelegedve, de a döntőben a kecskeméti Majer Roland ellen csak három szoros menet után nyertem. Hiába egykorú az edzőmmel, nem egy öregember, aki ül a tévé előtt, hanem végigedzi az egész évet, mint én, ráadásul fiatalokat nevel. Most nehezebben vertem, mint tavaly.

– Itthon már megy a versenyzés, eredményes birkózó, de mi a helyzet a külföldi sikerekkel?
– Az igazán nagy durranás az élmezőnybe, mondjuk az első hatba kerülés lenne, ehhez azonban jobb háttér, sok-sok edzőtábor és edzőpartner szükséges. Ritka az ilyen apró termetű ember, mint amilyen én vagyok, ezért nehéz itthon nívós edzőpartnert találni, nemzetközi eseményekre viszont nem jutok el. Az anyagiakon sok múlik. Például a külföldi versenyzés is. Ezért juniorokkal és ifikkel készülök.

Kiss Károly edző, és az ismét bajnok Szabó-Czibolya Gábor. Fotó: DM/DV
Kiss Károly edző, és az ismét bajnok Szabó-Czibolya Gábor.
Fotó: DM/DV

– Rendezte már a nézeteltérését a 120 kg-os Aubéli Ottóval, amely a szabadfogású válogatott egyik edzésén a táplálék-kiegészítők vásárlása miatti nézeteltéréssel kezdődött, Aubéli tettlegességével folytatódott, és az ön agyrázkódásával, amnéziájával zárult?
– Aki ismer, az tudja: nem vagyok olyan, aki csak úgy, ok nélkül kikezd egy 120 kg-os emberrel. Viszont amíg ilyen emberek vannak a válogatottnál, addig nem akarok annak közelében lenni.

– Ezért nem indult az Eb-n sem?
– Nem, azt sérülés miatt hagytam ki. A közelgő vb-re viszont saját döntésem alapján nem megyek.

– Pedig 2012-ben olimpia Londonban, előtte 2011-ben kvalifikációs vb Budapesten, tehát kellene a nemzetközi versenyrutin.
– Minden sportoló álma az olimpia. Ám az induláshoz rengeteg edzés, még több viadal, és nyugodt háttér kellene.

– Ezt Szegeden megkaphatja?
– Nem tudom. De bízom a jövőben, a pozitív változásban. Az SZVSE mindenesetre a lehetőségeihez mérten mindent megtesz, és érzem, hogy mögöttem van, segít, amiben tud. De egy komoly szponzor sokat lendítene az ügyön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemes bosszú, nemesfémmel

Kajak-kenu - Janics Natasa a kétszázas női négyes tagjaként Európa-bajnok lett Brandenburgban. Tovább olvasom