Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Szabó Czibolya fanatizmusa - interjú

A Szegedi VSE birkózószakosztályának legtehetségesebb versenyzője kétségtelenül a szabadfogásban többszörös utánpótlásbajnok Szabó Czibolya Gábor. A mindössze tizenkilenc éves sportoló eséllyel pályázik a pekingi olimpiai részvételre is.
A Szegedi VSE birkózószakosztályának legtehetségesebb versenyzője kétségtelenül a szabadfogásban többszörös utánpótlásbajnok Szabó Czibolya Gábor. A mindössze tizenkilenc éves sportoló eséllyel pályázik a pekingi olimpiai részvételre is. Az idén érettségizett birkózóval tegnap az első edzése után beszélgettünk.

– Kezdjük a legfrissebb élményével: a belgrádi junior Európa-bajnokságon történtekkel. Jól tudom, hogy egy bírói hiba fosztotta meg a bronzéremtől?
– Így igaz! Egy török származású francia fiú ellen birkóztam. A svájci bíró a harmadik menetben nem adott meg egy kétpontos akciómat. Ha azt megkapom, én nyerek, s akkor a dobogó harmadik fokán végzek. Így csak ötödik lettem. Hiába tiltakoztunk, a zsűri azonnal elhajtott. Egyébként is azt tapasztaltam, hogy nagyon nem szeretnek bennünket.

– Az önéletrajzi adatokból az derül ki, hogy a jövő héten tölti be a 19. életévét. Van esélye arra, hogy akár már a jövő évben a kínai olimpia résztvevője legyen?
– Gulyás István, a szabadfogású válogatott szakágvezetője azzal biztat, hogy csak dolgozzak keményen, mert nagy esélyem van a magyar olimpiai csapatba kerülésre.

Névjegy

Név: Szabó Czibolya Gábor
Életkor, magasság: 19 éves, 160 cm.
Sportág, szakág, súlycsoport: birkózás, szabadfogás, juniorban 50, a felnőttben 55 kg.
Eddigi klubjai: SZVSE, Szegedi Birkózó Egylet, SZVSE.
Edzői: Csikós Ferenc, Savanya Ferenc, Benkő Gyula, Kiss Károly.
Eredményei: Négyszeres országos utánpótlásbajnok, felnőtt ob második helyezett, junior Eb 5.

– Azzal nem árulunk el nagy titkot, ha leírjuk, hogy a Szegedi VSE nagyon szerény anyagiakkal rendelkezik. Ezt tudva mégis kitart anyaegyesülete mellett. Miért?

– Nagyon szeretem Szegedet, a klubomat. Eddig minden csábításnak ellenálltam. Pedig higgye el, sok egyesület megkeresett már. Azt is mondták, hogy náluk sokkal jobb anyagi körülmények között, még jobban fejlődnék. Én azonban egyelőre kitartok az SZVSE mellett.

– A szavaiból azt veszem ki, hogy semmiféle anyagi támogatást nem kapott. Meddig tud ellenállni az igazolást ajánlóknak?

– Azt azért nem mondanám, hogy egy fillért sem kaptam a Szegedi VSE-től, hiszen Borbola Imre szakosztályvezető minden évben előteremti a nagy kontinens- és világversenyekhez szükséges részvételi költséget. Most, hogy a belgrádi junior Eb-n részt vettem, ez a Vasutasnak 130 ezer forintjába került. Hogy a kínai vb-n elindulhassak, ahhoz pedig a klubomnak 400 ezer forinttal kell hozzájárulnia. Az tény, hogy havonta egy fillért sem kapok. De most, hogy felvételiztem Pesten a testnevelő–szakedzői szakra már egészen biztosan jól jönne egy kis pénz. Még szerencse, hogy a szüleim támogatják a sportolásomat. Azt tapasztalom, hogy a szakosztály néhány lelkes emberén kívül nem szeretik Szegeden a birkózást. Mert ha szeretnék, akkor nagyobb támogatást adnának.

– A sok edzőtábor mellett Szegeden is készül. Hogyan oldják meg az edzéseket?

– Az erősítéshez minden feltétel adott. Az edzőpartnerkérdésben vannak hiányosságok. Az edzőm, Kiss Károly, aki többszörös országos bajnok, igyekszik partner lenni a gyakorlásban. De hát neki is véges az ideje és az ereje. Ezért töltök sok időt edzőtáborban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gödöllői rangadón az elsőség a tét

Ma délután egy órakor utolsó csoportmeccsét játssza a férfi tenisz Szuperligában a Hód TC együttese.… Tovább olvasom