Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Szabó Zoltán szerződést kapott a Fiorentinától

A 13 éves szegedi Szabó Zoltán kétéves szerződést kapott az olasz Fiorentinától. A Tisza Volán labdarúgóját a próbajáték után nem is akarták hazaengedni a firenzeiek.
Minden másfél éve kezdődött, amikor a Tisza Volán 1995-ösökből álló utánpótlás-labdarúgócsapata az egyik szülő kapcsolatai révén Olaszországba, Milánó mellé kapott meghívást. Bóka Ferenc és tanítványai a velük azonos korosztályúakból álló Chievót, valamint Brescia tartomány válogatottját „bucira" verték. Egy menedzsernek megtetszett a csapat, annak játéka, valamint néhány gyerek produkciója, így nem sokkal ezután jött az újabb meghívás, most már leszervezett edzőmeccsekkel, viszont két évvel idősebbek ellen, hogy kiderüljön: a mély vízben ki hogyan állja meg a helyét?

A Pisa, az Empoli, a Fiorentina és az Albinoleffe közül csak az utóbbit sikerült legyőzni, de a Fiorentina elleni meccsen Szabó Zoltán, a Tisza Volán jobb oldali támadója kiválóan játszott. A lila alakulat ötnapos próbajátékra invitálta a 13 éves szegedit, aki szeptember elején eleget is tett a meghívásnak. Az érkezése után négy orvos várta, futószalag, maszk és tappancsok kerültek rá, de a vér- és vizeletvétel is kötelező volt. Még a sportkórházban is megirigyelték volna mindazt, amin Szabó átesett.

Szabó Zoltán a Tisza Volán sárga-fekete szerelését a Fiorentina lila mezére cserélte Fotó: Frank Yvette
Szabó Zoltán a Tisza Volán sárga-fekete szerelését a Fiorentina lila mezére cserélte
Fotó: Frank Yvette

Az eredmények kiválóak voltak, de a firenzeieknek a próbaidő letelte után választaniuk kellett: a félévi rendszerességgel tartandó, éppen aktuális válogatón a világ minden tájáról, így Brazíliából, Franciaországból vagy Togóból érkezett tíz fiatal közül ki az az egy, esetleg kettő, aki az akadémiára kerülhet? Nos Szabó Zoltánra esett a választás. A Fiorentina szakemberei nem is akarták hazaengedni, ám a kétéves szerződés megkezdése előtt a fiatalember családja szerette volna, ha nyugodt körülmények között búcsúzik el Szegedtől.

Ez most történt meg, Szabó Zoltán ugyanis már visszautazott Olaszországba, hogy legközelebb csak karácsony környékén láthassa viszont Szegedet. A labdával mindkét lábával kiválóan bánó, jó alkatú fiatalember az első évben napi egy órát tanul, két-három órát az olasz nyelvvel foglalkozik, majd edz. Amint befejezi a nyolcadik osztályt, olasz középiskolába jár majd. Magyarországról egyébként Szabó az első olyan fiatal, aki 16 éves kora előtt külföldi szerződést kapott. És Bóka Ferenc alakulatából még további három srácnak lehet lehetősége erre az Atalantánál.

Firenzei történelem

Mutu, Frey, Gilardino – a jelen ismertebb játékosai ők a Fiorentinánál. Utóbbi, akit a Milantól vett meg a lila klub, hét találattal vezeti az olasz Serie A gólszerzőlistáját, az együttes pedig ötödik a bajnokságban. Az 1926-ban alapított firenzei klub kétszer volt bajnok, hatszor kupagyőztes, nyert KEK-et, UEFA-kupa- és BEK-ezüstöt. A múltban keresgélve megtaláljuk Hidegkuti Nándor nevét, aki a hatvanas években trenírozta a csapatot, és vele lett a KEK-ben első a Fiorentina, valamint további két olasz kupagyőzelem is az általa irányított együtteshez kapcsolható. Az egykori játékosokat böngészve felbukkan Batistuta, Roberto Baggio, Mijatovics, Toni, Rui Costa, Effenberg, Socrates, Gren és Brian Laudrup neve is.

Olvasóink írták

 • 11. Móni , Kíra 2008. október 31. 19:05
  „Gratulálunk neked Zozi, jó légy és vigyázz magadra!!!!”
 • 10. focifan 2008. október 30. 00:06
  „Miért lenne rabszolgaság? Csak egy lehetőséget adnak nekik egy jobb életvitelhez (itt leginkább a togóira és a brazilokra gondolok). Zoli is kap egy HATALMAS LEHETŐSÉGET arra, hogy maradandó legyen a neve. Nem értem ezzel mi a baj...”
 • 9. Örsrác 2008. október 28. 21:01
  „Zolival régen itt Újszegeden játszottam,fociztam.Nemrég hallottam ezt a hírt és nagyon örültem neki.A Tisza-volánnál rengeteget fejlődött.
  NAGYON NAGYON SOK SIKERT!”
 • 8. Fio Merda 2008. október 28. 16:53
  „Ez szimpla ember(gyerek)kereskedelem, semmi több! Hogy lehet 13 éves brazil, togói és K-európai gyerekeket összeterelni szerintetek egy akármilyen csapatba, ha nem rabszolgakereskedők rendszerére emlékeztető játékos-megfigyelői rendszerrel? újkori rabszolgaság modern foci a neved!
  Persze, a P!rofizmus, meg "ebbe az irányba megy a világ futballja", meg "így garantált a világszinvonal" stb, de ugye ezeket ti sem hiszitek el...

  Zoli nagyon vigyázz magadra és természetesen sok sikert.

  Contro il calcio moderno!!!”
 • 7. utc 2008. október 28. 10:32
  „Jó, egy szegedi gyerek 2 évig a Fiorentina serdülőcsapatában fog játszani. Bocs, akadémiájára fog járni, ezt ma így kell mondani, sokkal előkelőbben hangzik...Ami garantált, hogy valamennyire meg fog tanulni olaszul, ez biztosan nagyon hasznos neki!
  Ennél több nincsen ebben a hírben.


  Viszont én egy SZEGEDI SZURKOLÓ vagyok, engem az érdekelne, hogy mikor lesz újra a városben egy felnőtt labdarúgócsapat?”
 • 6. flikkflakk 2008. október 28. 10:14
  „Ráadásul az utóbbi az nem Gila, hanem Frey, akitől kapusként szép a hét gól... :-) Ettől függetlenül gratula a kissrácnak!”
 • 5. PMaster 2008. október 28. 10:01
  „Tényleg gratula, de 13 évesen tényleg ez a legjobb a srácnak!!! A foci teljesen üzleti alapon működik.....és mondhatom, szép leírni,elmondani, hogy Fiorentina meg stb....de az a kis srác is így fogja megélni a hétköznapokat???”
 • 4. Kovinorbi 2008. október 28. 09:05
  „Gratulálok ZolI! Sok sikert!”
 • 3. gladiátor képző 2008. október 28. 07:31
  „egy 3 éves emberkét, aki még az általánost sem fejezte be, külföldre elengedi a családja egy jobb és sikeres élet reményében - hiába, lecsúsztunk az ún. harmadik világba...”
 • 2. Gilberto 2008. október 28. 07:28
  „Gratula a kis sracnak!Kedves szerk.: Utóbbi, akit a Milantól kapott kölcsön a lila klub, hét találattal vezeti az olasz Serie A gólszerzőlistáját, az együttes pedig ötödik a bajnokságban. Ez teljesen hibas,mert Gilardinot a Fio megvette,nem pedig kölcsön kapta.”
 • 1. FOCI 2008. október 28. 06:57
  „GRATULÁLÓK A JÁTÉKOSNAK,A SZÜLŐKNEK,BOKA MESTERNEK, S CSAPATTÁRSAINAK IS NAGYON SIKERES GAZDAG PÁLYAFUTÁST KÍVÁNOK ZOLINAK
  Zoli példája is mutatja,hogy milyen kiváló munka folyik szegeden a Tisza Volánnál.
  Nem ünneprontásként,de Szeged városi ezt a munkát évi 2 millió forinttal támogatja.,nem akarok hangulatot kelteni ezért nem írok összehasonlító adatokat ,inkább bízom,hogy jövőre másképp lesz.


  HAJRÁ SZEGEDI LABDARÚGÁS”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dollák László ob-első

Szigetvár adott otthont a diák korcsoportú birkózók szabadfogású országos bajnokságának. Tovább olvasom