Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Szalai Béla Eb-re készül, támogatókra vár

Egy baleset következtében három éve veszítette el hallását a jobb fülére Szalai Béla, az ATSK Szeged 62 éves asztaliteniszezője. Az amatőr sportoló második lett a hallássérültek országos bajnokságán, ám az Európa-bajnoki részvételhez ez még nem elég – körülbelül 200 ezer forintot kell összegyűjtenie a szeptemberi eseményig.
– Három éve volt egy otthoni balesetem: a fürdőszobából kifelé jövet elvesztettem az eszméletem, elestem, a fejemet beütöttem a kőbe. Még olcsón megúsztam: a jobb fülemre elvesztettem a hallásomat. Szinte mindent kipróbáltam, a különböző orvosok mellett természetgyógyásznál is jártam, de nem javult a helyzet. Nem is a hallásvesztés a legnagyobb gond, hanem hogy ez egyensúlyzavarokhoz is vezet – kezdte történetét Szalai Béla, az ATSK Szeged 62 éves asztaliteniszezője.

Az amatőr sportoló dévaványai származású, 1986-ban került Szegedre munkaadója, a MÁV révén. Azóta előfizetője lapunknak – mint mondta, minden reggele a sportrovattal indul –, és rendszeresen részt vesz a megyei és városi versenyeken. Gyermekkora óta pingpongozik amatőrként. Az ATSK Szegednél barátokra talált, családias légkörbe került. A balesettel pedig egy új lehetőség is kínálkozott számára.

– Bekerültem a hallássérült asztaliteniszezők közé. Egészen különleges helyzet ez, hiszen máshogy működnek a versenyek. Muszáj írásban követni az eredményt, többnyire pedig mutogatva kell kommunikálni, hogy mindenki értse, mi is történik – fogalmazott.

Szalai Béla bízik az Európa-bajnoki szereplésben. Fotó: Frank Yvette
Szalai Béla bízik az Európa-bajnoki szereplésben. Fotó: Frank Yvette

A hallássérültek országos bajnokságán csupán egy korosztály van, így a 62 éves Szalainak a fiatalokkal is meg kellett mérkőznie: megoldotta, hiszen a húszfős mezőnyben második lett a húszas éveiben járó Bencsik Gergő mögött, a fináléban 3:2-re kapott ki. Az ezüst ellenére azonban nem lehet teljes az öröme.

– Szeptember elején rendezik az ausztriai Baden bei Wienben a hallássérültek Európa-bajnokságát, ahol szeretnék elindulni. A gond csak az, hogy a szövetség csupán az első helyezett költségeit állja, így körülbelül 200 ezer forintot kell előteremtenem addig szállásra, utazásra, nevezésre. Sőt, mivel február 6-a volt a nevezési határidő, már be is adtam a papírokat, ami azért jelent plusz- terhet, mert ha ennek ellenére nem veszek részt a versenyen, büntetést kapok – mondta.

Az országos bajnokság óta több mint harminc e-mailt küldött szét támogatást kérve, szponzori megjelenést ajánlva. Sok helyen olvasás nélkül törölték a levelét. Eddig egy élelmiszerlánctól kapott pozitív választ, ők 30 ezer forinttal segítik. Megkereste a szegedi városházát is, ahol egyelőre keresik a módját, hogyan tudnák támogatni. Tovább próbálkozik, emellett pedig edz az Eb-re, ahol az egyéni mellett párosban és csapatban is indulna.

– Hetente kétszer játszom az ATSK Csillag téri termében, ahol az amatőr játékrendért felelek. Emellett a Csongrád megyei amatőr bajnokságban állok asztalhoz, sőt a Végegyháza színeiben a Békés megyei pontvadászatban is szerepelek. Jó lenne, ha a sok edzés után összejönne az Eb-részvétel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Későn ébredtek: Schaffhausen-MOL-Pick 32-29

A Kadetten Schaffhausen otthonában a MOL-Pick Szeged 32-29-es vereséget szenvedett. Az első félidőben dőlt el a BL-mérkőzés. Tovább olvasom