Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Szalai Istvánra nem tartott igényt a CSLSZ új vezetése

Szalai István évtizedek óta a Csongrád megyei, azon belül is elsősorban a szegedi labdarúgás emblematikus szereplője. Rajongásig szeretett sportágát előbb játékosként, majd edzőként és vezetőként szolgálta, szolgálja. A február 15-i CSLSZ- taggyűlésig a szervezet tanácsadójaként dolgozott. Az új vezetés nem tartott igényt további szolgálataira.
– Miért nem dolgozik már a CSLSZ-ben?
– Ezt nem tőlem kellene megkérdeznie... Jött az új vezetés, ha megkeresnek, akkor tudok dönteni, de ezt nem tették meg. Így egyetlen megoldásom maradt: a székház elől odébb toltam a biciklim. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy váratlanul ért a mellőzöttségem, fel lehetett rá készülni, szinte borítékolható volt, ha új vezetés kezébe kerül az irányítás, akkor tolhatom a bringámat.

– Sértett ember?
– Dehogy vagyok az! Felállt az új stáb, benne egykori jó labdarúgókkal, gondolom, tesznek is azért, hogy jobban csinálják azt, amit addig én vagy az elődeim végeztek.

– Még csak nem is haragszik senkire?
– Visszakérdezek: miért tenném? Akik bekerültek az új elnökségbe, azok legalább 50 százalékának egykoron az edzője voltam, és együtt elég szép sikereket értünk el.

– Mi volt a feladata a szövetségben?
– Amolyan mindenes voltam. Ha arrább kellett tenni egy széket, megtettem, ha az MLSZ elnöke anyagot kért a Csongrád megyei futballról, elkészítettem. Segítettem az utánpótlásprogramok kidolgozásában, a gyermeklabdarúgás egyik nagykövete voltam. Úgy fogalmaznék: segédmunkása és arca is voltam a CSLSZ-nek.

Újra gyerekek közt dolgozik Szalai István. fotó: Schmidt Andrea
Újra gyerekek közt dolgozik Szalai István.
Fotó: Schmidt Andrea

– Hirtelen sok lett a szabadideje. Nem unatkozik?
– Nem kell engem félteni, feltalálom, lekötöm magam. Járok élménybeszámolókra, legutóbb például Vásárhelyen 40–50 gyerek előtt beszéltem. Azt is eldöntöttem már, beiratkozom Verebes József most induló edzőiskolájába. Na és persze a szakmát élesben is űzöm: a Tisza Volán SC U19-es csapatának irányítom a szakmai munkáját.

– Nem fáj a szíve, hogy az élvonal tele van Szegeden nevelkedett srácokkal, közben pedig a Volán az NB III-ban szerepel?
– Egyrészt öröm, amikor a pályán találkozom egykori Tisza Volán-os játékosokkal – két hete például Völgyi Danival futottunk össze, előtte Hrepka Ádámmal, mindketten, akárcsak mint a Belgiumban védő Köteles Laci, az általam alapított Szalai Focisuliban kezdték –, másrészt viszont fájdalom, hogy nem tudjuk őket Szegeden tartani. Ma már ott tartunk, hogy 13–14 éves gyerekek is vándorbatyut kötnek a hátukra.

– Van arra receptje, miként lehetne fellendíteni a szegedi labdarúgást?
– Az álmom az, hogy legyen új futballstadion a városban. Olyan, ahová az ember nyugodtan el tud menni szórakozni. Meg kell nézni, bármelyik megyeszékhely rendelkezik ilyennel. Addig, amíg nincs ilyen létesítmény, fölösleges minőségi futballról beszélni. De ehhez az is kell, hogy a város vezetése kiemelten kezelje a még mindig a legnépszerűbb sportágnak számító labdarúgást.

Névjegy

Szalai István 1945. augusztus 13-án Bácsbokodon született. Futballozni Szegeden, az UTC-ben kezdett, utána az SZVSE, a Szegedi Dózsa, a Szeol következett, az aktív játékot a Szeol AK-ban fejezte be. Az NB I-ben 125-ször szerepelt. Edzői karrierje a Szeol AK-ban kezdődött, azt követte a Szeol-Délép SE, az általa alapított Szalai Focisuli (ebből lett később a Tisza Volán Focisuli), a Tisza-Új, a Szeged SC, jelenleg a Tisza Volán SC U19-es csapatának trénere, a szakosztály szakmai tanácsadója. Az élvonalban vezetőedzőként egy, Kovács József, Pataki Tamás és Kaszás Gábor segítőjeként pedig négy évadot töltött el.

Olvasóink írták

 • 7. murphyka 2010. április 29. 22:10
  „A CSLSZ vezetése minden olyan embert elmar maga mellől aki értette a dolgát.A játékvezetők által választott JB tisztségviselőket hatalmi szóval leváltotta.Olyan emberek vannak akik helyesírási hibákkal tarkított " köremailt" írnak a játékvezetőknek, körlevél, vagy esetleg kör e-mail helyett.Reméljük, hogy a kigolyózott JB elnök levele Vágner MLSZ JB elnök Úrhoz valamilyen hatást fog elérni.A csapatok is felébredhetnének már csipkerózsika álmukból.”
 • 6. gret24 2010. április 29. 20:59
  „Nem azért deh nekem edzöm volt és a 18-20 fös 93-as keretböl most kb 3-4 vannak még ott a Volánnal ugy h redszeresen játszanak! És ez mind neki köszönhetö! Csak ennyit Ginorol! Szánalmas majom!”
 • 5. gret24 2010. április 29. 20:50
  „mn”
 • 4. ultra 2010. április 29. 18:25
  „80.000 - 100.000 Ft között akasztott le havonta ha minden igaz, miért is?

  "Amolyan mindenes voltam. Ha arrább kellett tenni egy széket, megtettem..."”
 • 3. Yossarian 2010. április 29. 14:45
  „miért, miféle világraszóló eredeményeket produkált a Szalai? egyátalán, mit produkált eddig?
  semmit.
  akkor meg nem mindegy?!”
 • 2. gumikacsa111 2010. április 29. 12:44
  „Az új hozzáértő CSLSZ vezetésnek nem kell az érték”
 • 1. MD2009 2010. április 29. 06:04
  „Gino az a típus, aki szépen, csendben tette a dolgát eddig is. Szerintem minimum köszönet járna érte, de sajnos a mai labdarúgást ez jellemzi...jönnek az önjelölt mindent jobban tudók, aszakemberek pedig mehetnek, ahová akarnak. Magyar labdarúgás, 2010......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futballhírek, 2010. 04. 29.

Tovább olvasom