Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Száztíz éves a szegedi futball

Labdarúgás - A Kék-fekete Diszkoszvető Szponzori Kör és a www.szegedma.hu internetes újság szervezésében tegnap délután a megyeházán ünnepelte a szegedi labdarúgás a 110. születésnapját.
Száztíz évvel ezelőtt, 1899. május 22-én vetette meg lábát Szegeden a földkerekség legnépszerűbb sportja, a labdarúgás. A több mint évszázadnyi idő bővelkedett felejthetetlen sikerekben (említhetnénk például az 1940/41-es évadban elért bajnoki bronzérmet, vagy az 1951-es idényt, amikor a tizennégy csapatos NB I-ben a Tisza-parti várost két gárda is, a Szegedi Petőfi és a Szegedi Honvéd képviselte), de ugyanakkor a kudarcokból (a kiesés mindig is fájdalmas élmény volt) is kijutott.

Az ünnepi műsor előtt a látogatók a kiállítás emlékeiben kutathattak. A relikviák között fényképek, újságcikkek, zászlók, mezek tárultak a szempárok elé. Jó volt látni, hogy milyen sokan tették tiszteletüket. A rengeteg Tisza Volán SC-s kisgyerek mellett a felnőtt együttes tagjai is képviseltették magukat, akárcsak a múltban oly sok dicsőséget szerzett futball-legendák, valamint anyukák, apukák, szurkolók egyaránt fontosnak érezték, hogy a 110. születésnapon ott legyenek. E jeles dátum apropójából írta meg sokadik könyvét Vitos György, melynek a 110 éves szegedi futballhistória címet adta.

A kiállítás relikviái között az egykori két kiválóság, Kozma Zoltán (balról) és PolyvásTamás. Fotó: Miskolczi Róbert
A kiállítás relikviái között az egykori két kiválóság, Kozma Zoltán (balról) és Polyvás Tamás.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az ünnepi megemlékezésen a jelenlevők megismerkedhettek a kezdetekkel (az első hivatalos mérkőzést 1902-ben a SZAK első és második csapata 1500 néző előtt játszotta), valamint a rég- és a közelmúlttal is, ugyanakkor Bagaméry László újságíró a jelenkor problémáiról is beszélt. A szervezőktől remek ötletnek bizonyult, hogy a vetítőgép segítségével jó néhány pompás szegedi gól is beköltözött a megyeháza dísztermébe. A kissrácoknak tátva maradt a szájuk, amikor azt láthatták, hogy elődeik telt ház előtt futballoztak a Felső Tisza-parti stadionban.

Mikor jön már vissza az a világ?

Díjazottak

A 110 éves szegedi labdarúgás születésnapjára rendezett ünnepség szervezői négy díjat osztottak ki: A szegedi labdarúgás jövőjéért az 1992-ben született Kormányos Kolos érdemelte ki; A szegedi labdarúgás utánpótlásáért díjat Szalai István és Sahin-Tóth Dezső vehette át; a szegedi labdarúgás díszpolgárának Mészáros Károlyt és Nemes Istvánt választották; míg Baróti Lajos bácsi posztumusz elismerésben részesült.

Olvasóink írták

 • 8. ultra 2009. május 24. 12:25
  „Dlusztusnak itt szegeden már nincs jövője, hiszen hiteltelen lett amikor SZEVIÉP segédlettel elvitte a szegedi játékosokat Miskolcra!

  Ha Botka és Ujhelyi vele képzelik el a szegedi focit akkor kemény falakba fognak ütközni, ez 100% !

  HAJRÁ SZEGEDI FOCI!”
 • 7. focibarát 2009. május 24. 07:55
  „Kedves Zehn
  Sok mindenben egyet értünk a szegedi labdarúgás szétverése,és-Botra úr 2002.-es be nem tartott választási igérete-megfelelő minőségű szabadtéri sportokra alkalmas stadion létrehozása témakörében biztosan ,de...
  -Igenis volt ok pénteken ünnepelni sok hires embert BARÓTITÓL,LAKAT DR.-TÓL.,NAGY ANTALON,KOCSISON át NEMES ISTVÁNIG?illetve a maiakig HREPKÁIG SZABICSIG....és a sok tízezernyi névtelen játékost,edzőt,vezetőt,és szurkolót ,akik részesei voltak a 110 év szegedi labdarúgásának.
  -Minden tiszteletem a mai úttörőké,az ezernyi a szülőé ,kik nagy anyagi áldozatot hoznak hónapról-hónapra,hogy sportolhasson,focizhasson a fia,lánya,és azoké a felnőtt labdarúgóké is kik büszkén veszik fel hétről-hétre a kék-fekete mezt,és a jelen méltatlan politikai,és gazdasági környezetében küzdenek meg Szeged szineért.

  HAJRÁ SZEGED?GYERÜNK KÉK-FEKETÉK”
 • 6. aaaahh 2009. május 24. 01:31
  „Legalább egy stabil NBII-es gárdát állítanának ki, mint Makón. Hihetelen, hogy egy ekkora városban ide jutott a futball!”
 • 5. zehn 2009. május 23. 21:24
  „Ok nincs az ünneplésre, sikeresen szétverve, megsemmisítve a foci Szegeden! Lelkes úttörők játszanak az egyetlen megmaradt,ám labdarugásra alkalmatlan ,roskadozó betontömbökkel körülvett libalegelőn.”
 • 4. Szikesanyi 2009. május 23. 16:03
  „Egy kis információ: Az 50-es,60-as évek SZAK játékosai minden hónap első keddjén összeülnek egy kis baráti találkozóra a Gulyás csárdában / Mars tér / Szívesen látnak régi játékostársakat.”
 • 3. stopli 2009. május 23. 14:37
  „szarrágók meg a Dlusztusék akik tönkretették a szegedi focit! takarodjatok!”
 • 2. ultra 2009. május 23. 11:35
  „Minden tiszteletem a szervezőké és a megjelenteké akik több akik ha minden igaz olyan 400-500-an vettek rész az ünnepségen!

  BOTKA! KELL A FOCI A VÁROSNAK!”
 • 1. focibarát 2009. május 23. 10:48
  „Köszönet a megjelenteknek a , közreműködőknek a 110 év méltó megünneplését.

  MINDÖRÖKKÉ SZEGED”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedik a Makó FC

Labdarúgás - Az NB II-es labdarúgó-bajnokság 27. fordulójában, a Keleti csoportban vasárnap 18 órától a Makó FC a BKV Előrét fogadja. Tovább olvasom