Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Szeged–FTC 5:0 (2:0)

Vasárnap Szeged apraja-nagyja kint volt az újszegedi pályán; 5000 ember szorongott az álló- és ülőhelyeken és olyanokat is láttunk a mérkőzésen, akik csak igen ritkán, vagy soha nem járnak meccsekre. Sok volt a hölgy; valóságos divatbemutatót rendeztek a szegedi szép asszonyok és leányok a Ferencváros tiszteletére.
Nagyszámban vonult ki a vidék; egyszóval ünnepi külsőséget adott a nagyszámú szurkolótábor a Szeged–Ferencváros mérkőzésnek. Ennyit a külsőségekről, és most térjünk át a mérkőzés bírálatára.

Pompás győzelem

Azt felesleges hangsúlyozni, hogy milyen nagy örömöt okozott ez a pompás győzelem Szegeden. Amennyire örülni kell annak, hogy ez a győzelem nagyarányú és megérdemelt, éppen annyira fájlalni kell a Ferencváros súlyos vereségét országos sportszempontból. Az a Ferencváros, amelyet vasárnap Szegeden láttunk, árnyéka volt a régi zöld-fehér együttesnek. Nem menti és nem is mentheti súlyos vereségét az a körülmény sem, hogy Gyetvay nem játszott a II. félidőben, mert kiújult a sérülése. Miért játszatnak sérült embert? Az is gyenge vigasza lehet a zöld-fehéreknek, hogy Kiss is sérült volt. Meg kell állapítani, mind a két futballista teljes értékű harcos volt még akkor, amikor már 2:0-ra vezetett a Szeged. A vereséget semmiképpen nem kerülhették volna el a ferencvárosiak, akik örülhetnek, hogy ennyivel „megúszták" a mérkőzést.

Szegedi sajnálat?

Amikor már 5:0 volt, a nézőtérről úgy láttuk, mintha a szegediek sajnálták volna nagynevű ellenfelüket és nem is igen igyekeztek több gólt lőni. És tényleg elég is volt, sőt sok is volt az öt gól. Így is mit fognak gondolni azok, akik nem látták a mérkőzést... Nem túlzás az az állítás, hogy macska-egérharc volt az, amit a Szeged a Ferencvárossal csinált a vasárnapi mérkőzésen.

Az, aki nincsen egészen „benne" a sportban, nem is tudja értékelni, felbecsülni és fájlalni, mit jelent 5:0-ra legyőzni a Ferencvárost, a Fradit, a magyar futball büszkeségét. Jobban tudtunk volna örülni egy keservesen kiharcolt egygólos győzelemnek, mint ennek a nagyarányúnak, mert akkor jobban tudtuk volna értékelni a Szeged teljesítményét... Mindent összegezve: a Ferencváros vasárnap nem tudott méltó ellenfele lenni a piros-fehéreknek, és ha 10:0 lett volna az eredmény, azt is igazságosnak kellett volna elfogadni. Addig vitatkoztak az illetékesek, az érdekeltek a rendszerek fölött, amíg a Ferencvárost, sportnyelven szólva, így ki lehetett „tömni"...

Báló nyitánya

Báló szerezte meg a vezetést, azután Kalmár lőtt dugót az I. félidőben, majd szünet után hattricket csinált a szegedi középcsatár és 5:0 az eredmény.

Az egyéni teljesítmények elbírálásánál kezdjük azzal, hogy a piros-fehéreknél csak egy kirívóan gyenge ember futballozott: Nagy. Unottan, minden lendület nélkül játszott, pedig a lendület, a lelkesedés az erénye a balszélsőnek; ne igyekezzen technikázni, mert az nem tud. Tóthnak nem volt sok dolga, hibátlan volt, egyszer azonban majdnem bajt csinált azzal, hogy nem futott ki Finta elé.

Szabó azt nyújtotta, amit vártunk tőle, semmivel sem többet, sem kevesebbet. Gyuris kitűnően játszott: szerelései jól sikerültek és sokszor kisegítette Szabót. Baróti mellett nem tudott „élni" a legjobb ferencvárosi, dr. Sárosi. Kis volt már jobb is; feltűnően sokat bizonytalankodott és luftolt. Lakat pompásan futballozott. Báló lendületes volt és sokat ígérően játszott. Harangozó volt a mezőny kimagaslóan legjobb futballistája. Kalmár ötletes, gyors és főleg eredményes volt: Polgár nem bírt vele.
Toldi jól játszott.
A Ferencvárosban a két Sárosi és Kiss adott ízelítőt a régi Fradi stílusából és tudásából és Gyetvay, amíg játszott.

Még csak annyit, hogy sportszerű keretek között zajlott le a mérkőzés és hogy mennyire megérdemelt a győzelem, bizonyítja az a körülmény, hogy a játék után dr. Sárosi gratulált Markovics Szilárdnak, a szegedi ügyvezető-elnök pedig kijelentette, hogy két emberelőnyt nem adhat a Ferencváros a piros-fehéreknek.

A foci csak játék

A vezetőknek, játékosoknak mindig szem előtt kell tartaniuk azt a tényt, hogy a labdarúgás csak játék...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos idény

2007 talán még több izgalmat rejteget. Az olimpiai kvalifikáció éve lesz. Rengeteg versennyel. Tovább olvasom