Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Szeged 2011 – Gyulán

Székhelyet nem, csak telephelyet változtat az NB II-ből kiesett Szeged 2011 labdarúgócsapat, és átmenetileg Gyulára költözik, ahol az NB III-ban kifogástalan körülmények várják a saját pályáján, az akadémiai sportlétesítményben. Az új név: Szeged 2011-Grosics Akadémia.
Már azt hittük, nem érhet meglepetés bennünket. Lassan feldolgozzuk, elfogadjuk, hogy a Szeged 2011 kiesett az NB II-ből – hogy hogyan, azt mindenki tudja, így hagyjuk is. Aztán jön egy hivatalos levél, és megint megdöbbenünk.

A helyzet a következő: a Szeged 2011 labdarúgócsapata elindul az NB III-ban – ám ideiglenesen Gyulára költözik, és Szeged 2011-Grosics Akadémia néven játszik tovább. Azaz ha nem kap valamelyik, az NB III-ból kiesett csapatunk mégis lehetőséget a harmadik ligás indulásra, a 2013–2014-es szezonban Csongrád megyében nem lesz NB-s bajnoki. Hogy volt-e már ilyen? A nagy öregek lehet, hogy emlékeznek rá, de az a valószínűbb, hogy még sosem. Ezek alapján a Szeged első számú csapata címért a megyeegyben a Tisza Volán, az SZVSE vagy a Tápé küzdhet majd.

Viszlát: a Szeged 2011 labdarúgócsapata Gyulára költözik. Fotó: Frank Yvette
Viszlát: a Szeged 2011 labdarúgócsapata Gyulára költözik.
Fotó: Frank Yvette

Mint ismert, a város az NB II-t támogatta, az NB III-at már nem, ráadásul évente több millió forintért a Vasutas-stadiont is csak bérelte a csapatot működtető kft., így mindenképpen racionális gazdasági döntést kellett hozni. Ám arra senki sem gondolt, hogy ha valaki mégis kitart az együttes mellett – akadnak ilyenek azért még így is –, annak nem csak másik megyében, hanem nagyjából 110 kilométert utazva lesz rá lehetősége. Mert tény: a Szeged 2011-nek Szegeden nincs saját pályája. És ehhez kapcsolódva végre egy jónak tűnő hír: nagy valószínűséggel hamarosan, így akár az ősszel elkezdődhet a Felső Tisza-parti stadion átalakítása, bontása, az új stadion építése – ezért az átmeneti gyulai „otthonteremtés".

Botka László: felháborító

Szeged városa két naptári év alatt összesen nagyjából hatvan millió forinttal támogatta a Szeged 2011 labdarúgócsapatának NB II-es szereplését, a szegedi futballt pedig több mint 151,5 millióval.

– Szeged város adófizetői a legnagyobb szponzorai a futballnak. Felháborítónak tartom ezt a döntést, mert két évvel ezelőtt nem erről volt szó, hanem arról, hogy ha a város megemeli a támogatását, akkor minőségi szakemberek minőségi futballt csinálnak. Ehhez képest ebben a csapatban két év alatt csak egy dolog volt szegedi: az adófizetők pénze. A kormány megfelezte a város költségvetését, és a szegedi futballra két év alatt szánt összesen 151 millió forint több, mint amit például útépítésre fordítottunk. A labdarúgás a politika színterévé vált, több tüntetés is volt a személyem ellen, most meg nem lesz NB-s meccs a megyében. Sportszerető vagyok, a futballt is szeretem, ám ha rajtam múlna, futballtörvényt hoznék két paragrafussal: először is aki az elmúlt 20-25 évben sportvezető, klubigazgató volt labdarúgócsapatnál, az nem közelíthetne meg egy pályát sem 500 méteres körzetben; a második: megtiltanám bármely politikusnak, hogy a futball szót kimondja. Ha ez megtörténik, megint lehetne jó futballról beszélni itthon – nyilatkozta Szeged polgármestere, Botka László.

– A vezetőség és a klubtulajdonos közös akarata ez a döntés. A keretben még megmaradt tizenegy játékossal folyamatosan tárgyalunk, az edző személye sem dőlt még el – nyilatkozta Bánki József, a Szeged 2011 kommunikációs igazgatója. – Továbbra is Adem Kapic a klub sportigazgatója, és ugyan megváltozott a neve, de az együttes továbbra is Szegedet képviseli. Nem tudom, a szurkolók mit szólnak majd ehhez a változáshoz, a megcsappant költségvetés miatt viszont meg kellett lépni ezeket a spórolási lépéseket. A gyulai akadémián kifogástalan körülmények között készülhet és szerepelhet a csapat az ezer nézőt befogadó akadémiai létesítményben, ráadásul ingyen. Türelmet és megértést kérünk a szurkolóinktól.

Információink szerint az általunk tegnap felsorolt tizenegy labdarúgónak (Belecsan, B. Kapic, Petrók, Kis R., Gémes, Kéri, Farkas M., Markovics, Geiger, Borbély, Laczkó J.) még élő szerződése van a klubbal. Az ügy egyébként érintheti a megyei I. osztály kiesőit is, mivel a Szeged 2011 Kft. Kiskundorozsmán is működtetett (tartalék) csapatot.

– Mivel a Szeged 2011-Grosics Akadémia másik megyében, a székhelytől 50 kilométernél távolabb, Gyulán játszik, így nem életszerű, hogy a visszajátszó labdarúgók autóba vagy buszba ülve Szegedre utazzanak. Ezért a Szeged 2011 az eddigi kiskundorozsmai segítséget megköszönve egy utánpótláscsapat biztosításával segítséget nyújt, ha a Kiskundorozsma ESK megyei III. osztályban feljutást kivívó labdarúgói úgy döntenek, önállóan elindulnak a megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokságban. A Kiskundorozsma ESK nem indít csapatot a megyei I. osztályban – mondta Tanács Attila, a klub technikai igazgatója.

A Szeged 2011 négy utánpótláscsapata (U21, U17, U15, U14) Szegeden marad. Az U14-et Pigniczki Zoltán, az U17-et a szakmai vezető Lóczi István, míg az U21-et Gonda László irányítja.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. laca74 2013. június 24. 12:49
  „20! Köszönjük Emese!”
 • 20. roxper 2013. június 24. 08:32
  „Mindig sírtok, erre a szégyenteljes csapatra még 37 Ft is sok, nem hogy 6 nullával magasabb összeg, keressetek szponzort, hátha ha van valami elmebajos aki erre a focinak csúfolt őrületre képes elszórni pár milliót, ha nincs, akkor megint azt mutatja, hogy pár ember szórakozását senki nem finanszírozza, miért kellene az önkormányzatnak. Úgy tűnik senki nem kíváncsi mo 62. számú "futballcsapatára". Az megint a magyar foci minőségét mutatja ha valaki 1000-re felkerekített átlag nézőszámra próbál meg büszke lenni, egy 425e fős megyében ez nagyon sovány! :D”
 • 19. kovacsd 2013. június 24. 07:26
  „Szeged hírös város...
  Kár, hogy erről az egészről.

  Végre érezhető volt, hogy Szegeden mozgolódik a futball. Szurkolók egyre többen jártunk ki a SZVSE-re, szurkolhattunk, izgulhattunk egy-egy meccs, ill. a bennmaradások miatt.
  Most is hiába izgultunk 3000-en, nem vettek észre minket a játékosok, vezetők...

  Felteszem a kérdést, kinek fognak játszani Gyulán? Hányan fogják nézni a meccseket ott? (Míg itt átlagosan 1000 fő mindig volt, hajazva az NBI-es átlag nézőszámot)

  Ezek csak kérdések, amelyek a józan ész által felfoghatatlan dolgokra irányulnak.
  És persze a legfontosabb kérdés: Miért? és az is, hogy Ezt most komoly?

  Látott már valaki olyat, hogy benne van a nevében a város neve és közben máshol játszanak meccseket?

  Igazából megint azt veszélyeztetik ezzel, hogy az erőtlen szegedi focikedvelők megint eltávolodnak az egésztől.

  És akkor (jó esetben) egy évig, nem látunk Szegeden futballt, dögöljek meg a panelben szombat du.?

  Tényleg annyira drága a SZVSE-pálya bérlése - úgy, hogy már NBIII-as meccs lesz, úgy, hogy 1.000 Ft volt a felnőtt belépőjegy, úgy, hogy közismerten rossz a gyep minősége...
  Ne mondja már nekem senki, hogy nem lehet itt játszani.

  Pont ezzel lehetne maximálisan kivívni a szurkolók bizalmát, ha itt a szemünk előtt próbálnának visszakerülni az NBII-be, az jelentene komoly szándékot és azt, hogy igenis megmutatjuk...

  De sajnos nem ezt látjuk. A vezetőség a könnyebb utat választja, időt semmire sem hagy, játékosok és persze edzők átutazó állomása lett a klub.

  Mint ahogy magamat, mindenki mást türelemre szólítok, hogy elviseljük ezt a rossz állapotot.
  És kívánom, hogy ez a helyzet minél hamarabb megoldódjon és Szegednek újra méltó futballja legyen! Ámen!”
 • 18. sikan 2013. június 23. 22:02
  „Amíg ilyen amatőr szinten űzik a focit (el is pattan tőlük szégyenében gyakran!) ezek a szedett-vedett falábúak, addig fizessenek ők, hogy játszhassanak, meg a fanatikus szurkolóik mehetnek pályát rendbe tenni, szerelést mosni, varrni. Csak az NB I-ben kapjanak fizetést (bár azok nagy része sem sokat érdemel!). Ha egy munkahelyen nem dolgozik megfelelő hatékonysággal egy dolgozó, annak le is út, fel is út, mehet máshová! Ezt kellene a sportban is alkalmazni, mert nekik az a munkahelyük, de az NB I-től lefelé tekintsük csak önmaguk szórakozásának, amiért nem jár zseton! Ilyen teljesítményekért, amiket pl. a Szeged 2011 is produkált, pofátlanság a nagy pénzeket zsebre tenni. Felmerül a Kiss-Rigó szentatya felelőssége is, hogy honnét vette a csapat létrehozásakor a pénzt: saját zsebből, egyházi pénzből, vagy a hívők által a perselyekbe dobált pénzből áldozott (előtte gyónt is?). Nemrégen pedig a lap hasábjain könyörgött adományokért, talán elfogyott a csapatra szánt mani? Egyházi iskolákra bezzeg van elég, mert azt az állam is bőségesen kiegészíti (ha jól tudom, még többet is kapnak az egyházak erre, mint a nem egyháziak!). Talán a választások közeledtével majd viszonozzák az így kapott segítséget azzal, hogy megfelelő "iránymutatást" adnak a hívőknek?”
 • 17. Deadman 2013. június 23. 18:52
  „11. Bcsabi75 2013.06.22. 11:22
  Te meg egy idiotn vagy csak úgy szimplán..Ne hozzd már ide a világ legértékesebb focibrandjét ..Egy bayern München egész más alapokon mükszik mint egy Honi magyar csapat...

  ha a felfogásod ennyire szegényes vagy csak egyszerüen egy ostoba tökfilkó vagy kár személyeskedned...
  Nem tudom ebben az idényben mennyi Bayern meccsen voltál de azt elárulhatom Neked hogy még az EDzéslátogatásért is fizetni Kell Münchenben a pártoló tagoknak kicsit olcsóbb tudom mert voltam egy párszor az allianz arénában mint pártoló tag...

  De visszatérve erre a gittegyetre Annyi lett volna a lényeg hogy ha fel tudtad volna fogni azzal a mákszemnyi tök agyaddal hogy ha egy város ad pénzt akkor ADJON PÉNZT ne 37 milliót mert az kutya<moderálva> semmirre semelég hanem akkor érezze Magáénak annyirra hogy stadiont épített lobbiznak a képviselők, hogy oilyan szponzorok jöjjenek ide munkahelyeket teremtve akik támogatják a csapatot és ebben BOHÁCS és szabadcsapatának is nagy szerepe van volt és lesz...

  szóval ha csak egy agyatlan tuskó vagy aki nem tud a sorok között olvasni NE szólíts meg másokat....

  Ez a városházi vicccsoport jelen pillanatban csak 3 vagy 4 profi csapatot padlóztatott le...A-HID, Pick Szeged stb

  Pedig egyszerü a dolog pályázni és stadionokat építettni..Kézi Foci és Uszodát és ha ezek megvannak már akkor sokkal többet segítettek a csapatoknak mint azzal a szaros 60 millával amire most veri mindenki a mellét”
 • 16. Tisza 2013. június 22. 18:02
  „Tisztelt Mádi Úr!
  A 2005/6-os és a 2006/7-es bajnokságban már megesett, hogy a Szegeden a megye egy volt a csúcs.
  Nem igazán vigasztalt minket, hogy tősgyökeres szegedi játékosok Makó néven voltak kénytelenek NB II-ben focizni.
  Tehát nekünk ez a helyzet sem új.
  Viszont Ön is csak többszörösen föltételes módban fogalmaz a stadionépítésről.
  A helyi sportújságíróknak alaposan utána kellene nézniük, hogy mi is a helyzet ezzel valójában.Össze-vissza keringenek ugyan is a hírek.
  S pontosan tájékoztatni minket.
  Ez most a kulcskérdés.
  Lassan már NB III-ban sem indulhatna el semmilyen szegedi csapat, ha városunk jelenlegi pályáit sorra vesszük!”
 • 15. Favre 2013. június 22. 17:45
  „és akkor most mi lesz szegény "ultrákkal"? gyulára kell járniuk ahhoz, hogy kerítést mászhassanak? milyen kár...”
 • 14. Bcsabi75 2013. június 22. 11:52
  „5 theseus: Lássuk csak azt az idézetet: "megtiltanám bármely politikusnak, hogy a futball szót kimondja. Ha ez megtörténik, megint lehetne jó futballról beszélni itthon - nyilatkozta Szeged polgármestere, Botka László."

  Botka Úr szerintem arra gondol, hogy nem a politika dolga a foci támogatása, hanem az üzletemebereké! Ha így lenne, egy politikusnak sem lenne köze a focihoz, és ezáltal önfenntartó lehetne a foci, mint minden normálisan működő országban!”
 • 13. Ebgondolat 2013. június 22. 11:42
  „Én azt mondom, azért várjuk már ki a végét! Először is, épül (épül?) egy új stadion, így a csapat a következő szezonban (talán NB2-esként) visszatér. Nem hiszem, hogy az NB3-ba tolongtak volna a nézők.
  Botkát tulajdonképp 100%-ig igaza van, bár azt nem értem, hogy egy Szeged nevét viselő csapatnak miért kell bérleti jogot fizetni a SZVSE pályáért. Egy olyan SZVSE pályáért, amelynek olyan botrányos a gyepe, hogy azt még egy megye 3 csapat is szégyellné! Most mennyivel lesz jobb, hogy a pálya kihasználatlan lesz éps egy év alatt szét is rohad?”
 • 12. ifj. Nagy Gábor 2013. június 22. 11:24
  „5. theseus
  " "a második: megtiltanám bármely politikusnak, hogy a futball szót kimondja."
  Botka nem politikus? Ő is kimondta. És mi lenne a büntetés? Vicces egy fazon."

  Nem vagyok túl jó véleménnyel Botkáról, de most azért nehezen támadható, amit mond, te sem tudod érdemben, ráadásul azt az apróságot nem vetted észre, hogy azt mondta előtte: "ha rajtam múlna". De nem rajta múlik, most nem ez van, csak ő ezt szeretné.”
 • 11. Bcsabi75 2013. június 22. 11:22
  „8 Deadman: Te beteg vagy?

  Idézet tőled:
  "Tisztelt BOHÁCS ÚR !!! és a Fidess többség köpjék szépen szembe magukat hogy nem lobbiztak..."

  Nem lobbiztak? Soron kívül adtak 37 millió forintot tavasszal ezeknek a kétballábas focistáknak! Ugyan mondj már, egyetlenegy olyan magyar NB 1-es csapatot, amelyik nyereségesen működik! A foci ÜZLET, nem pedig adománygyűjtő hitközségi találkozó!

  Tessék, itt egy konkét példa üzleti alapon működő eredményes csapatról (FC Bayern München AG, München, Säbener Straße 51.)
  Mitgliederzahl 8(Klubtagok száma): 187.865 fő (2012.11.09) Klubtagság díja: 60 eur (felnőttek esetében)
  Plätze - Allianz Arena (Férőhelyek): 71.137 fő Jegyárak átlagosan: 50 eur
  Jogdíjak
  Szponzori díjak

  Kapizsgálod? Így lehet focit csinálni! Ellenkező esetben csak sárba dobott pénz!!!”
 • 10. zapi 2013. június 22. 11:21
  „Na ilyet sem mondtam vagy 10 éve.
  Egyetértek Botkával.
  Mellesleg vállalkozóként,az én adómat is elszórakozták.
  A Dorozsmával 15 év alatt másodszor ba..tak ki.
  Ezekkel hogy tud majd elszámolni a Püspök úr Szent Péternél,nos az már legyen az ő baja.”
 • 9. Tshabalala 2013. június 22. 10:49
  „Penznyelok! Néhány ember jol megelt a semmi teljesitmenybol. Szuksegunk van Kapicsra? Kapicsgaljatok hogy jó hogy elhuznak? Ismet bebizonyitottak hogy Szegeden nincs elettere a focinak!”
 • 8. Deadman 2013. június 22. 10:42
  „Szeged városa két naptári év alatt összesen nagyjából hatvan millió forinttal támogatta a Szeged 2011 labdarúgócsapatának NB II-es szereplését,

  Tisztelt BOTKA "úr" Én meg azt tartom felháborítónak hogy van bör a képén leírni ezt a 2 év alatt 60 milliót !!!! Máshol 3 hónap alatt adnak ennyit olyan városokban ahol KOMOLYAN veszik a sportot..Egy NB-s csapat Éves költségvetése és itt most NEM a Fociról beszélek hanem NB-s Komoly csapatról akik nyugodt szívvel szerepelnel stabil pénzügyi háttérrel azoknak Éves szinten 600 millió nál kezdQdik a költségvetése és kb 2-2,5 milliárd a vége..Ha nincs Pénze az önkormányzatnak a MINPSÉGI sportok szponzorálására mert lássuk be Szegeden nincsennek munkahelyek az önkormányzati cégekbQl is inkább kilapátolják apénzt minthogy hasznot termeljenek akkor pénz hiján legalább úgy segítenék a minQségi sportokat hogy NEM AKADÁLYOZZÁK PKET ..Pályázatokat kéne nyerni pl uszodaépítésre az A-HÍD nak...Normális Veszprám aréna szintq kézicsarnok a PICK szegednek és esetleg egy NORMÁLIS STADION SZEGEDNEK amit mondjuk egy leendQ NB-s csapat használna..Csinálni KÉNr egy SPORTKONCEPCIÓT !!!!!
  Hogy kell-e Szegednek minöségi sport mert ha igen akkor bizony az qrva sok pénzbe kerül..Aztán a Városvezetésnek úgy cakk pakk magába kéne nézni Föleg a Fidess többségnek hogy hogyan is van az hogy Debrecenbe stadion épül Kedves vezetQ kap egy akadémiának egy 5000-s stadiont itt meg azért mert Mszp-s a polgármester nem jut semmi beruházás..Tisztelt BOHÁCS ÚR !!! és a Fidess többség köpjék szépen szembe magukat hogy nem lobbiztak...

  azon meg ne csodálkozzon senki hogy ha egy városban a közgyülés hasonlít inkább a egy kuplerájra akkor ez a vége....

  Mindenki sír minr egy fürdQsqva és közben volt már példa arra hogy a városvezetés hogyan hagyott magára siekrsportágata pl MEDIKÉMIA röpicsapata vagy az A-HÍD vizicsapata aki HódmezQvásárhelyen játszotta a "hazai" kupamccsét stb stb....

  Ne a Szeged 2011 - vezetQséget szidni mert Qk e legkisebb hunyók ebben a történtben ök sem hqlyék hogy csak ugy a semmibe kidobjanak egy valag pénzt..”
 • 7. Bcsabi75 2013. június 22. 10:34
  „3 xmanó: Ha nem tetszenek a kritikák, miért nem csinálsz egy olyan topicot, ahová csak jelszóval rendelkező kommentelők szólhatnak hozzá a cikkhez?

  Különben, nem olyan gáz Gyula. Felszállsz Rókusnál az interpicire és kb 2 óra után meg is érkezel Gyulára. Ha ennyire szíved csücske a csapat, ott a helyed az ilyen időszakokban is!”
 • 6. zoli100 2013. június 22. 09:19
  „Mekkora PARASZTVAKÍTÁS az hogy ingyen használhatják Gyulán a játékosok a létesítményt. Megint tönkretettek 2 klubbot (Dorozsma és Szeged).Akkor inkább engedjék át a jogot a Tisza Volánnak,de ne Gyulán játszon már egy szegedi(?) csapat.Nem hiszem el hogy nincs 20 NB III-as szintet megütő fiatal a városban aki egy csapatban tudna futballozni.
  Talán Adem Kapicot és társait kellene már focipálya környékéről is elzavarni”
 • 5. theseus 2013. június 22. 09:13
  „"a második: megtiltanám bármely politikusnak, hogy a futball szót kimondja."
  Botka nem politikus? Ő is kimondta. És mi lenne a büntetés? Vicces egy fazon.”
 • 4. roxper 2013. június 22. 09:06
  „3.
  Nem vagy túl eredeti...”
 • 3. xmanó 2013. június 22. 08:20
  „Roxper!Húzzál vissza az örök második Puck Szegedhez,nem vagyunk rád a foci híreknél kiváncsiak....”
 • 2. picipest 2013. június 22. 07:47
  „Püspök úr! Köszönjük.....”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízilabda: öt Csongárd megyei a női Universiade-keretben

Szegedről három, Szentesről két pólós képviseli hazánkat a kazanyi főiskolás világjátékokon. Tovább olvasom