Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Szegeden is éledezik a golf

Keveset hallani manapság olyan – gyakorta még mindig elitnek számító – sportokról, mint a golf. Családias hangulatú sajtótájékoztatón beszélt a szegedi sportág helyzetéről és lehetőségeiről Bohács Zsolt, Gerecz Elemér, Körtvélyessy Péter illetve Olajos Csaba.
– Egy négy versenyből álló nemzetközinek számító bajnokságot hoztunk létre a golf szerelmeseinek az amatőröktől kezdve az erős középmezőnynek – kezdte a beszélgetést Bohács Zsolt egykori világbajnok kenus, aki már új sportágában is világbajnoknak mondhatja magát, egyelőre amatőr kategóriában. – A négy verseny összesítse után hirdetünk eredményt. Az előzetes felmérés szerint, ha mindenki eljön olyan 28-30-an leszünk, ami a jelenlegi 6 szakaszos pályán teltházat jelent. Szerbia és Románia is képviselni fogja magát, így tényleg elmondható, hogy egy nemzetközi versenyt sikerült létrehozni Szegeden – folytatta a kiváló sportoló, majd hozzátette, a szegedi pályán nehezebbé is váltak a körülmények, a profik is néha bajba kerülnek.

Gerecz Elemér az elsők között volt, akik elkezdték a golfot Csongrád megyében. A szakember elmondta, jól választottak a szervezők időpontot a versenynek, hiszen az Amatőr Nyílt Bajnokság előtt, illetve után lesz két-két forduló.
– Skóciában láttam hasonló pályát, és a szegedi országos viszonylatban is vetekszik a többivel. Rengeteget dolgozunk rajta, hogy kibővítsük 9 lyukúra, hiszen idegenforgalmi szempontból is jót tenne a városnak, mert egy ekkora – és ilyen minőségű pálya – már nagy vonzerővel bír, nagy rangja van, így akár 50 versenyző is játszhatna egyszerre – tette hozzá Gerecz Elemér.

Bohács Zsolt már nem csak kenuban világbajnok. Fotó: Segesvári Csaba
Bohács Zsolt már nem csak kenuban világbajnok.
Fotó: Segesvári Csaba

Körtvélyessy Péter, a LEN-kupát nyert Szeged Beton vízilabdacsapatának tulajdonosa is megmérettetik a viadalon. Mint elmondta, egy éve kezdte újra a játékot felesége nyomán, nyár végén rakta le a pályaalkalmasságit, így már nagypályán is játszat. – Ez tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy ismered az ütéseket, az etikettet, a megfelelő viselkedést a pályán. Hogy valaki ténylegesen élvezni tudja a játékot, ahhoz legalább egy-másfél évnek el kell telnie. Ennek ellenére rendkívül népszerű, hiszen felmérések szerint a világon 65 millióan játsszák. (Körülbelül ennyien futballoznak a világon).

Olajos Csaba, a verseny névadó szponzorának, a Geo Smart megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cég igazgatója is elindul a versenyen, hiszen neki is van pár pályán eltöltött éve. – Életem célja, hogy legyőzzem Bohács Zsoltot – vallotta be mosolyogva a Olajos Csaba.

A közhiedelmekkel ellentétben a golf (már) nem az elit sportja, nem megfizethetetlen. Mint arra Bohács Zsolt és Gerecz Elemér is kitért, Szegeden a tenisszel egy szintben van a sportág, és bár első látásra a tagsági díj magas, az szinte korlátlan lehetőséget biztosít. Az első siker után az embert rabul ejti a labdajáték, de a kezdéshez is elég egy fél szett, ami húsz-harmincezerből összeállítható. Hozzátették, egy teljes szett is a duplájából megvan, ami már minden körülmények között használható, és nem kell havonta lecserélni, hanem 2-3 évig is elég egy játékosnak.

Arra a kérdésre, hogy ha sportágálasztás előtt állna, kenut vagy a golfot választaná Bohács Zsolt elmondta, ennek a sportágnak nincs nagy hagyománya Magyarországon, így régebben lehetetlen lett volna elérni sikereket. Ennek ellenére nagyon megszerette a golfot.

A vasárnap (június 7-én) induló 4 állomásos versenysorozat eredményeiről a delmagyar.hu elsőként az országban – és a sportágban- élőben számol be. A bajnokság Szeged Tour néven indul, bár minden versenynek külön szponzora lesz.

Olvasóink írták

  • 2. print 2009. június 05. 22:43
    „A magyar golf szövetség az elmúlt hétvégére nyilt napot hirdetett, aminek lényege, hogy bárki a hozzá legközelebbi pályán megismerkedhessen ezzel az igazán szép sportággal, ráadásul ingyenesen, oktató segítségével. Szép és méltánylandó célkitűzés egy sportág népszerűsítéséhez. A jelentkezéshez előzetes internetes regisztrációt kértek. Nosza itt az alkalom, gondoltuk a párommal és egy kellemesen eltöltött óra reményében a szombat délutáni időszakra regisztráltunk, tettük ezt még csütörtökön. A helyszín az Alföld Golf Klub szegedi pályája lett volna. Azért lett volna, mert az indulás előtt egy órával kaptunk egy sms-t, hogy nem tudnak oktatót biztosítani. Semmi egyéb, elnézést, vagy valami hivatkozás egy szervezési okra vagy valamire. Hát ha nem akkor nem, gondoltuk és maradtunk otthon. Nem tudom hányan járhattak így, gyanítom nem lehettünk egyedül.

    Kedves golfos sportvezetők! Ez nem a legjobb módja egy sportág népszerűsítésének, minket már biztosan nem sorolhatnak a támogatók közé. És néhány barátunknak, ismerősünknek is elmondtuk mindezt. Eddigi életemben a sport mindíg meghatározó szereppel bírt, most egy aprócska csalódás nem fogja tönkretenni az eddig kialakúlt képet, legfeljebb az Önök sportága nem fog a kedvenceim közé tartozni. Ennyit erről.”
  • 1. flexsnake 2009. június 05. 19:29
    „Éledezik? Évek óta játszunk street golfot az utcákon. CSak egy labda kell hozzá és egy ütő. De a kirakatokat nem szereti :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janicsnak és Vajdának csak a hátát nézték

Kajak-kenu - Janics Natasa és Vajda Attila is vízre szállt a szegedi világkupa első napján, riválisaik csak a hátukat nézték. Tovább olvasom