Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Szegedi búcsú – Szeviép győzelemmel

Elbúcsúzott a Szeviép-Szeged női kosárlabda-csapata az Európa Kupától, miután a legjobb 32 között összesítésben öt ponttal alulmaradt a szlovákiai Rózsaheggyel szemben. Sovány vigasz: a találkozónak akadt olyan szakasza, amikor továbbjutásra állt a Szeged.

Azonban a hazai tizenegy pontos vereséget nem lehetett ellensúlyozni a tegnapi helyenként nagyszerű, ám néha felejthető játékkal, és így a 70–64-es szegedi győzelem tisztes búcsút ért – azaz csupán gyógyírt jelentett a kiesésre.


A mérkőzés jegyzőkönyve

MKB Ruzomberok–Szeviép-Szeged 64–70 (15–26, 21–16, 10–10, 18–18)
Európa Kupa-mérkőzés, visszavágó a legjobb 16 közé jutásért. Rózsahegy, 2000 néző. V: Holzner (osztrák), Vovk (horvát).
Ruzomberok: WILSON 18/3, Krumberga 8, Kupcikova 7/3, Podesvova 7/3, PALUSNA 21. Cserék: Lukacovicova, Chabadova 3. Edző: Stanislav Ondruska.
Szeged: Török 8/6, Vrancseva 3/3, Kovács 2, Tomova 6, Kajdacsi 9. Cserék: FÜRÉSZ 14, Szlimák 7/3, RUSSAI 21/9. Edző: Fodor Péter.
Az eredmény alakulása: 5. p.: 8-11. 15. p.: 20-34 . 23. p.: 44-42. 35. p.: 53-60.
Továbbjutott: a Ruzomberok 140-135-ös összesítéssel.


Közhely, de igaz: a női szeszély minden valósnak tűnő elképzelést képes felülírni. Az élet minden területén – így a kosárlabdában is. Arra ugyanis miként lehetett józan ésszel gondolni, hogy a csapnivaló játékkal összekötött múlt csütörtöki, tizenegy pontos, 76–65-ös vereséget követően a tegnap esti visszavágó 15. percében, 2000 tomboló szlovák szurkoló elképedésére 34–20-ra a Szeged húz el. Fürészék nagyszerűen védekeztek, a triplákat elképesztő hatékonysággal szórták (az első félidőben nyolcszor találtak be), és a lelkesedésre sem lehetett panasz.

Az 560 méter magasan fekvő alacsony-tátrai – ezúttal szinte teljesen hómentes – központ lelkes rajongótábora és csapata egyetlen tényezőnek köszönhette, hogy a félidőben már „csak" 42–36-ra vezetett a Szeviép. A lepattanózásnak. Már Szegeden is feltűnő volt a palánk alatt Palusna és Podesvova dominanciája, és sajnos ebben semmi sem változott az elmúlt hét óta. A szünetben 23–11-re állt a hazaiak javára ez a mutató, és akik jártasak e sportágban, azok pontosan tudják, hogy ennek tükrében a hatpontos vendégvezetés kisebbfajta csodának számított. Kérdés csak az volt, hogy a folytatásban a Szeged javul végre e téren, avagy a hazaiak a mezőnyben is felnőnek centereikhez.

Kovács csak erőlködött Rózsahegyen.
Fotó: Frank Yvette

Hamar eldőlt: utóbbi történik. Minősíthetetlen első három perc után (Török és Vrancseva öt labdát adott el, és a hazaiak öt támadó lepattanót szedtek vissza ennyi idő alatt!), pillanatok alatt fordított a Rózsahegy (44–42), és ezzel gyakorlatilag el is döntötte a továbbjutást. Hogy ilyen fontos szituációban miként maradhatott az öltözőben Fodor Péter együttese, az érdekes kérdés, de ezt már kiesőként elemezhetik hazafelé a szegediek.

Ami dicsérhető – igaz, a búcsúzó rendre ezzel vigasztalja magát –: a tartás megmaradt, a folytatásra a szezonban legjobbját nyújtó Russai és Fürész vezérletével ismét átvette a vezetést a Szeviép. A kizárás, az a fránya lepattanó – no meg a horvát Vovk játékvezető – ismét könnyű kosarakat jelentett a Rózsahegynek. A hajrára, az utolsó öt percre ötpontos szegedi vezetéssel (55–60) fordultak az együttesek, de a látottak alapján csupán a győztes és nem a továbbjutó kiléte lehetett a kérdés. Igaz, két perccel a befejezés előtt nyolcpontos előnyre támadhatott a Szeged, ám a már dicsért Russai triplája ezúttal célt tévesztett, így ezúttal a vesztes örülhetett: a 70–64-es Szeviép-győzelem Ruzomberok továbbjutást ért.

A végére pedig egy újabb közhely: ez a hajó nem most, hanem egy héttel ezelőtt Szegeden úszott el.

Fodor Péter: – A győzelmet komoly fegyverténynek tartom, de bosszantó, hogy így teljesen nyilvánvalóvá vált: otthon buktuk el a továbbjutást.

Minden kicsit más

Negyed órával a kezdés előtt jegyüzérek kínálták a belépőt a bejáratnál, a csarnokban telt ház, egyenruhás szurkolósereg fogadta a látogatót. A sajtópáholyban helyet alig találtunk, majd a sajtószobában kezünkbe nyomták a mérkőzésre készített műsorfüzetet. A meccsen minden hazai kosarat hatalmas ováció fogadott, miközben a drukkolás másodpercre sem szünetelt. Mifelénk, Szegeden, kicsit más hangulat veszi körül ezt a sportágat… Az érthető irigykedés mellé azért valamit gyorsan tegyünk hozzá – igaz, ettől még jobban irigykedhet a vendég. A Ruzomberok 11-szeres szlovák bajnok, kétszeres Euroliga-győztes csapat. És így már azért enyhén szólva is érthető a népszerűség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deák: Jó az Öreg a háznál

A Planet Leasing Dombóvár az idei férfi kosárlabda-bajnokság üde színfoltja. A Tolna megyeiek a… Tovább olvasom