Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Szegedi világkupa - 500 méteres döntők, online

Kajak-kenu - A szegedi kajak-kenu világkupa zárónapjának délutánján az 500 méteres döntőket rendezték. Janics és Vajda mindent vitt.
A szegedi kajak-kenu világkupát a Démász Szeged Vízisport Egyesület klubigazgatója, Petrovics Kálmán értékelte: - A klasszisok nagyszerűen teljesítettek, minden elismerésem Janicsé, Vajdáé és persze az edzőiké. Mindig a nagy versenyekre időzítik a csúcsformájukat. A fiatalok is jól teljesítettek: egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szállítottak a klubnak. Nincs hiányérzetem, maximálisan teljesítettünk - nyilatkozta elégedetten Petrovics Kálmán. 

Storcz Botond a magyar válogatott kapitánya így foglalta össze tapasztalatait: - Fantasztikusan alakult a hétvége, túlszárnyalta az előzetes várakozásainkat. Egytől egyig büszke vagyok valamennyi egységünkre, de már a válogatóra és az EB-re kell gondolnunk. Teszt időszak következik, amikor variálhatjuk az egységeket - fogalmazott a kapitány.

15.36 óra, női K2 500 méter: Kovács Katalin a második, Janics Natasa a negyedik aranyáért hajt. Féltávnál másfél hajóval vezetnek, élmény a mozgásuk. Nincs ellenfelük, együtt örömködhetnek a szurkolókkal. Csodálatos. Ez a vége.

Kéz a kézben, két aranyérem. Fotó: Karnok Csaba
Kéz a kézben, két aranyérem. Fotó: Karnok Csaba

- Nagyobb csatára számítottunk a svédekkel és a németekkel, de nagyon sima győzelem volt. Roppant örülök a négy aranynak, most nyugodtan kell készülnünk a két hét múlva esedékes válogatókra - fogalmazott negyedik aranyérme után Janics Natasa.

- Jó érzés volt ennyi ember előtt versenyezni. Megbeszéltük, hogy maximális pályát megyünk, a végén mégis meghagytuk magunknak azt az örömöt, hogy becsorogjunk. A közönség fantasztikus volt, a célnál mintha maximálisra tekernék fel a hangerőt - mondta Kovács Katalin.

15.30 óra, C2 500 méter: két magyar egység is a döntőben, a Sáfrán-testvérek a dobogóra is esélyesek. Mégsem ők lapátolnak jobban, hanem Széles Gábor és Varga Dávid - a dobogó harmadik fokára repesztenek. A románok nyernek, Sáfránék a vert mezőnyben (7.).

15.24 óra, K2 500 méter: Kammerernek és Kucserának eddig nem sok minden sikerült ezen a világkupán. Kucsera K1 1000 méteren csak a B döntőben volt érdekelt, igaz azt legalább megnyerte. A Kammerer nevével fémjelzett négyes hajónak csak a bronzérem jutott a leghosszabb távon, a németek és a másik magyar csapathajó is megelőzte őket. Most azonban nem volt pardon, remekül mentek és megérdemelten nyertek.

15.12 óra, női K1 500 méter: Kozák Danuta olyan kajakos nagyasszonyok árnyékából próbál kibújni, mint Katrin Wagner és Josefa Idem. A magyar lány az utolsó 100 méterig a második helyen haladt, de a végére bekötött és lecsúszott a dobogóról. A két olimpiai bajnokot, így egy másik reménység, a Dél-Afrikai Hartley lepte meg, az ő nyakába akasztják az aranyérmet. 

15.06 óra, C1 500 méter: következik a Kolonics György emlékfutam a szegedi Vajda Attilával az ötös pályán. Olimpiai bajnokunk kihajtotta magát tegnap 1000 méteren, de most is nyerni akar. A legendáért, magáért, az ő közönségéért. Ördögi futam volt, közel sem sétagalopp. A melette lapátoló Menkovot és Mironcicot féken tudta tartani, de a surranópályán a német Lück iszonyatos tempóban jött fel. Célfotó döntött a két kenus között - a mi fiúnk javára. Attila a legenda nyomában.

- Az volt a célom, hogy a Kolonics emlék kupa Szegeden maradjon. Úgy tervezem, hogy a kupát visszaadom a szülőknek, hogy hozzák el jövőre is. Nehéz futam volt, erős oldalszéllel, de sikerült megoldanom a pályát. Még nem értem fel karrierem csúcsára, de jó úton járok - fogalmazott a döntő után Vajda Attila. 

15 óra, K1 500 méter: a világkupa egyik legerősebb mezőnye a kajakosok 500-as szóló száma. Az olimpiai bajnoki címvédő ausztrál Ken Wallace mégcsak a dobogóra sem jutott fel. A legjobban a svéd Gustavsson sprintelt - ő nyerte a hosszabb távot is -, a német Rauhe és van Koeverden fért még fel a dobogóra.

A magyar versenyzők öt első, egy második és két harmadik helyet gyűjtöttek a szegedi MOL kajak-kenu világkupa-verseny vasárnap délelőtti, 200 m-es döntői során.

11.05 óra, K4 200 méter: az utolsó sprintdöntő. Fiatal csapathajónk - Hegyi, Tóth, Vad, Patyi - nincs versenyben a dobogóért, a svédek biztosan nyernek. A mieink a hatodikok.

11 óra, C4 200 méter: 4 hajó csak a döntőben, a Foltán vezette magyar egység nem ér oda a rajtra. Nélkülük is dominálunk: a szegedi Horváth Gáborral megerősített hajó a délelőtt legbiztosabb győzelmét aratja, egy hajóval verik a mezőnyt.

- Tényleg sima volt, de nem volt teljes a mezőny. A csapatmunkánk kitűnő összhangban volt, remek érzés Szegeden nyerni - árulta el fülig érő szájjal Horváth Gábor. 

Kenu négyes aranyérem, szegedi aranyfiúkkal. Fotó: Karnok Csaba
Kenu négyes aranyérem, szegedi aranyfiúkkal.
Fotó: Karnok Csaba

10.55 óra, K4 200 méter: megint két magyar hajó a fináléban. Az exszegedi Dobos Andrást is a soraiban tudó egység hatalmas hajrát vág ki a végén, nem is lehet tőlük elvenni az első helyet. A másik négyesünk is jól sivított, a harmadik helyen ért fel a dobogóra. Itt 3 szegedi örülhet az éremnek: Varga Norbert, Bodor Attila és Kugler Attila. 

10.35 óra, női K2 200 méter: és akkor jönnek Natasáék. Janicsnak ez lehet a harmadik, Kovács Katalinnak az első aranyérme a világkupán. Papíron nem lehet legyőzni őket. Feszült várakozás, az eddig nyüzsgő lelátó elhalkul. Aztán a start után már dübörög. Akárcsak Peking olimpiai bajnokai. Úgy szelik a vizet, mintha szárnyashajók lennének, nem is lehet őket befogni. De szépen csillog majd az aranyérem a nyakukba! Vad Ninettáékról se feledkezzünk meg, kilencedikként zártak.

Janics harmadik, Kovács Katalin első győzelme a világkupán. Fotó: Karnok Csaba
Janics harmadik, Kovács Katalin első győzelme a világkupán.
Fotó: Karnok Csaba

- Nagyon örülök a győzelemnek, gyorsak voltunk, pedig nem mentünk tökéletes pályát. Kevesebbett gyakoroltunk 200 méterre, sok apró hibánk volt még - mondta Kovács Katalin.

10.30 óra, C2 200 méter: két magyar egység, Volein Viktorék és Balázs Péterék a futamban. Utóbbi az ukránokkal vív óriási versenyt, ezúttal is a célfotó dönt - most nem a javunkra. Balázs Péter és Lakatos Zsolt ezüstéremnek örülhet. Sarudiéknak a hatodik hely jutott.

10.25 óra, K2 200 méter: A Molnár, Kadler duóért szoríthatunk. A nap eddigi legszoroszabb finisét láttuk. 4-5 egység - köztük a mi fiaink - harcolt a dobogóért. Kadlerék végig bírták erővel és a legjobban rúgták be a hajójukat, így a legfényesebb medáliát akasztják majd a nyakukba.

Az első három szám ceremóniája zajlik, Janics Natasát éppen most szólítják a dobogó csúcsára, nincs sok ideje ünnepleni, mindjárt vízre száll Kovács Katalinnal. - Négy aranyérmet ígértem, ahhoz tartom magam, hogy meg is lesz. A páros Katival roppant fontos számomra, kicsit örülök, aztán megyek is húzni - sóhajtott nagyot olimpiai bajnokunk, aki folyamatosan mozgott, melegített, hogy ne hűljenek ki az izmai. 

10.05 óra, női K1 200 méter: megvan a nap első magyar aranyérme! Ki más is szerezhette volna, mint Janics Natasa. A szegediek olimpiai bajnoka fantasztikusan hasított, nem forgott veszélyben a győzelme. Vad Ninetta is letette névjegyét a felnőttek között: a hatodik helyért nem érheti szemrehányás.

10 óra, C1 200 méter: Az ukrán Cheban igazolta klasszisát, remekül tepert, de a brazil Nivalter még nála is jobbnak bizonyult. Kellemes meglepetésként a 9-es surranópályán hajtó Bozsik Attila bronzérmet szerzett. Foltán Lászlót is dícséret illeti: a hatodik helyen végzett.

9.55 óra, K1 200 méter: a német Jonas Emsé a nap első aranyérme. Sprintszámhoz illően szoros volt a befutó, de a szám magyar indulói, Gyertyános Gergely és Dombi Rudolf nem tudott beleszólni a dobogós helyezésekbe. Előbbi a hatodik, utóbbi a hetedik lett. 

Korábban:

Az 500 méteres középfutamok nyitó számában két magyar egységnek is szurkolhattunk, akikre rá is fért a biztatás, hiszen a továbbjutási rendszer szerint, minden 9-es futamból csak két-két fő és egy jobbik harmadik juthatott tovább a fináléba. Ez végül is Molnár Péternek sikerült, Benkő Zoltánnal pedig a B döntőben találkozhatunk. „Nagyon éreztem még, hogy korán reggel van, de most úgy érzem délután el tudom kapni majd Gustavssont" – mondta Molnár.

Olvasóink írták

 • 2. Byron67 2009. június 07. 20:48
  „Üdv!
  A szegedi VK képei:
  http://www.panoramio.com/tags/Kajak-kenu+VK+Szeged+2009/

  Panorámaképek:
  http://www.360cities.net/image/mol-kayak-canoe-world-cup-2009-szeged-k2-200m-janics-kovacs-woman-gold-medal

  http://www.360cities.net/image/mol-kayak-canoe-world-cup-2009-szeged-ceremony-hungary-gold-medal

  http://www.360cities.net/image/mol-kayak-canoe-world-cup-2009-szeged-ceremony-podium

  http://www.360cities.net/image/mol-kayak-canoe-world-cup-2009-szeged-ceremony-hungary

  http://www.360cities.net/image/mol-kayak-canoe-world-cup-2009-szeged-ceremony

  http://www.360cities.net/image/mol-kayak-canoe-world-cup-2009-szeged”
 • 1. Vöröske 2009. június 07. 19:09
  „Gratulálok! Szép volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megverte a Makó FC a Fradit

Labdarúgás - Nagy valószínűséggel utoljára tette tiszteletét a Maros partján bajnoki mérkőzésen az… Tovább olvasom