Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Szeviép-Fenerbahce 66-70

Nem sokon múlt: az első negyedben gyengélkedő Szeviép-Szeged mindössze négy ponttal kapott ki a török Fenerbahcétól a női kosárlabda Euroligában.

Szeviép-Szeged-Fenerbahce (török) 66-70 (5-18, 22-22, 21-21, 18-9)
Női kosárlabda Euroliga, D csoport. Újszegedi sportcsarnok, 1200 néző. Vezette: Lamonica (olasz), Maricsics (szerb), Makhlin (orosz).
Szeviép-Szeged: Németh 3/3, Fürész 8, Horváth Zs. 3/3, ZSERZSERUNOVA 17/12, SIPAVICIUTE 21. Csere: Ciglar 8, Vincze 4, Laczi 2. Vezetőedző: Bencze Tamás.
Fenerbahce: Tuncluer 9, POWELL 16/9, TAYLOR 13/6, YILMAZ 13, Nevlin 6. Csere: Vardarli 2, Sutton-Brown 11. Vezetőedző: Haydar Kemal Ates.

Bencze Tamás, a Szeviép -Szeged vezetőedzője: – Az első negyedben mutatott rutintalan játékunk miatt veszítettünk, az elején túlzottan is tiszteltük neves ellenfelünket. A jövőre nézve biztató, hogy 14 pontos hátrányban sem adtuk fel a meccset, a végsőkig küzdöttünk, ám ez ma csak ennyire volt elég. Remélem, a következő hasonló találkozón már ki tudjuk használni az adódó lehetőséget.

Haydar Kemal Ates, a Fenerbahce vezetőedzője: – Tudtuk, hogy jó csapat a Szeged, ilyen nehéz összecsapásra számítottunk. Idegenben mindig nagy fegyvertény a győzelem, ezért is örülök különösen a sikernek. Együttesem számára nem lehet más a cél, mint továbbjutni a csoportból, a párharcok során pedig minél messzebb jutni a sorozatban.

Olena Zserzserunova, a Szeviép ukrán játékosa: – Első hazai mérkőzésünkön talán túlzottan is nyerni akartunk, a mutatott játékunk azonban nem volt elég a sikerhez. Érezhetően javulunk meccsről meccsre, egyre több tapasztalatot szerzünk a sorozatban, ezért bízom benne, nem várat már magára sokat az első sikerünk.

Nevriye Yilmaz, a Fenerbahce válogatott centere: – Fontos volt, hogy a két, egymás után vereséggel végződő meccsünket követően nyerni tudjunk Szegeden, és sikerült is elérnünk célunkat. Bár voltak hibáink, ki tudtuk azokat javítani, ennek köszönhetően pedig egy erős csapatot győztünk le.

Nem sokon múlt... Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

IV. negyed (66-70)

10. perc: semmi nem jön össze a törököknek, lépéshiba után megint a Szegedé a labda. Csak mennének be a helyzetek. Időkérés. 40 másodperc, mínusz négy pont 66-70. Ciglar betörése után a gyűrű gyomrából szédül ki a labda. Horváth triplája messze elmegy a palánk mellett. 5 másodperc van hátra. Ez a vége, kár érte. Nagyot küzdött a Szeviép. Jogos a vastaps.

9. perc: másfél perc van hátra, támad a Szeviép. Fürész hármasa kimarad. A törökök dobásig sem jutnak, az utolsó perc kezdődik.

8. perc: Fürész nem hagyják élni, de csak szabálytalanágok árán állítják meg a szegedikedvencet - büntetői után 63-70. Sipaviciute pontjaival izgalmas lehet a vége 66-70.

7. perc: Zserzserunova dobja be egyik büntetőjét, mínusz kilencről nem tud elmozdulni a Szeged 61-70.

6. perc: úgy látszik, ez török sajátosság: Taylornak is csak az első megy be a büntetővonalról 56-69. Ciglar hatalmas labdájából Sipaviciute válaszol 58-69. Ciglar pontjaival megint tízen belül 60-69.

5. perc: tízen belül a Szeged, megint a litván 56-65.

4. perc: előbb Zserzserunova, majd Sipaviciute tartja a lelket a Szeviépben 54-65.

3. perc: Ciglar szerzi az ötvenedik szegedi pontot 50-65.

1. perc: Powell büntetői közül egy megy be 48-62.

III. negyed (48-61)

10. perc: Vincze Viktória játéka kellemes meglepetés, ezúttal betörésből szerez kosarat 48-60. Egy török büntető megy be, 48-61 a játékrész vége. Kár az első negyedért...

9. perc: baj van, átrohannak a Szegeden, Bencze Tamás időt kér 44-57. Sipaviciute közelről, Powell távolról 46-60.

8.perc: Powell büntetőjére Ciglar felel 44-53.

7. perc: Fürész dob kosarat, majd sérül meg egy ütközésnél. Emő a jobb vállát fájlalva jön le a pályáról 42-52.

6. perc: ezek a Fener percei, 40-49.

5. perc: Horváth is megszerzi első pontjait, ő is triplával nyit 40-45.

3. perc: már csak mínusz hat - megint Sipaviciute volt eredményes 37-43.

2. perc: előbb, Yilmaz, majd ismét a szegediek ukrán kedvence, ismét a hárompontos vonalon túlról 33-42. Sőt, indulás után Sipaviciute láthatáron belül hozza a Szeviépet 35-42. Időt is kér a Fener...

1. perc: Zserzserunova megint hármassal kezd - egy tripla, egy negyed 30-40.

II. negyed (27-40)

10. perc: sajnos sok közeli kísérlet kimarad, nem akar csökkenni a különbség, marad a mínusz 13 pont 27-40.

9. perc: szőkék párcarca: előbb Taylor, majd Sipaviciute 27-38.

atj
Nagy harc dúl a pályán.
Fotó: Schmidt Andrea


8. perc: Powell kosarára Németh felel egy hármassal. Újabb köszönet a gyűrűnek 25-34.

7. perc: végre a gűrű is feleszmél: Zserzserunova dobása nagy nehezen beszédül 22-30.

6. perc: kezd belejönni a közönség is, zúg a "Hajrá, Szeged!" Taylort ez nem zavarja 20-28.

5. perc: ha egy üzlet beindul: Zserzserunova második tripláját szerzi 18-26. Megy ez: Ciglar is eredményes, időt kér a Fener 20-26.

4. perc: Sutton-Brown mezőnyből és a büntetővonalról is eredményes 15-26.

3. perc: Sipaviciute is megkezdi a pontgyártást, a litván légiós büntetőkből eremdényes. Meghozta a kedvet a csapattársaknak is, Fürész és Laczi ziccerből farag a különbségen 15-22.

1. perc: a védekezéssel továbbra sincs gond, Vincze talál be 7-18.

dfh
Donkó Orsolya, a Szeviép klubigazgatója Füzy Ákossal, a Pécs trénerével (jobbra) és Székely Norberttel, a Sopron mesterével (háttal) elemzett a meccs előtt.
Fotó: Schmidt Andrea


I. negyed (5-18)

10. perc: Fürész Emőke harcol meg egy labdáért, kosár a jutalma 5-15. Taylor triplája még belefér, a negyed vége aggasztó 5-18.
 
9. perc: a gyűrű nem viselkednek "hazaiként", minden szegedi kísérlet kipattan róla. Nevlin közben növeli a távolságot 3-15.

8. perc: Sipaviciute helyett Vincze a pályán.

7. perc: Ciglar jött be Horváth Zsuzsa helyett. A védekezéssel nincs gond, támadásban annál inkább 3-11.

6. perc: megint a török-amerikai eredményes, a Szeged közben még keresi játékát 3-9.

5. perc: Nevlin kosarával 3-7.

4. perc: csak megszületett! Zserzserunova dob be könyörtelenül egy triplát 3-5.

3. perc: három magas emberrel kezd a Szeviép, ám az első kosár még várat magára.

2. perc: Zserzserunova kísérlete kimarad, így Yilmaz szerzi a meccs első kosarait 0-3.

1. perc: a Szeviép hozza el a labdát a feldobásnál.

17.55: most zajlik a bemutatás. A Szeviép hófehérben játssza első Euroliga-meccsét.

17.40: mindkét csapat az utolsó mozdulatokat végzi a bemelegítésnél. Első ránézésre nyolc török szurkoló kísérte el a Fenert, a hazai drukkerek száma már most több mint félezer.

17.20: már melegít a Fenerbahce. A török együttes tagjai tíz perce érkeztek a pályára mozogni, míg a szegediek már korábban is felmérték a terepet, legtovább Ciglar hangolódott a pályán a meccsre.

yftj
Németh Bernadett (háttal) és Horváth Zsuzsa (jobbra) a Sopron mezében már legyőzte a Fenerbahcét.
Fotó: DM/DV


Korábban
Ma este 18 órakor elérkezik a várva várt pillanat: a Szeviép-Szeged végre az újszegedi sportcsarnokban is bemutatkozik az európai női kosárlabda legmagasabb szintjén, az Euroligában.

A török Fenerbahce elleni mérkőzés sporttörténelmi jelentőségű lesz a szegedi együttes szemszögéből, és gyanítható, a szurkolók számára is emlékezetes este lesz a mai.

– Nagyon sajnáltuk, hogy a Szpartak Moszkva nem az eredeti időpontban érkezett Szegedre, fantasztikus lett volna a címvédő ellen debütálni hazai pályán. Szerencsére a törökök elleni meccsen is remek hangulat várható a csarnokban, az előzetes regisztrációk alapján sokan lesznek ott a lelátókon – mondta érdeklődésünkre Domokos Mihály, a Szeviép ügyvezető igazgatója.

Ami pedig a Fenerbahcét illeti: – Remek ellenfél ellen készülünk, az eddigi eredmények alapján a törökök a Szpartak mögött az egyik meghatározó erő a csoportban. Nem lépünk pályára feltartott kézzel, és az eddigi tapasztalataink alapján azt gondolom, a hazai pálya hatalmas előnyünkre lehet, ám így is csak akkor lehet esélyünk, ha 3-4 játékosunk átlag felett teljesít, és a többiek is jól játszanak – mondta Domokos.

Haydar Kemal Ates vezetőedző (balra) a győztes taktikát magyarázza a Fenerbahce játékosainak. Fotó: Frank Yvette
Haydar Kemal Ates vezetőedző (balra) a győztes taktikát magyarázza
a Fenerbahce játékosainak. Fotó: Frank Yvette

Emlékezhetünk rá: a Szeviép első meccsén, a Tarbes otthonában 81–80-as hátrányban az utolsó másodpercekben egy egyértelmű hazai szabálytalanság után maradt néma a játékvezetők sípja, így talán a sors igazsága lenne, ha ma este egy kicsit lejtene a hazai pálya.

Csak a Pécs

Megszerezte első győzelmét a MiZo Pécs 2010 a női kosárlabda Euroligában, miután a negyedik fordulóban idegenben legyőzte a horvát Gospicot. A játéknapon érdekelt másik magyar együttes, az MKB-Euroleasing Sopron hazai pályán kapott ki a veretlen spanyol Rivas Ecopolistól. Eredmények, 4. forduló, B csoport: Gospic (horvát)–MiZo Pécs 2010 68–74. C csoport: MKB-Euroleasing Sopron–Rivas Ecopolis (spanyol) 63–70.

A Fenerbahce egyébként nem túl előnyös sorsolása miatt jelenleg csak ötödik a D csoportban: a törökök hiába verték meg hazai pályán a Gdyniát (75–67), a Brno otthonában (66–74), majd a Szpartak Moszkva ellen Isztambulban (74–88) vereséget szenvedtek.

– Minél hamarabb szeretnénk megszerezni az első Euroliga-győzelmünket, de az erőviszonyok ismeretében akkor sem leszünk letörve, ha magunkból mindent kihozva, jó meccset játszva végül szoros vereséget szenvedünk a Fenerbahce ellen – fogalmazott a tegnapi edzésen Bencze Tamás vezetőedző.

– Ez az eddigi meccseinken sikerült, így ha játékban tudunk javulni, hazai pályán megszoríthatjuk a csoport talán második legerősebb csapatát. Ehhez lassítani próbáljuk majd a törökök játékát, védekezésben pedig Taylor és Powell megállítása lesz a legfontosabb feladat – mondta.

A törökök is komolyan veszik az összecsapást, az újszegedi sportcsarnokban tartott tréningjükön például addig nem nyugodtak, míg meg nem nézték a mai mérkőzésen használt összes labdát.

A D csoport tegnapi eredményei: Szpartak Moszkva (orosz)–Tarbes (francia) 81–56, Brno (cseh)–Lotos Gdynia (lengyel) 83–72.

Olvasóink írták

  • 1. renci6 2009. november 20. 07:11
    „Jó meccs volt, gratula a lányoknak! Ha a pontatlanságokat kijavítjuk, meglehet a következő meccs! Így tovább!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ambrus bronzérmes az úszó ob-n

A Szegedi Úszó Egylet ifjú tehetsége, Ambrus Diána a felnőttek között is letette névjegyét: bronzérmet nyert a rövidpályás felnőtt ob-n. Tovább olvasom