Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szeviép-Szeged: védhetetlen tizenegyes?

Tizenegy pontos hátrányt kellene behoznia ma délután 5 órától a Szeviép-Szeged női csapatának ahhoz, hogy a szlovákiai Rózsahegy otthonában a legjobb 16 közé kerüljön az Európa Kupában.
A múlt heti hazai vereséget követően a feladat majdhogynem megoldhatatlannak tűnik, ráadásul szegény embert az ág is húzza: a tegnapi Magyar Kupa-sorsoláson a negyeddöntőben a Szeged a Pécset kapta ellenfélül.

Tizenegy pont. Ha ennyivel nyert volna csaknem egy hete a Szeged női csapata a Rózsahegy elleni Európa Kupa mérkőzés első felvonásán, akkor nagy reményekkel, reális továbbjutási eséllyel érkezhetett volna tegnap az Alacsony-Tátra központjába Fodor Péter együttese.

Csakhogy éppen ennyivel kapott ki… Így viszont csak a csodában, avagy mivel ez a sportban nemigen létezik, a rendkívüli teljesítményben, a csillagok kedvező állásában, a speciális felkészülésben, az ellenfél gyenge napjában, az elfogulatlan bíráskodásban, no meg a szerencsében bízhat a Szeviép. Persze mindez ráférne már végre egyszer ebben a szezonban a csapatra, mivel eddig úgy alakult az idény, mintha mindennap péntek 13-at írnának a Szeviép-naptárba. A két bolgár idegenlégióson kívül ugyanis valamennyi játékos komoly sérüléssel bajlódott, ráadásul a két kulcsember közül Kajdacsi Judit nyáron bokaműtéten esett át, Fürész Emőke pedig makacs talpsérülése miatt a mai napig sem százszázalékos.

Jöhet-e ennél rosszabb egy sportklub életében? Hát persze… Miközben a balul sikerült, már említett, 76–65-ös vereség is jókora pofonnak számított, az ennél is nagyobb balegyenes tegnap délelőtt érte a delegációt. Igaz, erről nem tehetett a társaság. Rózsahegy felé menet ugyanis Budapesten pihent meg a küldöttség, a szövetség székházánál, ahol 11-től sorsolták a Magyar Kupa negyeddöntőjét, amelyen a szegedi vezetők is asszisztáltak. Nos, Fortuna istenasszonyt leginkább pénzre éhes kurtizánként emlegették (nem éppen ebben a szóösszetételben…) Domokos Mihályék, mivel az első párban a magyar bajnokságban veretlenül vezető Pécs mellé a Szegedet sorsolták a vajkezű szövetségiek.

Fodor Péter vezetőedző győztes taktikát vezényelhet Rózyahegyen.
Fotó: Frank Yvette

Útban a szlovákok „Rózsás hegye" felé a nem túl rózsás hangulaton jelentősen javított a kisebb házi ünnepség, amelyet a csapat technikai vezetője, Laluska Pál unokájának, Varga Benedeknek megszületése apropóján rögtönzött a társaság. Az esti edzés előtt megpillantva a korábban szebb napokat – sok-sok nézőt, két Euroliga-győzelmet, évtizedes hazai veretlenséget – megérő csarnokot, a három évvel ezelőtti emlékek még jobb kedvre derítették a csapatot. Akkor ugyanis Kajdacsi Judit, Török Szilvi, Russai Petra és a másodedző Donkó Orsolya – még játékosként – részese volt a Szeviép legnagyobb nemzetközi sikerének, az Európa Kupa-negyeddöntőbe jutásnak. Abban a sorozatban a legjobb 16 között éppen a Rózsahegyet búcsúztatták Kajdacsiék.

Ezúttal viszont az emlékek nem sokat érnek. Csak a múlt hetinél sokkal jobb védekezéssel, gyorsabb, erőszakosabb és taktikusabb játékkal lehet esély a győzelemre. És akkor még nem is beszéltünk a továbbjutásról, mert a hőn áhított 12 pontos különbséghez az előzőek mellett az írásunk elején említett tényezők – szerencse, bírók, ellenfél… – is szükségesek.

Mindezek után miben bízhatnak Tomováék? Az eddigiek alapján Fortunában semmiképpen sem. Leginkább önmagukban. És akkor talán a szerencse asszonya is végre melléjük szegődik.

Rózsahegyi hervadás

Tíz évvel ezelőtt Európa kosárlabdatábora Ruzomberokot ünnepelte. A női csapat akkor szerezte meg első Euroliga-győzelmét, majd akkoriban pazarnak számító sportcsarnokot építtetett, és hazai rendezés mellett ismét Európa legjobbjának bizonyult. Abban a csapatban remekelt Zirkova (ma Brno), Kovacova (ma Kassa), további számos, azóta már visszavonult klasszis, az aranykovács pedig az a Natalia Hejkova volt, aki tavaly a Szpartak Moszkvát emelte Európa trónjára. Aztán tönkrement a helyi főszponzor papírgyár, megsértődött a megszállott kosárlabda-imádó milliárdos, és így már a helyi önkormányzatnak sem tetszett annyira a kosárlabdasztori. Mára ott tartunk: a Ruzomberok a második számú szlovák csapat, és Európában a Szeviép sem örül, ha alulmarad vele szemben a kontinentális kupában. Mondhatnánk: sic transit gloria mundi. Azonban én másként látom. Le a kalappal a rózsahegyiek előtt. A csúcs után tisztességgel tűrik a lejtmenetet is, nem adják fel, küzdenek tovább, igaz, nem a régi feltételek mellett. Arról nem is beszélve: sokan most is irigyelnék a helyi lehetőségeket. Például a Szeviép-Szeged…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjugratás: Aranyági aranyak

A Hódmezővásárhelyi Aranyági Ménes díjugratói az év első versenyén, Kecskeméten több első hellyel és… Tovább olvasom