Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Sztárklubokat köt össze tehetségekkel: a szegedi Militár Iván utánpótlás szakmai igazgató lett Amerikában

Már most mozgalmas nyár van Militár Iván mögött. Az Egyesült Államokban élő szegedi futballista megszerezte kisdoktoriját, eljegyezte barátnőjét, és kinevezték a Beach FC labdarúgócsapat utánpótlás szakmai igazgatójának. 2016 óta nem járt Magyarországon, de egy imponáló feladat hazacsábítaná.
– Messze van még a nyár vége, de már rengeteg gyönyörű esemény történt velem – kezdett bele a mesélésbe lapunk érdeklődésére Militár Iván, az egyesült államokbeli Beach FC újonnan kinevezett utánpótlás szakmai igazgatója. – Megszereztem a harmadik diplomám, most a kisdoktorit a felsőoktatás-szervezés szakon, amire nagyon büszke vagyok. Kineveztek a Beach FC utánpótlás szakmai igazgatójának, a legkomolyabb szintre vágyó nyolc csapatot felügyelem.

A 26 éves Militár számára nem idegen az utánpótláscsapatok világa: mielőtt szakmai igazgató lett, az U23-as együttes trénereként dolgozott az egyetemi tanulmányai mellett. A szegedi születésű fiatalembernek fontos feladatai és komoly céljai vannak Virginia Beachen.
A szegedi Militár Iván rendszeresen sok néző előtt játszhat az Egyesült Államokban. Fotó: Lionsbridge FC
A szegedi Militár Iván rendszeresen sok néző előtt játszhat az Egyesült Államokban. Fotó: Lionsbridge FC
– Az utánpótlás szakmai igazgató pozícióban összekötő kapocs lettem az egyetemi bajnokság csapatai és az akadémiák, illetve az ide vágyó labdarúgók között. Egy nyolcezer játékost magába tömörítő klubnál azokért felelek, akik a legkomolyabb célokért küzdenek, vagyis profi karriert akarnak befutni. Szeretném, ha elérnénk, hogy az U16-ba már úgy érkezzenek a srácok, hogy tudják, hogyan képesek nyerni. A fiatalabbaknál viszont még a technikai képzést helyezzük előtérbe. Most például van egy játékosom, akit már három éve segítek, felkeltette a DC United, a Philadelphia és a Seattle Sounders figyelmét is, így valószínűleg elmehet próbajátékra ezekhez a csapatokhoz – jegyezte meg büszkén Militár.

Fél évet készült igazgatói kinevezésére, óriási felelősséggel ruházták fel, így a saját pályafutása háttérbe szorult, de edzői teendői miatt sem kell felhagynia a labdarúgással, csak már alacsonyabb szinten űzi.

– Ez egy furcsa ország, de nekem pozitív. Nem kellett azért abbahagynom a focizást, mert az edzőségre koncentrálok. A harmadik legerősebb bajnokságban játszik a csapatom, a Lionsbridge FC. Sokat elmond, hogy az egyik legidősebb labdarúgónak számítok a pontvadászatban, rengeteg korosztályos válogatott játékos szerepel itt, valamint akik az egyetemi bajnokságból érkeztek. A meccseinkre 1300- 2500 néző jár ki rendszeresen, szerencsére a város vezetése is teljesen mögénk állt – árulta el.
Az eljegyzés komoly lépés afelé, hogy letelepedjen a tengerentúlon.
Az eljegyzés komoly lépés afelé, hogy letelepedjen a tengerentúlon.
Militár 2011 augusztusa óta él az USA-ban, legutóbb 2016-ban látogatott haza. Joggal merülhet fel, hogy eljegyzése, munkája és céljai mire késztetik, hol képzeli el az életét.

– Az eljegyzésem komoly lépés afelé, hogy letelepedjek a tengerentúlon, mert most már két embert kell meggyőznöm, hogy hazamenjek. Ugyanakkor imádom a szülővárosom, Szegedet és Magyarországot, ha kapnék egy olyan feladatot otthonról, ami előrelépés lenne, biztosan erősen elgondolkodnék rajta – tette hozzá Militár Iván, aki egykori kapustársával, Sean Stowe-val létrehozott egy sportos vállalkozást Virginia államban, amelyben a bajnokságon kívüli időkben készítenek edzésprogramokat fiataloknak.

– Úgy kezeljük az egész képzést, mintha egy profi klub lennénk, vagyis vezetőedzőként további hét-nyolc tréner munkáját felügyelem, hogy az egyéni képzés minél jobb legyen – zárta mondandóját.

A New Era Soccer Institute már harmadik éve szervez egy klubsemleges elitprogramot is, amelybe U11-től U19-ig a nyolcvan legjobb kerülhet be. A tábor sikeres, idén már több mint háromszázan vettek részt rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érmek két helyről: Debrecenben és Lasseében járt a SZISE

Debrecenben rendezték a XI. Letizia-kupa GP-, ob-kvalifikációs és Liga-kupa-fordulót, ahol a Szegedi… Tovább olvasom