Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Tégla Ferenc 65 évesen is versenyez

Budapest, Szegvár - A szegvári származású diszkoszvető, Tégla Ferenc (65) három olimpián indult, mindig döntőbe jutott, legjobb helyezése a 7. volt. Még ma is versenyez, edzősködik, a londoni olimpián pedig 5 aranyérmet vár a magyar küldöttségtől.
– Szomorú vagyok, mert a tavalyi, New Yorkban rendezett rendőr- és tűzoltó-világbajnokságon diszkosz- és kalapácsvetésben aranyat, súlylökésben csak ezüstérmet nyertem – mondta a 65 éves Tégla Ferenc nyugalmazott tűzoltó- ezredes huncut félmosollyal a szája szegletében –, ugyanis mindhárom unokámnak aranyat ígértem.

A szegvári sportembert nem kell bemutatni: 7 bajnoki címet nyert diszkoszvetésben, 67,38 méteres dobása 17 évig, 1977-től 1994-ig volt országos rekord, három olimpián (Mexikóváros, München, Montreal) képviselhette hazáját, legjobb döntőbeli helyezése a 7. volt. Az atlétikai válogatottban 21 évig – utoljára 41 esztendősen! –, összesen 51 alkalommal szerepelt, és 10 évig volt csapatkapitány.

A klasszikus mozdulat: Tégla Ferenc manapság is gyakorolja a diszkoszvetést. Fotó: DM/DV
A klasszikus mozdulat: Tégla Ferenc manapság is gyakorolja a diszkoszvetést.

– Azt hiszem, meg volt írva, hogy atléta és diszkoszvető legyek – mondta Tégla –, a szintén olimpikon Szécsényi József falumbeli, és a kertünk mögötti pályán gyakorolt, tréningezett. Az otthoni elfoglaltságaimat, kötelezettségeimet félbehagyva sokszor „leloptam" magam hozzá, segítettem visszavinni az eldobott diszkoszt. Azt sem felejtem el soha, hogy a Szegváron lévő egyetlen televízión láthattam a római olimpiai szereplését. Nem bántam meg a döntésemet, szép éveket töltöttem el a sportágban, amelytől nem szakadtam el, van tanítványom, a tehetséges Seres András, már nyert junior országos, valamint téli dobóbajnokságot, a felnőttek között pedig bronzérmes volt ob-n.

Az edzősködés, a versenyzés, a gödöllői és a szegvári kiskert mellett arra is jut ideje, hogy figyelemmel kísérje a sportvilág eseményeit. A londoni olimpiát nagyon várja:

– Három, de inkább öt aranyérmet várok sportolóinktól az ötkarikás játékokon – latolgatta az esélyeket az egykori klasszis –, és ebből kivehetik részüket a dobóatléták, a diszkoszos Kővágó Zoltán és a kalapácsvető, friss Európa-bajnok Pars Krisztián. A férfi vízilabdások is nyerhetnek, a birkózók meglepetést szerezhetnek, és szerintem a kajakosok sem jönnek haza Angliából bajnoki cím nélkül. Közel áll még hozzám az öttusa, mert annak idején a legendás Bal-
czó András tanított meg lovagolni, jól sikerülhetett, még díjugrató versenyeken is indultam. Mindenkinek szurkolok, szorítok, de a megyét képviselő sportolóknak, például a szentesi pólós lányoknak, Keszthelyi Ritának és Takács Orsolyának, továbbá a szegedi kajakosoknak, kenusoknak, Douchev-Janics Natasának és Vajda Attilának még jobban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fortuna kezei között a Pick - ma sorsolnak a BL-ben

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában ma sorsolják ki Németországban a csoportok beosztását, amelynek során a Pick Szeged bivalyerős ellenfeleket is kaphat. Tovább olvasom