Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Teimel Zoltán tegnap ünnepelte hetvenedik születésnapját

Teimel Zoltán abba a típusba tartozik, akitől ha megkérdezik, hány éves, mindenki hitetlenkedve fogadja, hogy hetven. Igen, az egyik legmarkánsabb és legismertebb szegedi sportvezető tegnap belépett az U70-es korosztályba, ahogyan barátai mondták az ünnepségen.
– Először is: isten éltesse még nagyon sokáig! A hetvenes évek közepétől kerültünk sportkapcsolatba. De egészen biztosan nem ekkortól datálódik a sportmúltja.
– A katonaság előtt súlyt emeltem. Amikor leszereltem, átpártoltam a kajakosokhoz. Ott lettem előbb a feleségemmel versenybíró, majd 1970-től 1990-ig a megyei szövetség elnöke voltam. Akkor még Szegeden és a megyében is számtalan szakosztály működött. A sportfelügyelőségre 1981-ben kerültem, ahol szakmai helyettes és gazdasági vezető lettem. A rendszerváltást egy évvel sikerült túlélnem, aztán valakinek szúrta a szemét, hogy a régi rendszerben is sportvezető voltam.

– Hogyan került kapcsolatba a kézilabdával?
– Amikor Kővári Árpád megtudta, hogy megszüntették az állásomat a sportigazgatóságon, felajánlotta, hogy legyek a Tisza Volán SC-nél sportigazgató, s egyben vigyem a gazdasági ügyeket is. Tíz évvel ezelőtt nyugdíjba mentem, de nem szakadtam el a klubtól, hiszen egy darabig szakosztályvezető voltam, majd két alapítványnak a titkárává választottak, s ezt a mai napig betöltöm.

– Mit gondol, annak is köszönheti kiváló fizikai állapotát, hogy még mindig tekézik?
– Természetesen. Tőlem egyetlen sport sem áll távol. Húsz éve stabil csapattagként veszek részt a városi tekebajnokságban. Tavaly a Kinizsivel bajnoki címet szereztünk. A nyolc fordulóban hétben pontfogó voltam. Télen pedig, ha csak tehetjük, a feleségemmel elmegyünk síelni.

Teimel Zoltánt (balról) barátai köszöntötték. Fotó: Schmidt Andrea
Teimel Zoltánt (balról) barátai köszöntötték.
Fotó: Schmidt Andrea

– Mi a véleménye a mai magyar sportról?
– Egyre nehezebb dolguk van a sportvezetőknek, mert ez a terület teljesen pénzfüggő lett. De azt is mondhatnám, hogy eredménycentrikus, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés sportágban vállalják be a fiatalítást.

– Mire emlékezik vissza szívesen a több mint 55 esztendős sportmúltból?
– Mivel a sport végigkísérte eddigi életemet, nem lenne elég az újságoldal, hogy felidézzem a számomra legkedvezőbb momentumokat. Előbb a víz határozta meg az életemet, aztán meg a kézilabda, s mindkettő eredményes Szegeden.

– Maradt-e tüske?
– Csak a szépre emlékezem. Nincs értelme a tüskét sokáig tartogatni, mert megfertőzi az ember életét.

– Mennyire van hatással az unokái sportágválasztására?
– Úgy gondolom, hogy a fiúkra mindenképpen hatással voltam. Róbert tagja a magyar ifjúsági kézilabda-válogatottnak, Dániel szivacskézilabdázik, Márk pedig tagja az előkészítő csapatnak. Bianka még csak hétéves, de belőle egészen biztosan nem lesz kézilabdás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Real Madrid: Schuster feje porba hullt

Azonnali hatállyal menesztették Bernd Schustert. A szerdai, Bajnokok Ligája mérkőzésen már nem a német tréner, hanem Juande Ramos irányítja a Real Madrid labdarúgócsapatát. Tovább olvasom