Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Telki, a magyar futball Mekkája

Csongrád megyében dolgozó labdarúgótrénerek, sportvezetők ismerkedhettek az idén májusban átadott telki edzőközponttal, saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy miért is tartják Európa egyik legkorszerűbb ilyen létesítményének.
Egy életre szóló élménnyel gazdagodott az a negyvennyolc Csongrád megyei edző, sportvezető, aki körbejárhatta a telki labdarúgó-edzőközpontot. A történet előzményéhez tartozik, hogy februárban Jámbor László, a Magyar Labdarúgó-szövetség fejlesztési igazgatója Szegeden járt, ahol továbbképzést tartott a megyei szakembereknek. Ez még persze nem lett volna elég ahhoz, hogy a „mieink viszonozzák" a látogatást, ahhoz az (is) kellett, hogy Talpai János CSLSZ-elnök, Kormányos Gábor főtitkár, valamint Szalai István versenybizottsági titkár, szakmai tanácsadó kiváló kapcsolatot ápoljon az MLSZ vezetésével.

A nagy nap

A nagy nap az elmúlt hétvégén jött el. A kibérelt autóbusz teljesen megtelt, ült benne pályája elején járó tréner, sokat látott, megélt rutinos edző, közös volt bennük a kíváncsiskodás, a tanulási vágy. Major László, Orosházi László, Kandó Róbert, Rostás Károly, Koczkás Zoltán, Takács Zoltán, Janiga László, Kováts Gábor, Molnár János, Protity Sándor, Halkó Pál, Pozsár Mátyás és társai a világ összes kincséért sem hagyták volna ki a látogatást.

A Budapesttől 30 kilométerre északnyugatra lévő, Magyarország leggazdagabb településének számító Telkiben felépített edzőközpont felé vezető úton arról beszélgettek a megyei szakemberek, hogy biztosan csodát láthatnak majd, és amit tudnak, megpróbálnak alkalmazni a saját „portájukon".

Európa egyik legkorszerűbb futball edzőközpontja található Telkiben. Fotó: Blikk
Európa egyik legkorszerűbb futball edzőközpontja található Telkiben.
Fotó: Blikk

A küldöttséget Jámbor László fogadta, ő vállalta magára az idegenvezető szerepkörét. Azt mindenki tudta az egykoron az Ajaxnál erőnléti edzőként dolgozó emberről, hogy nagyon kemény, de arról csak most győződhettek meg a küldöttség tagjai, hogy mekkora tudású szakember. Mindent részletesen bemutatott, tudományos alapossággal elmagyarázott. A trénerek itták a szavait, a legkorszerűbb technikával felszerelt létesítményben úgy érezhették magukat, mintha egy másik bolygóra tévedtek volna. Valószínűleg néhányuk arra gondolhatott, kis csapatának alig néhány labda áll edzéseken a rendelkezésére, vagy az, hogy nem minden esetben tusolhatnak a foglalkozások után meleg vízben.

Más világ

Más világba csöppentek, de ez egyáltalán nem baj, legalább érzékelni tudják, hol van az alagút vége. Mert tényleg ámultak, bámultak, amikor ráléptek az egyik füves pályára. Mintha legalábbis Wimbledonban jártak volna. Milliméterre azonos magasságú fű, csodás talaj, de említhetnénk az Amisco mérkőzéselemző rendszert, vagy éppen azt a gépet, amely a sérült játékos rehabilitációját segíti, gyorsítja. Utóbbiból ezenkívül egy van Európában, a Manchester United tulajdonában.

Világhírességek a megnyitóünnepségen.

A Magyar Labdarúgó-szövetség telki edzőközpontjának idén május 2-án volt a megnyitóünnepsége. Hogy nem akármilyen eseményről volt szó, azt jól tükrözte, hogy jelenlétével tisztelte meg az átadást Joseph Blatter, a nemzetközi (FIFA), Michel Platini az európai szövetség (UEFA) elnöke, de a meghívott vendégek között volt Erwin Koeman, a magyar válogatott holland szövetségi kapitánya, testvére, Ronald Koeman, valamint egy másik egykori holland világsztár, Frank Rijkaard is.

Jó irány

Jámbor után Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség első embere fogadta a látogatókat. Mondandójából egyértelműen kicsengett, ha valamire büszke, az edzőközpontra mindenképpen. „Végre megindult valami a magyar labdarúgásban, elsősorban a válogatott sikerei miatt jobb lett futballunk megítélése, presztízse, és az sem elhanyagolható szempont, hogy stabilizálódott szövetségünk anyagi helyzete. A telki edzőközpont méltán nevezhető a magyar labdarúgás Mekkájának. Másképp tekint ránk a világ futballja, amióta megvan Telki" – mondta Kisteleki. Ami azt illeti, az utóbbi időszakban futball-láz alakult ki az országban, végre mutatkozik esély, hogy 1986 után ismét vb-résztvevő legyen Magyarország. Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy Málta ellen 36 ezren zsúfolódjanak össze a Puskás Stadion lelátóján, vagy hogy a szeptemberi svédek és portugálok elleni sorsdöntő selejtezőkre pótlelátókat húzzanak fel.

– Felejthetetlen élményben volt részünk, mindenkinek köszönet, aki ezt szorgalmazta, létrehozta – fogalmazott a látogatás végén Keller Mihály, a Csongrádi Tiszapart SE edzője. – Egy álomvilágba csöppentünk. Csak azt sajnálom, hogy ebből csak egy van az országban...

Utóbbit Rostás Károly, a HFC volt trénere is említette: – Külföldön minden számottevő klubcsapat rendelkezik hasonlóval. Nekünk csak egy van, pedig nem ártana ilyennel régiónként büszkélkednünk. De ez is már előrelépés, nem is kicsi ahhoz, hogy még inkább felzárkózzon a futballunk.

Labdarúgásunk remélhetőleg elkapta a jó irányt, és nem tér le erről az útról.

Mi szem-szájnak ingere

A Globall Football Park and Sporthotel nevet viselő komplexum tényleg minden igényt kielégít. A három milliárd forintért épült labdarúgó-edzőközpontban található mindennel felszerelt négy rendes méretű, villanyvilágítású (három füves, egy műfüves talajú) labdarúgópálya, strandfocipálya, teniszpálya, lábtengópálya, fedett csarnok, wellness- és fitneszterem, kongresszusi terem, komputerszoba. A létesítményben négycsillagos hotel is üzemel, melyben 60 kétágyas szoba és négy apartman kapott helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábort vertek Kanadában Janicsék

Evezés, szörfözés és karamellás csiga az első napon. Avagy szerencsésen megérkezett a magyar… Tovább olvasom